🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Швеция е готова да укрепи северната отбрана на НАТО

Въпреки че армията ѝ е малка, тя разполага с опитен флот, боеспособни военновъздушни сили и с най-съвременни средства за противовъздушна отбрана

Швеция разполага с опитен флот, особено с флотилия от подводници.
Швеция разполага с опитен флот, особено с флотилия от подводници.
Швеция разполага с опитен флот, особено с флотилия от подводници.    ©  Reuters
Швеция разполага с опитен флот, особено с флотилия от подводници.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Членството на Швеция ще помогне на НАТО да укрепи защитата на целия скандинавски и балтийски регион и да засили присъствието си в Арктика
  • Шведските отбранителни компании произвеждат модерно оборудване, включително артилерия, противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия
  • Стокхолм ще трябва да развие "стратегическа култура" сред висшите си командири и политическите ръководители

Швеция е на път да се присъедини към НАТО, след като Турция оттегли възраженията си, което е исторически поврат в историята на скандинавската страна, която повече от два века поддържаше статута си на военно необвързана.

Шведите усетиха нарастващата агресивност на Москва, когато през 2013 г. руските военновъздушни сили симулираха ядрена атака срещу обект близо до Стокхолм. Но едва след като Русия нападна Украйна миналата година, страната сложи край на трайната си привързаност към неутралитета. "Това е огромна, историческа промяна за Швеция", заяви бившият шведки премиер Карл Билд.

Камий Гран, бивш помощник-генерален секретар на НАТО, смята, че членството на Швеция ще укрепи регионалната сигурност, ще засили възпирането на НАТО срещу руската агресия и ще донесе на алианса модерни военни способности. "Това е една от най-значимите трансформации на европейския пейзаж на сигурността от Студената война насам", казва Гран. "Начинът, по който [Владимир] Путин доведе до това, е наистина доста интересен".

Обратно на желанията на Русия

Руският президент от години се оплаква от разширяването на НАТО, което определя като заплаха за сигурността на страната му. И дори оправда инвазията в Украйна като защитен акт срещу военния съюз, който се опитва да въвлече във войната. Вместо това неутралната Финландия и Швеция подадоха молба за присъединяване към военния алианс след началото на войната в Украйна.

Но докато Финландия успя да се присъедини през април тази година, Швеция срещна съпротива от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заради небрежното според него отношение на Стокхолм към поддръжниците на екстремистки и терористични групи, включително забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Споразумението между турския лидер и шведския министър-председател Улф Кристерсон, сключено във Вилнюс в навечерието на срещата на върха на НАТО, слага край на несигурността на Швеция. Въпреки че не могат да бъдат изключени допълнителни пречки, споразумението беше подписано и от НАТО, което затруднява Анкара да се измъкне. Това е "много голяма стъпка", каза Кристерсон.

Като член на ЕС страната вече получи обещание за помощ в случай на нападение, а миналата година САЩ, Великобритания и други държави ѝ предоставиха временни гаранции за сигурност в очакване на членството ѝ в НАТО. Но след като влезе в него, Швеция ще се ползва от пълната защита на целия алианс съгласно клаузата за колективна отбрана по член 5.

"Това е огромно облекчение", казва пред Financial Times Гунила Херолф, старши научен сътрудник в Шведския институт по международни отношения. "Чувстваме се много по-сигурни."

Ползите от членството на Швеция

Членството на Швеция ще помогне на НАТО да укрепи защитата на целия скандинавски и балтийски регион и да засили присъствието си в Арктика. Нейните сили, логистика, въздушно пространство и морски зони вече могат да бъдат напълно интегрирани в оперативното планиране на НАТО.

"Отбраната на този конкретен регион е много по-лесна, ако можеш да координираш усилията, плановете и командването", заяви Билд. "Можете да постигнете много по-голямо възпиране, ако обедините усилията си". Шведската територия може да осигури стратегическа дълбочина - място за доставки и подкрепления - на всички свои северни съседи, особено на Финландия, с която има тесни военни връзки.

Но присъединяването на Швеция би имало най-голяма стойност за отбраната на Естония, Латвия и Литва, казва Гран, който сега работи в Европейския съвет за външни отношения: "Това наистина затваря Балтийско море като езеро на НАТО. Балтийците се чувстваха като остров. Сега [тяхната отбрана] е много по-лесна с военната интеграция."

Въпреки че армията ѝ е малка, Швеция разполага с опитен флот, особено с флотилия от подводници. Има боеспособни военновъздушни сили, оборудвани с изтребители "Грипен" от четвърто поколение и с най-съвременни средства за противовъздушна отбрана.

Нейните военни са свикнали да работят с тези на съседите. Миналата година четирите скандинавски държави се споразумяха да обединят военновъздушните си сили, които заедно са приблизително колкото Кралските военновъздушни сили на Великобритания.

В същото време шведските отбранителни компании произвеждат модерно оборудване, включително артилерия, противовъздушна отбрана и противотанкови оръжия, които са жизненоважни за отбраната на Украйна.

Швеция и нейните съседи все още ще трябва да направят "голям скок напред", посочва Билд, включително да интегрират своите системи за противовъздушна отбрана и логистични вериги за доставки.

Анна Висландер, директор за Северна Европа в мозъчния тръст Атлантически съвет, казва, че Швеция ще трябва да развие "стратегическа култура" сред висшите си командири и политическите ръководители. Като необвързана страна, макар и активно участваща в многостранни институции като ЕС и ООН, тя има възможност да се въздържа и да стои настрана. "Преминаването от национално планиране на отбраната към по-колективен процес на планиране на отбраната е доста голяма промяна както в практически, така и в ментален план", казва тя.

Очакванията са, че Швеция ще бъде активен член на НАТО, но това ще бъде доста голямо предизвикателство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар