🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производствените цени в еврозоната се понижиха за пръв път от 2020 г.

Това е още един знак, че високата инфлация, която затруднява бизнеса и домакинствата, отстъпва

Ниските производствени разходи са следствие главно от поевтиняването на енергията.
Ниските производствени разходи са следствие главно от поевтиняването на енергията.
Ниските производствени разходи са следствие главно от поевтиняването на енергията.    ©  Reuters
Ниските производствени разходи са следствие главно от поевтиняването на енергията.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ключов показател за инфлацията в еврозоната се понижи до отрицателна стойност за първи път от две години и половина, което е още един знак, че рязкото покачване на цените, което измъчваше бизнеса и домакинствата, вече отстъпва.

Евростат съобщи, че фабричните цени във валутния съюз са намалели с 1.5% през май на годишна база, което е първият спад от декември 2020 г. Показателят е намалял значително от миналото лято, когато годишното нарастване на цените достигна връх от 43.3% през август, след като разходите за енергия нараснаха след инвазията на Русия в Украйна.

Спадът ще увеличи надеждите, че поредицата от повишения на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) най-накрая започва да дава резултат. Данните на централната банка, публикувани в сряда, показаха, че домакинствата все повече очакват инфлацията да спадне рязко през следващата година - тенденция, която Анджей Щепаняк, икономист в Nomura, определи като "точно това, което ЕЦБ ще търси".

Въпреки това потребителската инфлация остава доста над целта на ЕЦБ от 2% и възлиза на 5.5% през годината до юни.

Разбивка на производствените цени показва, че разходите за енергия са намалели с 13.3% в сравнение с май миналата година. Фабричните цени на междинните стоки като части от машини също са се свили. Цените на производител са намалели с 1.9% между април и май, като всички страни от ЕС с изключение на Малта отчитат свиване.

Според анализатори това е първият признак, че повишаването на основните лихвени проценти от страна на ЕЦБ дава резултат. С последното увеличение депозитната лихва на ЕЦБ стигна 3.5% - най-високата от 2001 г. Основните операции по рефинансиране, което е ставката, която банките плащат, когато заемат пари от ЕЦБ, се повиши до 4% - най-високата стойност от 2008 г.

Ефектите от нарастването на лихвите

По-високите разходи по заемите също така оказват влияние върху активността на жилищния пазар в региона. Отделни данни, публикувани от Евростат в сряда, показват, че цените на жилищата са паднали за второ поредно тримесечие. Все пак това се е случвало с по-бавен темп през трите месеца до март, отколкото през последното тримесечие на 2022 г. Цените на жилищата в еврозоната са намалели с 0.9% през първото тримесечие в сравнение с предходните три месеца. Свиването през последната четвърт на 2022 г. беше с 1.7%. Така за първи път от близо десет години в две поредни тримесечия цените се свиват.

"Инфлацията все още е висока и стабилна, но инерцията се забавя", каза Фредерик Дюкрозе, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Pictet Wealth Management. Но базовата инфлация, с изключение на енергията и храните, която според ЕЦБ е по-добър измерител на основната тенденция, се понижи минимално до 6.8% от 6.9%. Услугите бяха единствената категория, в която ръстът на цените се увеличи - до 5.4% от 5%. Това е далеч от устойчивия спад, който централната банка иска да види, като пазарите очакват ЕЦБ да повиши разходите по заемите с по 0.25 процентни пункта на следващите две срещи през юли и септември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130

    Следват и потребителските цени с няколко месеца закъснение. Търсенето спада. Може и безработицата да скочи, поради оптимизиране на производствата. Това допълнително ще натисне инфлацията надолу. Ще започнем да виждаме дефлация м/м. Лихвите работят и са (кажи-речи) на своя връх. Но от ЕЦБ могат да сглупят и да пренатегнат ластика и да вкарат еврозоната с дълбока рецесия, спрямо САЩ, които очакват мека рецесия.

    Нередност?
Нов коментар