🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Швеция влиза в НАТО, след като Ердоган се съгласи да подкрепи кандидатурата й

Стокхолм ще помогне за съживяване на кандидатурата на Анкара за влизане в ЕС

Осигуряването на подкрепата на Турция за членството на Швеция в НАТО премахва голямо притеснение в алианса, който се стреми да демонстрира единство в условията на война в Украйна.
Осигуряването на подкрепата на Турция за членството на Швеция в НАТО премахва голямо притеснение в алианса, който се стреми да демонстрира единство в условията на война в Украйна.
Осигуряването на подкрепата на Турция за членството на Швеция в НАТО премахва голямо притеснение в алианса, който се стреми да демонстрира единство в условията на война в Украйна.    ©  Reuters
Осигуряването на подкрепата на Турция за членството на Швеция в НАТО премахва голямо притеснение в алианса, който се стреми да демонстрира единство в условията на война в Украйна.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В нощта преди решаващата среща на върха във Вилнюс президентът на Турция внезапно се съгласи да приеме молбата на Швеция за членство в НАТО. Промяната дойде само няколко часа след като държавният глава на страната Реджеп Ердоган заяви, че ЕС трябва първо да подкрепи кандидатурата на Анкара за членство в евросъюза, преди да отмени ветото за Швеция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви след тристранна среща вчера вечерта, че Ердоган ще внесе кандидатурата на страната в турския парламент за ратификация възможно най-скоро. По всяка вероятност това ще стане още през следващата седмица. В замяна на това Швеция и Турция ще работят двустранно срещу тероризма, Швеция ще помогне за съживяване на кандидатурата на Турция за влизане в ЕС, а НАТО ще създаде нов пост "специален координатор за борба с тероризма", каза той.

Решението беше взето след силен натиск, особено от страна на американския президент Джо Байдън, който лично се обадил на Ердоган в неделя. Изявлението на Байдън след това беше широко изтълкувано като индикация, че САЩ ще продадат на Турция исканите от Анкара изтребители F-16. Става дума за 40 бойни самолета от най-новата модификация Block 70 и още 80 пакета за модернизация на по-стари машини до въпросния актуален стандарт. Анализатори заявиха пред The New York Times, че турският лидер вероятно е решил, че политическите му планове няма да му донесат допълнителни ползи.

Столтенберг определи решението като "ясен ангажимент" от страна на турския президент, но на въпроса колко скоро Швеция може да стане член на НАТО той заяви, че не е той човекът, който трябва да навлиза в такива подробности. Турция не беше направила официално изявление до края на пресконференцията на Столтенберг в понеделник вечерта. Парламентът на страната се контролира от коалиция, ръководена от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, което означава, че се очаква да приеме кандидатурата на Швеция, след като тя вече е одобрена от президента.

Разрастването на НАТО

Осигуряването на подкрепата на Турция за членството на Швеция в НАТО премахва голямо притеснение в алианса, който се стреми да демонстрира единство в условията на войната на Русия в Украйна. Освен това тя идва в момент, когато САЩ и Германия са в противоречие с други страни от НАТО относно ускоряването на кандидатурата на Киев за членство във военния съюз.

"Призовавам тези, които повече от 50 години карат Турция да чака пред вратата на ЕС, да проправят пътя за Турция и ние ще проправим пътя за Швеция", заяви Ердоган по-рано в понеделник, когато заминаваше за срещата на върха във Вилнюс.

Влизането на Швеция и Финландия в отбранителния съюз превръща Балтийско море в доминиран от НАТО воден басейн, което повишава способността на алианса да защитава най-уязвимите си членове - балтийските държави.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц отговори, че въпросите, свързани с членството на Швеция в НАТО и надеждите на Турция за членство в ЕС, "не са свързани", което беше потвърдено и от Европейската комисия.

Вашингтон и европейските столици настояваха пред Анкара да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, след като скандинавската страна се отказа от дългогодишния си неутралитет след нахлуването на Русия в Украйна миналата година и поиска да влезе в съюза. По-рано през годината в НАТО бе приета и Финландия. Членството на Швеция и Финландия в отбранителния съюз превръща Балтийско море в доминиран от НАТО воден басейн, което повишава способността на алианса да защитава най-уязвимите си членове - балтийските държави.

Швеция направи няколко отстъпки в опит да получи подкрепата на Анкара, включително приемането на нов закон за борба с тероризма. Преди това обаче Ердоган настояваше за допълнителни мерки, включително за ограничаване на публичните демонстрации на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е определена за терористична организация от ЕС, САЩ и Великобритания, както и от самата Турция.

Като част от споразумението в понеделник Турция и Швеция ще подпишат нов двустранен договор за сигурност. Според съвместното изявление Стокхолм ще "представи пътна карта като основа за продължаващата си борба срещу тероризма във всичките му форми и проявления" като част от пакта. НАТО също така планира да "засили значително" антитерористичната си кампания с назначаването на специален координатор за борба с тероризма, се казва в изявлението.

Късно в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън приветства споразумението и заяви, че е "готов да работи с президента Ердоган и Турция за укрепване на отбраната и възпирането в евроатлантическата зона". НАТО изисква от всички членове да ратифицират кандидатите за присъединяване. Единствената друга страна, която блокираше влизането на Швеция, е Унгария, но според анализатори Будапеща вероятно бързо ще последва примера на Анкара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Всъщност изобщо не е толкова патетично. Да извиването на ръце под масата не се вижда, а гримасите се представят като сдържани усмивки...

    Ердоган изтъргува скъпо съгласието си за Швеция, знаейки отдавна, че в остри ситуации САЩ се поддават на шантаж, когато се сблъскат с твърд лидер, който знае какво иска и как да го постегне.

    В гръцкия сайт
    https://www.defencenet.gr/amyna/ellinotoyrkika/o-r-t-erntogan-didakse-pali-diplomatia-kai-pire-oti-ithele-gia-tin-xora-tou-ola-allazoun-eis-varos-tis-elladas/

    пунктуално е описано какво поиска и какво получи Реджеп:
    1. Разрешение за покупка на Ф-16, което САЩ от години му отказваха. Нищо чудно и Турция да изпревари с поръчката си БГ, както вече го направиха Тайват и Словения;
    2. Модернизация на по-старото поколение Ф-16 на турските ВВС, която след опита за преврат от 2016 беше замразена от САЩ;
    3. Изплащане на блокираните 4 млрд долара след изключването на Турция от програмата Ф-35 след опита за преврат през 2016 г ;
    4. Свободно придвижване на турски граждане в ЕС;
    5. Безмитен внос на турски стоки в еврозоната;
    6. Изгонване от Швеция на ръководството на Кюрдската работническа партия (ПКК) и привържениците на Гюлен.

    Ердоган получи от САЩ отдавна чаканата модернизация на турските ВВС и връщане на милиардите, които нямаше надежда иначе да получи.
    А от ЕС по същество получи правата от членство в съюза - свободното придвижване и безмитния внос, като избегна отговорностите, които вървят с членството - финансови, икономически, политически ангажименти.

    Просто не се сещам какво още може да иска!
    С две думи - Ердоган продаде възможно най-скъпо съгласието си шведското знаме да се вдигне на пилона през щаб-квартирата, докато всъщност само тази формална стъпка не достигаше, защото Швеция де факто беше 100% интегрирана в Нато и натовски войски и досега са на шведска територия.

    По-любопитно е ще се промени ли и ако да - как, отношението на Турция към Русия, защото може да се допусне, че за да постигне желаното, Реджеп е поел и някаква ангажименти на тая тема. Освобождаването на нацитата от Азов е намек в тая посока.

    P.S. Гръцките медии, поради исторически причини, са доста аналитични по отношение политики на враждебния си съсед и пишат анализи, до които в неолибералната медийна среда в БГ никога няма да се докоснем дори.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Нацитата от Азов съществуват само в твоята болна фантазия. Всъщност идеите и поведението на Путин са много близки до фашизма и националсоциализма. И знам че много харесваш разни дребни или високи (на ръст) диктаторчета, ама защо отказваш да отидеш да живееш и работиш в държавиците им? Да видим дали ще ти хареса?

    Нередност?
Нов коментар