🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа: Приятели от Севера

Войната в Украйна сближи балтийските и скандинавските държави

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към края на студената война скандинавските държави се превърнаха в символ на това как геополитическата конфронтация може да се преодолее. Норвегия посредничеше при мирни преговори в Гватемала и Палестина, а "настигането на Дания" стана жаргонен израз за стремеж към еталона на либералната демокрация. За разлика от тях балтийските страни излязоха от съветска окупация, страхувайки се, че руският империализъм ще се завърне. Тези техни предупреждения обаче често се възприемаха като посткомунистическа параноя.

Владимир Путин направи така, че скандинавците се преориентираха към логиката на балтийците. През 2024 г., след като Финландия и Швеция се интегрират в НАТО, ще започне координация на отбраната срещу руската заплаха в Скандинавско-Балтийския регион.

Путин накара Скандинавия да разсъждава като балтийските републики.

Всъщност скандинавците винаги са били по-корави, отколкото изглеждат. Финландия разполага с голяма наборна армия. Шведските изтребители и подводници собствено производство са на световно ниво. Норвегия играе решаваща роля в сферата на военноморската отбрана на Северния Атлантик и Арктика. Дания планира да изпълни целта на НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана до 2030 г.

Войната накара НАТО да промени стратегията си. Алиансът беше приел, че при неочаквана инвазия Русия ще успее да завземе голяма част от Прибалтика, и планираше след това да я отвоюва. Но руските жестокости в окупираните територии на Украйна направиха стратегическото отстъпление неприемливо. В момента НАТО твърди, че ще защитава "всеки инч територия" и заради това ще разположи повече сили на предните линии.

Войната обедини региона и икономически. Балтийските държави бързо прекъснаха последните си връзки с руската мрежа за пренос на електричество и се закачиха към Полша и Финландия. И двата региона заемат по-твърда позиция в сравнение други части на Европа за недопускане на руски туристи.

В момента почти всички партии и политици в Скандинавско-Балтийския регион са обединени, че трябва да застанат твърдо срещу Русия. Този факт измести предизборните дебати в други плоскости. Така двата доскоро отделни региона станаха по-равнопоставени - прибалтийските републики вече не са точно младши партньори.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар