🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите в облигации залагат на рецесия в САЩ и понижаване на лихвите

Тези очаквания обаче засега се разминават с плановете на Фед

Темата накратко
  • Преобърната крива на доходност на краткосрочни и дългосрочни облигации на американското правителство се счита за предвестник на рецесия.
  • Инвеститорите очакват покачване на лихвите в близко бъдеще, което обаче да доведе до рецесия и да накара Фед да отпусне паричната политика.
  • Прогнозите на централната банка обаче не включват рецесия, а още увеличения на лихвите.

Инвеститорите в държавни ценни книжа залагат, че високите лихвени проценти на Федералния резерв в крайна сметка ще вкарат американската икономика в рецесия. Въпреки заявките на централната банка, че ще продължи да затяга паричната политика, пазарите очакват само още едно покачване на лихвите тази година, преди те да тръгнат надолу в началото на следващата. В същото време по-рисковите активи като акциите показват признаци на оптимизъм.

Доходността по краткосрочните заеми на американското правителството надхвърля тази по еквивалентните дългосрочни книжа. Разликата се разшири максимално за последните три месеца, след като през март достигна рекорд за последните 42 години, съобщи Financial Times. Във финансовия свят ситуацията е известна като преобърната крива на доходност и се измерва чрез спреда между 2-годишните и 10-годишните американски държавни облигации. Това означава, че инвеститорите очакват лихвените проценти да се повишат в близкото бъдеще, но това да навреди на икономиката и Фед да се принуди впоследствие да облекчи паричната политика. Подобно развитие на пазара е предшествало всяка от рецесиите в САЩ през последните пет десетилетия. Спад на икономиката обикновено настъпва между 6 месеца и 2 години по-късно, сочи анализът.

"Като цяло пазарът поддържа мнението, че икономиката ще се забави и условията на рецесия, каквито според консенсуса се очакват към края на тази година и през следващата, ще накарат Фед да смекчи паричната политика", казва пред Reuters Роджър Халам от инвестиционната фирма Vanguard.

Силно преобърнатите криви на доходност предвещават забавяне на кредитната активност и това е една от причините основният сценарий за икономиката да е мека рецесия до края на годината или в началото на следващата, казва Майк Кудзил, портфолио мениджър в инвестиционната компания Pimco.

Фед не мисли така

Нагласите на пазара обаче остават в разрез с плановете на Фед. Въпреки че централната банка не повиши основната си лихва този месец, тя "има да извърви дълъг път", преди да свали инфлацията до 2%, каза тази седмица председателят на институцията Джером Пауъл на изслушване в Конгреса. Повечето от централните банкери също така смятат, че ще са необходими още две увеличения на лихвите до края на годината, стана ясно от последните насоки на банката.

Рязкото покачване на лихвите през последната година все още не е довело до значително забавяне на икономическата активност в САЩ. За това най-вече свидетелства горещият пазар на труда, където новите работни места продължават да се увеличават, а безработицата остава ниска. Последните икономически прогнози на Фед бяха по-оптимистични от предходните, като институцията не предвижда рецесия. Много анализатори към момента също оценяват като ниски шансовете за икономически спад.

След като бяха обзети от паника по време на по-агресивната фаза на покачване на лихвите, американските акции сега показват признаци на оптимизъм. Индексът S&P 500 се е покачил с около 14% от началото на годината, макар това да може да се отдаде на различни фактори, един от които според анализатори е бумът на изкуствения интелект.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар