🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика се забавя през май, централната банка намали лихвите

Пекин не е доволен от темпа на възстановяване след отмяната на строгите пандемични ограничения

Проблемите на имотния пазар в Китай продължават
Проблемите на имотния пазар в Китай продължават
Проблемите на имотния пазар в Китай продължават    ©  Reuters
Проблемите на имотния пазар в Китай продължават    ©  Reuters

Китайската народна банка (PBC) намали основния си лихвен процент за пръв път от 10 месеца. Понижението от 2.75% на 2.65% идва на фона на широко разпространените очаквания, че страната ще бъде принудена да предприеме допълнителни действия в подкрепа на икономиката. По-рано PBC понижи и седемдневния лихвен процент за обратно изкупуване с 10 базисни пункта до 1.9% с цел да "поддържа достатъчно ликвидност в банковата система".

Решенията на финансовата институция са сигнал, че Пекин не е доволен от състоянието на икономика, която се очакваше да се възстанови след отмяната на строгите пандемични ограничения. Растежът обаче остава слаб, възпрепятстван от забавянето в сектора на недвижимите имоти, по-слабия износ и намалялото бизнес и потребителско доверие, съобщава Financial Times.

Според икономисти Китай ще отпусне още помощи през следващите месеци - от финансиране на инфраструктурата до финансова подкрепа за местните правителства, които понесоха голяма част от разходите за тригодишния режим на нулев ковид в страната и разчитаха до голяма степен на приходите от развитието на имотния пазар, защото продават терени за проекти.

"В крайна сметка те ще трябва да използват всички лостове в политическия арсенал, за да накарат тази икономика да се обърне", смята Роб Карнел, ръководител на изследователския отдел на ING за азиатско-тихоокеанския регион. Според него това ще варира от действия във фискалната и паричната политика до използване на по-слаб юан за насърчаване на износа.

Забавяне на икономиката

В четвъртък Националното статистическо бюро на Китай публикува данните си за месец май, които отчитат забавяне спрямо предходния месец. Търговията на дребно и промишленото производство в страната не са постигнали очакваните резултати за изминалия месец, като през май те са нараснали съответно 12.7% и 3.5% на годишна база в сравнение с 18.4% и 5.6% през април. Младежката безработица е достигнала до 20.8%, докато общата се задържа на 5.2%.

Статистическите данни също така показват, че огромният китайски имотен сектор все още е в затруднено положение, повече от година и половина след като изпадна в криза от фалита на Evergrande. За първите пет месеца на тази година започнатото ново строителство отчита спад с 23% на годишна база по отношение на площта. Цените на новите жилища също така са се повишили леко спрямо предходния месец, но остават по-ниски в сравнение с 2022 г.

Статистическото бюро твърди, че растежът през второто тримесечие ще бъде "значително по-бърз" от този през първото, през което БВП нарасна с 4.5%, но предупреждава, че "международната среда все още е сложна и тежка" и "основата за икономическото възстановяване все още не е стабилна". Очаква се темпът на възстановяване да се забави допълнително през юни и юли, тъй като благоприятните базови ефекти от миналогодишното блокиране на Шанхай отслабват, пише Goldman Sachs в своя бележка.

"Очакваме още (целенасочени) мерки за облекчаване през следващите месеци, особено по отношение на фискалната и жилищната политика, за да се противодейства на продължаващата слабост на икономиката", пише американската банка. Финансовата институция предупреждава, че размерът на всички стимули вероятно ще бъде по-малък, отколкото при предишните облекчения.

Все още няма коментари
Нов коментар