Как МВФ подпечатва икономическите митове на Путин

В институцията не разполагат с данните, необходими за независимо изчисляване на БВП на Русия по който и да е приет метод, но вместо да обявят публично какво не знаят, насаме признават "огромната несигурност"

Путин отказва да разкрие основни икономически данни за изграждането на прогноза за БВП за всяка държава - от САЩ до Китай
Путин отказва да разкрие основни икономически данни за изграждането на прогноза за БВП за всяка държава - от САЩ до Китай
Путин отказва да разкрие основни икономически данни за изграждането на прогноза за БВП за всяка държава - от САЩ до Китай
Путин отказва да разкрие основни икономически данни за изграждането на прогноза за БВП за всяка държава - от САЩ до Китай
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джефри Зоненфелд, Стивън Роуч и Стивън Тиан, икономически изследователи в Йейлския университет, в анализ за списание Fortune

Хорът от гласове, които твърдят, че руската икономика се е оказала значително по-устойчива от очакваното, нараства. Заедно с внушенията, че безпрецедентните санкции, наложени заради войната в Украйна, не работят. След последната оценка на МВФ, че руската икономика се е свила с по-малко от очакваното (-2,2% ) през 2022 г., много от тези коментатори цитират и прогнозата на МВФ за частично положителен икономически растеж в Русия от +0.3% през 2023 г., изпреварвайки Германия и Обединеното кралство - като доказателство, че икономическият натиск срещу Русия се е провалил.

И все пак, нищо не може да се разминава повече с истината. Далеч от това да служи като независим арбитър на глобалната икономическа активност, МВФ е заспал на превключвателя. Фондът наивно повтаря измислените от Путин прогнози за БВП на Русия и на практика легитимира тези икономически митове без никаква проверка - всъщност без никакъв независим анализ.

Съмнителната методология на МВФ за проследяване на руската икономика изисква внимателно разглеждане.

Като начало прогнозата за икономическия растеж в Русия надхвърля дори тази на Руската централна банка, която очаква БВП да спадне с поне 1.5% тази година. Дори руски олигарси като алуминиевия магнат Олег Дерипаска открито говорят, че Путин може да остане без пари през следващата година - и как канибализира руски компании, за да свързва двата края. А истината е, че икономистите от бюрото на МВФ за Русия, както те ни признаха, имат "по същество нулева видимост" за това, което всъщност се случва в руската икономика.

Това е в противоречие с протоколите на МВФ. От избухването на войната институцията позволи да се нарушават собствените й стандарти за членство, които изискват от държавите да предоставят прозрачни, проверими и изчерпателни статистически данни за националния доход.

Сега Путин отказва да разкрие основни икономически показатели, вариращи от данни за външната търговия, месечни данни за производството на петрол и газ, входящи и изходящи капиталови потоци, финансови отчети на големи компании, данни за паричната база на централната банка, данни за преките чуждестранни инвестиции, вътрешна добавена стойност от индустрията и данни за отпускане на заеми. "Росавиация", руската федерална агенция за въздушен транспорт, дори спря да публикува данни за обема на пътниците. Това са основните статистически данни за изграждането на прогноза за БВП за всяка държава - от САЩ до Китай.

Така в МВФ просто не разполагат с данните, необходими за независимо изчисляване на БВП на Русия по който и да е приет метод. Но вместо да обявят публично какво не знаят, насаме признават "огромната несигурност". И безпрекословно преглъщат и малкото изфабрикувани данни, с които все по-ненадеждната кремълска агенция Росстат фалшиво удостоверява баснята на Путин за икономически триумф.

Няма недостиг на причини, поради които данните на Росстат трябва да се третират като съмнителни, когато не са проверени през различни канали и алтернативни измерители. Росстат има дълга история на манипулиране на икономическата статистика - с коригиране на лоши числа, за да угоди на Путин.

