🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на американската икономика се забавя до 1.1% през първото тримесечие

Потреблението е основният двигател на активността, докато инвестициите в запаси и в имотния сектор са на минус

По-малко инвестиции на компаниите в запаси, както и в имотния сектор в периода януари - март натежават на растежа.
По-малко инвестиции на компаниите в запаси, както и в имотния сектор в периода януари - март натежават на растежа.
По-малко инвестиции на компаниите в запаси, както и в имотния сектор в периода януари - март натежават на растежа.    ©  Reuters
По-малко инвестиции на компаниите в запаси, както и в имотния сектор в периода януари - март натежават на растежа.    ©  Reuters

Ръстът на американската икономика рязко се забавя през първите три месеца на годината под натиска на високата инфлация и покачващите се лихви. Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с едва 1.1%, показват предварителни оценки на Bureau of Economic Analysis (BEA), след постигнат ръст от 2.6% през последното тримесечие на миналата година. Резултатът е почти наполовина по-слаб от очаквания, а през десетилетието преди ковид икономиката на САЩ е растяла средно с около 2.2% годишно.

По-малко инвестиции на компаниите в запаси, както и в имотния сектор в периода януари - март натежават на растежа, като и двете са силно чувствителни към високите лихви. Федералният резерв за около година вече повиши основния си лихвен процент с близо 5 пункта в опит да овладее рекордно високата инфлация в страната, затягайки достъпа до финансиране. Допълнителен натиск върху активността през последните месеци дойде и от фалитите на регионални банки и опасения за по-сериозни проблеми с финансовата система.

Спадът на запасите в частния сектор е най-вече в търговията (по-специално машини, оборудване и консумативи) и промишлеността. За по-малкото инвестиции в имоти основен принос има намалението на строителството на еднофамилни жилища. Вносът, който се отразява негативно на БВП, също нараства. Данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с постъпването на по-подробна информация.

Потреблението крепи икономиката

Потреблението обаче показва изненадваща устойчивост въпреки инфлацията и реално стои в основата на отчетения ръст. В реално изражение покупките на домакинствата нарастват с годишен темп от 3.7% в сравнение с 1% през последното тримесечие на миналата година. Стегнатият пазар на труда и ръстът на възнагражденията са подкрепили реалните доходи. Потреблението обаче се забавя към края на тримесечието и очакванията са тенденцията надолу да се задълбочи през следващите месеци.

През последната година Фед затяга паричната политика с най-резките темпове от десетилетия. Очаква се централните банкери да продължат покачването на лихвите с вероятно ново повишение от четвърт пункт в началото на май. Постепенното забавяне на икономиката е добре дошло за Фед, който се опитва да охлади активността, за да потуши инфлацията, но същевременно да избегне рецесия и ръст на безработицата.

По-малките компании вероятно ще бъдат най-силно засегнати от свиването на кредитирането, тъй като нямат лесен достъп до други форми на капитал като облигации, казва пред The Wall Street Journal Брайън Бетюн, професор по икономика в Бостънския колеж.

Към март очакванията на повечето анализатори са реалният ръст на БВП на САЩ да се забави до 0.4% тази година, преди леко да се ускори до 1.2% през 2023 г. Служителите на Фед са по-песимистично настроени и според тях американската икономика ще изпадне в лека рецесия, преди да се върне към растеж догодина.

Все още няма коментари
Нов коментар