🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ продължава да вдига лихвите въпреки рецесията в еврозоната

Банката сигнализира, че предстои поне още едно повишение още следващия месец

Институцията под управлението на Кристин Лагард предупреди, че инфлацията в еврозоната ще остане "твърде висока за твърде дълго" и затова ще е необходимо затягането на паричната политика да продължи
Институцията под управлението на Кристин Лагард предупреди, че инфлацията в еврозоната ще остане "твърде висока за твърде дълго" и затова ще е необходимо затягането на паричната политика да продължи
Институцията под управлението на Кристин Лагард предупреди, че инфлацията в еврозоната ще остане "твърде висока за твърде дълго" и затова ще е необходимо затягането на паричната политика да продължи    ©  Reuters
Институцията под управлението на Кристин Лагард предупреди, че инфлацията в еврозоната ще остане "твърде висока за твърде дълго" и затова ще е необходимо затягането на паричната политика да продължи    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) отново повиши основните си лихвени проценти с 0.25 пункта, с което те достигнаха най-високото ниво от 2001 г. Институцията под управлението на Кристин Лагард предупреди, че инфлацията в еврозоната ще остане "твърде висока за твърде дълго" и затова ще е необходимо затягането на паричната политика да продължи. Решението идва въпреки последните данни, че икономиката на валутния блок е изпаднала в рецесия в края на миналата година и началото на тази.

След осмо поредно повишение за последната година депозитната лихва на ЕЦБ, при която банките държат на овърнайт депозити средствата си, достигна 3.5%. Последното решение на ЕЦБ е в контраст с това на американската ден по-рано, която макар и временно постави на пауза повишаването на цената на заемите. Основните лихви в САЩ обаче имат известна преднина, тъй като тяхното покачване започна няколко месеца по-рано, отколкото в еврозоната. ЕЦБ също така потвърди, че ще спре да реинвестира постъпленията от своята програма за покупка на активи от юли, което се очаква да свива баланса ѝ с по 25 млрд. евро на месец.

Актуализираните икономически прогнози на ЕЦБ са по-песимистични от предходните. Освен че очакванията за икономическия растеж тази година са орязани до 0.9%, тези за ръста на цените за пореден път са повишени. Банката вече залага, че инфлацията в еврозоната ще остане над целта от 2% дори през 2025 г. Показателят сравнително бързо падна от рекордните 10.6% в края на миналата година до 6.1% през май. Допълнително охлаждане на цените обаче, изглежда, ще изисква повече усилия.

Спадът на икономическата активност в еврозоната и успокояването на суровините се очаква да помогнат за забавянето на ръста на потребителските цени. Но пазарът на труда остава горещ и разходите за труд притесняват централните банкери. Заплащането на служител в еврозоната е нараснало с 5.2% през първото тримесечие на годишна база, по данни на ЕЦБ. Базовата инфлация и тази при услугите остават упорито високи. Затова много от членовете на управителния съвет на банката вече заговориха за още едно повишение на лихвата през юли, а мнозина не изключват подобен ход и през септември.

След решението доходността по германските държавни ценни книжа се повиши, а минимално нарасна и стойността и на еврото спрямо долара до 1.08 долара за евро.

Макар с известно забавяне, тенденцията на нарастване на лихвите в еврозоната постепенно се пренася и в България. Това се случва по-осезаемо при фирмените кредити, особено тези в евро, и по-плавно при потребителските, показва статистиката на БНБ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега водещият причинител за възникващите европейски щети е ползвания в еврозоната създаващ щети държавен метод за публични финанси.
    В създадените условия Европейската централна банка (ЕЦБ) е жертва на европейската финансова грешка.
    ЕЦБ няма решаваща роля за спасение от сегашните европейски щети, защото прекратяването на водещият причинител не е в нейна компетентност.
    Предприетите от ЕЦБ управленски въздействия и бездействия нямат полезност за спасение на европейската икономика. Поведението на ЕЦБ е база за оправдания при обвинения за възникващи европейски щети.

    Нередност?
  • 4
    njq16787013811166713 avatar :-|
    Celine Dion

    This raises questions about the delicate balance the central bank is attempting to strike between combating rising inflation and supporting economic growth.
    https://mapquestdrivingdirections.app

    Нередност?
Нов коментар