До момента само Унгария и Чехия са страните членки на НАТО, които използват изтребители Gripen.
До момента само Унгария и Чехия са страните членки на НАТО, които използват изтребители Gripen.    ©  Reuters

Орбан пуска Швеция в НАТО срещу... четири самолета Gripen

В замяна на изтребителите Унгария би трябвало да ратифицира в понеделник протокола за присъединяване на скандинавската страна към Северноатлантическия алианс

До момента само Унгария и Чехия са страните членки на НАТО, които използват изтребители Gripen.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След близо две години неочаквани спънки, извиване на ръце и задкулисни пазарлъци Унгария най-накрая е на път да даде "зелена светлина" за влизането на Швеция в НАТО срещу неочаквано ниска цена.

В понеделник, 26 февруари, парламентът в Будапеща трябва да гласува ратификацията на протокола за присъединяването на скандинавската държава, след като в петък между двете страни беше подписан договор за отбранително сътрудничество, който предвижда закупуването на... четири изтребителя Gripen, произвеждани от шведската компания SAAB. По този начин Швеция окончателно ще бъде приета за пълноправен член на западния отбранителен алианс, ще попадне под защитата на прословутия чл. 5 за взаимна защита на съюзниците и ще затвърди почти пълния натовски контрол над корабоплаването в Балтийско море.

До момента Унгария и Чехия са единствените държави в НАТО, които имат на въоръжение бойни самолети Gripen. Властта в Прага обаче най-вероятно постепенно ще се откаже от тях в недалечно бъдеще бъдеще, тъй като се готви да придобие американски стелт-изтребители F-35. Това по всяка вероятност ще остави Унгария заедно със самата Швеция единствените оператори на Gripen-и в алианса.

В петък унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с шведския си колега Улф Кристершон в Будапеща и обяви, че е успял "да възстанови доверието" между двете държави. В продължение на месеци функционери от неговата партия "Фидес" атакуваха Швеция, че е разпространявала "безпочвени лъжи" за качеството на демокрацията в страната и това беше формален повод да отлагат ратификацията на протокола за присъединяване към НАТО.

Скритата цел на Будапеща обаче очевидно беше да търгува своята подкрепа по подобие на Турция, която също дълго спъваше Стокхолм уж заради подкрепа и приютяване на нейна територия на кюрдски сепаратистки организации и най-вече на дейци от ултралявото реолюционно движение ПКК. В крайна сметка Анкара свали своето вето отново срещу обещание за изтребители, но... 10 пъти повече в сравнение с Унгария. На финала Турция получи обещание от САЩ, че ще може за закупи 40 броя новопроизведени бойни самолет F-16 от последната модификация Block 70, каквито е поръчала и България, и още 80 пакета за модернизация за по-стари машини до аналогичния стандарт F-16V. Стойността на потенциалната сделка е около 23 млрд. долара.

На този фон ангажиментът за продажба на четири броя Gripen за Унгария изглежда повече от скромен. "Унгария ще закупи самолетите и ще разшири свързания с тях договор за логистика", уточни Орбан в петък. "Както и вие и аз знаем, не се разбираме за всичко [с Унгария], но сме съгласни, че трябва да си сътрудничим, когато е възможно", коментира от своя страна шведският премиер Кристершон при посещението си в Будапеща.

Първоначалните очаквания бяха унгарският министър-председател да се опита да се пребори за по-голяма военна сделка: например поне още една ескадрила изтребители, освен 14-те машини, които в момента изплаща на лизинг от 2001 г. насам. Друг вариант беше сега изплащаните бойни самолети да бъдат подменени с нови, които евентуално да са от по-модерния тип Gripen E/F.

В крайна сметка в петък компанията SAAB също излезе с официално изявление по темата, от което става ясно, че машините ще са от типа Gripen C, без да се уточнява дали ще са новопроизведени. Шведската корпорация допълва, че ще осигури поддръжка и евентуални модернизации на унгарските изтребители поне до 2035 г. Настоящото споразумение с Унгария все пак е добре дошла за SAAB, тъй като отбранителната компания не е успяла да сключи нито една сделка за продажба на на своите изтребители зад граница от 2014 г. насам, когато Бразилия реши да преоборудва своите военно-въздушни сили с най-модерните Gripen E/F. На почти всички места, където шведската корпорация се състезаваше в процедура за модернизация на военно-въздушните сили на дадена държава, на финала печелеше американска оферта за изтребители F-16 или F-35.

В крайна сметка обаче, че козовете на Будапеща да изнудва своите съюзници явно не са били чак толкова силни, въпреки че в края на миналата седмица Орбан си позволи да отклони среща с двупартийна делегация от американски сенатори, дошли да го убеждават да не разиграва повече Швеция. Накрая дори може да се окаже, че обещаните четири Gripen-а не просто не са от новия тип E/F, а дори са "втора ръка" от стария модел C/D, свалени от въоръжение от шведските ВВС или от Чехия, която постепенно ще започне да преминава към F-35.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • + 2

    "До момента Унгария и Чехия са единствените държави в НАТО, които имат на въоръжение бойни самолети Gripen." - много интересна забележка. Да допълним, че други 10 държави членки на НАТО вече са разглеждали сериозно възможността за закупуване на Грипен, но впоследствие са се отказали. Почти всички в полза на американски самолети (с изключение на Хърватска). Причината едва ли е техническа : някакво технологично превъзходство или пък ниска цена на американската техника. Причината е досегашният модел на европейската отбрана: разчита се на американски чадър, в замяна се купува само американско оръжие. Държави като Полша до скоро не само че купуваха единствено американско оръжие, но дори в цивилния сектор поддържаха американски монопол. Например полската авиокомпания ЛОТ и до сега не притежава нито един европейски самолет. След като преъзходството на Еърбъс в сектора е очевидно.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#4] от "Любо":

    Казвате на изнудването - чадър?

    Нередност?
Нов коментар