Агенцията "преминава към нови методологии" и "преизчислява данните" с тревожна честота. Освен това Путин уволни ръководителите й и прехвърли контрола върху дейността й на политически назначени лица. Не е чудно, че външни наблюдатели - от международни организации до чуждестранни инвеститори, редовно изразяват съмнения в надеждността на официалните данни за руската икономика.

Въпреки това МВФ запазва мистериозно мълчание по въпроса. Водещите икономисти на фонда за Русия ни признаха, че "не са имали никакъв ангажимент" с алтернативни руски източници на данни. Това е особено тревожно, тъй като много независими икономически факти противоречат на публикуваните от Кремъл оценки. Например според нашите оценки общите приходи от напусналите Русия след началото на войната чужди компании са съставлявали 40% от предвоенния БВП на страната. Освен това Русия беше силно ограничена в глобалната икономика, тъй като светът се отдалечи от нейните суровини.

Особено сериозни са проблемите в енергетиката, опората на руската икономика. Печалбите от износ на енергия сега намаляват с 500 млн. долара на ден в сравнение с върховете от миналата година. Поради недостатъчния капацитет на тръбопровода за големи клиенти като Китай и Индия, Русия, изглежда, не може да им продаде количествата, които преди това отиваха в ЕС и съставляваха 86% от износа на природен газ. С постоянната отстъпка в цените на петрола Urals Русия не прави много пари, когато барелът е само около 55 долара. Нашата триангулация на данни от първичен източник показва, че почти всеки сектор се е свил, особено автомобилостроенето.

Милиони хора са избягали от Русия през изминалата година, като ТАСС съобщи за 700 000 емигранти само през април. Посланикът на Узбекистан в САЩ ни каза наскоро, че почти 500 000 руснаци са избягали в страната му, като заетостта в Ташкентския технологичен парк е нараснала с 500% .

И все пак МВФ избира публично да игнорира всички тези добре документирани предизвикателства, като просто излага оптимистична оценка на БВП, с която папагалски повтаря Путин, като същевременно замъглява основните данни и предположения. Не знаем защо е така, но, честно казано, трябва да попитаме и защо администрацията на Байдън и Конгресът не са попълнили мястото на САЩ в Изпълнителния съвет на МВФ, оставяйки най-големия дял от гласовете (16.5%) непредставен. Докато Русия остава добре представена от вътрешен човек ветеран в институцията, с най-голямо старшинство в борда и може да влияе на политиката на управлението й.

Както беше предупредил Ейбрахам Линкълн: "Можете да заблуждавате част от хората през цялото време и всички хора за известно време." Изглежда, че Путин може да заблуди софистицирани западни медии - и дори икономисти и бивши политици, през повечето време. Икономическите експерти и анализатори в медиите, които се поддават на пропагандата на Путин, подхранват скептицизма към санкциите с фалшиво чувство на комфорт от печата на МВФ върху нея. По някаква причина те помагат на Путин да подкопае западното единство.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petyo_iliev avatar :-|
    Petyo Iliev
    • - 1
    • + 4

    криСталина Георгиева...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Сталинка спаси кожата веднъж след като я разкриха, че е лъгала за да помага на другарите в Китай, но колко пъти могат да минат комсомолските й номера на Запад?

    Нередност?
  • 3
    Chitatel avatar :-|
    Chitatel

    Преди години МВФ няколко пъти с пълно основание публично критикува Аржентина заради качеството на статистиката на инфлацията и пълното подчиняване на статистическия институт на правителството.
    В случая със статистиката на Русия, като институция и като предоставяне на данни, обаче има необяснимо мълчание.

    Нередност?
  • 4
    nikito1978 avatar :-|
    nikito1978
    • + 1

    С две думи, МВФ мълчи като мушната гайда, защото фалитите започнаха и се вижда края на фиатните пари. А в Русия такива няма, суровини бате, суровини, а не търговия със стоки и услуги, най-вече петрол, ВПК, наркотици, хазарт, проституция, борси, итн.итн.

    Нередност?
Нов коментар