🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите се връщат в битката с нарастващите лихви

Облигациите ще бъдат добре; акциите изглеждат колебливи

Акционерите поемат риска да притежават акции срещу очаквана доходност, която Фед скоро може да предложи безрисково.
Акционерите поемат риска да притежават акции срещу очаквана доходност, която Фед скоро може да предложи безрисково.
Акционерите поемат риска да притежават акции срещу очаквана доходност, която Фед скоро може да предложи безрисково.    ©  BING
Акционерите поемат риска да притежават акции срещу очаквана доходност, която Фед скоро може да предложи безрисково.    ©  BING
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните три месеца инвеститорите нямаха много време за размисъл. От март насам, след кризата в Sillicon Valley bank (svb), пазарите трябваше да преценят първо дали един американски кредитор ще се срине (да), след това други (да, за щастие само няколко), след това дали заразата ще се разпространи в чужбина (само до Credit Suisse). С придобиването на First Republic, още една регионална банка, на 1 май изглеждаше, че краят на банковите сривове е близо. Но дотогава вече трябваше да се безпокоим дали американските политици ще хвърлят световните пазари в хаос, като не изпълнят задълженията си по суверенния си дълг. Когато тази статия беше публикувана, изглежда, че те най-накрая са решили да не го направят, ако сделката между президента Джо Байдън и Кевин Маккарти, републиканския председател на Камарата на представителите, бъде одобрена от Конгреса.

Цялото това драматично представление даде на пазарите някаква почивка - предложи откъсване от непрекъснатото размишление върху това колко високи лихвени проценти ще трябва да се изискват, за да се потуши инфлацията. От момента, в който Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през март миналата година, малко неща са били толкова важни за инвеститорите. Но след падането на SVB въпросът не беше колко е готов да направи Фед, за да се бори с инфлацията; беше колко много може да се наложи да направи, за да стабилизира финансовата система.

Сега вниманието се обръща отново към лихвените проценти. Те пак се повишават. В началото на май доходността на двегодишните облигации на САЩ, които са особено чувствителни към очакванията за промяна в паричната политика на Фед, падна до 3.75%. След това се увеличи до 4.4%, след като служители от Федералния резерв съобщиха на журналисти, че разглеждат възможността да повишат лихвените проценти още повече от текущото равнище от 5-5.25%. Търговците на бъдещи контракти, свързани с лихвените проценти, които доскоро очакваха понижение на лихвените проценти в рамките на месеци, също са се пренасочили и залагат на повишение.

Новите настроения на пазара може да се усетят и извън САЩ. Във Великобритания бивши банкери предупреждават, че референтната лихва на Централната банка на Англия може да се повиши до 6% от текущите 4.5%. Доходностите на правителствените облигации се приближават до нивата от миналия септември, които по време на огъня и пазарното сътресение бяха достигнати само при пожарни разпродажби.

За Джером Пауъл, председателят на Федералната резервна система, това може да е облекчение. В началото на март той, изглежда, успя да убеди инвеститорите, че централната банка възнамерява сериозно да повиши лихвените проценти и да ги поддържа на високо равнище. Той и колегите му казват това в продължение на месеци; търговците се опитват да разгадаят техните намерения. Но после нещо се обърна в психиката на пазара и инвеститорите най-накрая приеха същите очаквания за лихвите, каквито очакваше Фед. След няколко дни дойде банкова тревога и те отхвърлиха залозите си толкова бързо, колкото и влоговете бягаха от SVB. Фактът, че пазарът сега се адаптира към гледната точка на Фед за света, се счита за победа за валутните стражи.

Връщането на повишаващите се лихвени проценти изглежда по-зловещо за инвеститорите. Вярно, част от историята е, че икономиката се представя по-добре от очакваното в началото на годината и определено по-добре от това, което донесоха опасенията, когато банките започнаха да колебаят. Все пак по-голямата част от историята е, че инфлацията се оказа неочаквано устойчива. Към април "основните" потребителски цени в САЩ, които изключват храната и енергията, бяха с 5.5% по-високи от преди година. Въпреки че рецесията е избегната или отложена, малцина предвиждат блестящ растеж. При тези обстоятелства повишаващите се лихвени проценти са вредни за акциите и облигациите. Те притискат акциите, като повишават разходите за заеми на фирмите и намаляват текущата стойност на бъдещите печалби. В същото време цените на облигациите се намаляват, за да се изравнят с доходностите, които вървят на пазара.

Това означава ли, че ще настъпи още един крах в стил 2022 г.? Определено не на пазара на облигациите. Миналата година Федералната резервна система повиши лихвите си с повече от четири процента. Допълнително повишение с четвъртина или две през тази година няма да има същото въздействие.

Акциите обаче имат две уязвимости. Едната е, че голяма част от фондовия пазар изчерпа инерцията си преди доста време. Индексът S&P 500 на големите американски компании се е повишил с 10% тази година, но целият ръст се дължи на най-големите седем технологични компании, които, изглежда, са обсебени от изкуствения интелект. Този ограничен и воден от сентимент ръст може лесно да бъде обърнат. Втората уязвимост на пазара е доходността от печалбите на акция, които предлагат бърз, но труден път към по-голяма потенциална възвращаемост. Доходността на S&P 500 в този случай е 5.3%. Това означава, че акционерите поемат риска да притежават акции с очаквана доходност, която Фед скоро може да предложи безрисково. Бъдете нащрек за още драма.

Все още няма коментари
Нов коментар