🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Фед рискува да вкара икономиката на САЩ в дефлация

Агресивната лихвена политика на централната банка може да се размине с идеята за "меко приземяване"

Председателят на Фед Джером Пауъл може да се сблъска с дилемата "лихви - дефлация".
Председателят на Фед Джером Пауъл може да се сблъска с дилемата "лихви - дефлация".
Председателят на Фед Джером Пауъл може да се сблъска с дилемата "лихви - дефлация".    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Пауъл може да се сблъска с дилемата "лихви - дефлация".    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът е експерт по международни финансови пазари в "Бенчмарк финанс"

Изминалата година бе година, която премина в битка на централните банки с инфлацията. Войната в Украйна предизвика шок на пазара на енергийни суровини. Като добавим и мащабните фискални стимули на правителствата в отговор на ковид кризата, инфлацията достигна най-високите равнища за последните четири десетилетия. В резултат на това Федералният резерв на САЩ бе принуден да направи десет поредни вдигания на лихвите (четири от които с по 0.75%).

Въпреки че Американската централна банка вече сигнализира, че идва краят на цикъла на лихвени повишения, инвеститорите продължават да си задават един важен въпрос - ще успее ли Фед да овладее инфлацията, без да счупи икономиката?

CPIиндексът намалява

На заседанието през юни от Комитета по операции на открития пазар (FOMC) прекъснаха серията от десет поредни заседания, на които повишаваха лихвените равнища. В рамките на тези десет заседания Фед успя да вдигне лихвите от нива, близки до нулата, до 5.25%. Тези ходове на централните банкери дадоха резултат - от 9.1% през юли 2022 г. ръста на инфлацията успя да се забави до 3% през юни. За последните 12 месеца индексът на потребителските цени (CPI) показва устойчив темп на намаление, доближавайки се до целевия диапазон от 2%, определен от централните банкери.

И точно тук идва проблемът. Според някои пазарни експерти Фед подхожда прекалено агресивно, след като сигнализира за поне още две повишения до края на годината. Трайното понижение при CPI индекса по-скоро означава, че Фед трябва да постави на пауза промените в лихвите, отколкото да продължи с повишенията. Ако FOMC не натисне спирачката навреме, рискът да вкара икономиката в дефлация е доста голям.

Доколко реалистично е да се говори за дефлация в момента

По своята същност дефлацията представлява спад в цените на стоките и услугите в дадена икономика за определен период от време. За дефлация повечето икономисти започват да говорят, когато индексът на потребителските цени спадне под 0%.

Въпреки че към момента равнището на инфлация в САЩ все още е над целевото ниво от 2%, тенденцията ясно показва устойчив темп на понижение на цените. На този фон централните банкери сигнализират за поне още две вдигания на лихвите до края на 2023. Нещо повече - протоколът от заседанието на FOMC през юни показа, че още тогава почти всички членове са били "За" вдигане на лихвите. Впоследствие председателят на Фед Джером Пауъл препотвърди пред банковата комисия към Конгреса на САЩ, че се очакват поне още две вдигания до края на годината

И тук идва притеснението сред някои пазарни участници. Федералният резерв продължава да поддържа агресивната си риторика по отношение на паричната политика в среда на устойчиво забавяне на инфлационния натиск. Само за последното тримесечие CPI индексът успя да спадне от 6% на 3%.

Логичната стъпка, която би трябвало да предприеме Фед, е да сложи на пауза лихвените повишения, за да може да види как реагира икономиката на лихвените повишения. За всяка една промяна в основната лихва са нужни няколко месеца, за да се усети пълният ефект от промяната. А с настоящия курс на продължаване на лихвените повишения Американската централна банка рискува да тласне икономиката към дефлационната зона и по този начин да не успее да направи т.нар. меко приземяване, за което много експерти говорят през последната година. Защото, както историята показва, в повечето случаи дефлацията върви ръка за ръка с рецесията.

Все още няма коментари
Нов коментар