МВФ ще отпусне 15.6 млрд. долара на Украйна в първия заем на страна във война

Споразумението беше одобрено на техническо ниво, предстои окончателното решение на изпълнителния съвет на фонда

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева има тежката задача да помага Киев да има нужните финанси във войната с Русия
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева има тежката задача да помага Киев да има нужните финанси във войната с Русия
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева има тежката задача да помага Киев да има нужните финанси във войната с Русия    ©  Reuters
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева има тежката задача да помага Киев да има нужните финанси във войната с Русия    ©  Reuters

Украйна и Международният валутен фонд (МВФ) постигнаха споразумение на техническо ниво за предоставяне на финансиране на Киев в размер на 15.6 млрд. долара. В изявлението на МВФ се казва, че финансирането има за цел да подкрепи властите в страната в провеждането на политики, подкрепящи фискалната, външната, ценовата и финансовата стабилност, както и да подкрепя постепенното икономическо възстановяване на Украйна.

Остава споразумението да бъде одобрено от изпълнителния съвет на фонда, което се очаква да се случи през следващите седмици. Във вторник служители на фонда са запознали съвета със споразумението, като той е изразил подкрепа, твърди запознат с въпроса, цитиран от Reuters. Това е и един от най-големите финансови пакети, получавани от Украйна, откакто Русия я нападна миналата година.

"Споразумението на техническо ниво отразява продължаващия ангажимент на МВФ да подкрепя Украйна и се очаква да спомогне за мобилизирането на широкомащабно преференциално финансиране от международните донори и партньори на Украйна за срока на програмата", заяви Гавин Грей, ръководител на екипа на МВФ, който проведе преговори с украинските представители във Варшава.

Според Грей икономиката на Украйна през 2022 г. се е свила с 30% в резултат на руската инвазия. Той добави, че през следващите тримесечия се очаква постепенно икономическо възстановяване въпреки съществуващите трудности, като очакваният реален ръст на БВП за 2023 г. ще е между -3% и 1%.

За какво ще се използват средствата

Предвижда се програмата да се проведе на два етапа и е с продължителност от 4 години. Първият етап, предвиден за първите 12 - 18 месеца, има за цел да укрепи фискалната, външната, ценовата и финансовата стабилност на Украйна. Вторият етап ще се насочи към по-широкообхватни реформи за утвърждаване на макроикономическата стабилност, подпомагане на възстановяването и за повишаване на устойчивостта и по-високия дългосрочен растеж в контекста на целите на Украйна за присъединяване към ЕС, се казва в изявлението на МВФ.

Средствата за Украйна ще бъдат отпуснати по новите правила на МВФ за финансиране при "изключително висока несигурност", приети в края на миналата седмица. Според МВФ тези промени ще отстранят основни пречки за издаване на неизвънредно финансиране в ситуации на висока несигурност. Фондът определя тези ситуации като "външни шокове, които са извън контрола на националните власти и обхвата на техните икономически политики".

"Програмата е разработена в съответствие с новата политика на фонда за отпускане на заеми при изключително висока несигурност и се очакват сериозни гаранции за финансиране от донорите, включително Г-7 и ЕС", добавя Грей.

Помощ и от Япония

Украйна ще получи и 30 млн. долара от Япония като несмъртоносни оръжия, както и 470 млн. долара за възстановяване на енергийния сектор и други отрасли на страната. Това съобщи украинската обществена медия "Суспилне" след разговорите на президента Володимир Зеленски с японския премиер Фумио Кишида, който вчера пристигна изненадващо в Киев.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Money for Nothing ...

    Нередност?
Нов коментар