🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед временно сложи на пауза покачването на лихвите

Сигналите обаче са за по-високо крайно ниво и още две повишения до края на годината

Решението ще даде време на централните банкери "да оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика".
Решението ще даде време на централните банкери "да оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика".
Решението ще даде време на централните банкери "да оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика".    ©  Reuters
Решението ще даде време на централните банкери "да оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика".    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ очаквано запази без промяна основния си лихвен процент и той остава в диапазона 5 - 5.25%. Така централната банка на практика постави на пауза затягането на паричната политика, което започна през март миналата година с цел да охлади високата инфлация. Това обаче вероятно няма да е краят на покачването на лихвите. Институцията сигнализира, че до края на годината могат да се очакват още повишения с общ размер от половин процентен пункт.

Това е първото заседание след десет поредни, на което Фед не повишава цената за заемане на средства между банките - решение, взето единодушно от Федералния комитет за отворения пазар (FOMC). След започналата кампания на най-рязко затягане на паричната политиката от десетилетия Фед забави темпото по-рано тази година. Намирането на баланс допълнително се усложни, след като фалитите на три регионални банки в САЩ предизвикаха опасения за стабилността на финансовата система заради високите разходите за финансиране и намаляващата ликвидност.

Решението ще даде време на централните банкери "да оценят допълнителната информация и нейните последици за паричната политика", се казва в изявление на институцията. Това отразява факта, че е необходимо време преди да се разгърнат пълните ефекти на досегашните увеличения. Ходът идва на фона на противоречиви данни за икономиката - добри показатели за заетостта, както и продължаващ ръст на потреблението през първото тримесечие, от една страна, но и охлаждане на производството и цялостно на икономиката, от друга. В същото време Фед вижда ефекта от своите действия, като инфлацията падна до 4% през май - най-ниското ниво от две години, което обаче все още два пъти над целта на централната банка.

Неприятна изненада за пазарите

Цените на акциите и облигациите изтриха натрупаните печалби по-рано през деня и минаха на червено след решението на Фед. Макар то да беше очаквано, това което изненада пазарите, е прогнозата за още покачвания тази година. Доскоро инвеститорите в голяма степен залагаха, че лихвата ще тръгне надолу още преди края на 2023 г. Новите насоки на централните банкери обаче показват точно обратното, а понижение се очаква най-рано догодина. Според някои анализатори Фед може да възобнови затягането на паричната политика още следващия месец.

Прогнозата на Фед за икономиката до края на годината става по-оптимистична. Тя е за по-силен растеж и по-ниска безработица в сравнение с предходните очаквания, както и по-ниска инфлация. Предвижданията за базовата инфлация, която изключва цените на храните и горивата, обаче е ревизирана нагоре. Очакванията за икономическа устойчивост и упорита инфлация явно карат централните банкери да смятат, че ще е необходимо допълнително затягане на финансовите условия.

Решението на Фед може да се окаже от полза за президента Джо Байдън, чието преизбиране догодина до голяма степен ще зависи от представянето на американската икономика.

Все още няма коментари
Нов коментар