Управителят на Фед предупреди за твърде високата инфлация

Централната банка на САЩ възнамерява да "задържи политиката на рестриктивно ниво", докато ценовият натиск не намалее, каза Джером Пауъл в речта си в Джаксън Хоул

Пауъл обеща, че централната банка "ще действа внимателно, докато решава дали да продължи да затяга политиката, или вместо това да задържи лихвения процент и да изчака допълнителни данни".
Пауъл обеща, че централната банка "ще действа внимателно, докато решава дали да продължи да затяга политиката, или вместо това да задържи лихвения процент и да изчака допълнителни данни".
Пауъл обеща, че централната банка "ще действа внимателно, докато решава дали да продължи да затяга политиката, или вместо това да задържи лихвения процент и да изчака допълнителни данни".    ©  Reuters
Пауъл обеща, че централната банка "ще действа внимателно, докато решава дали да продължи да затяга политиката, или вместо това да задържи лихвения процент и да изчака допълнителни данни".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Пауъл обеща, че централната банка "ще действа внимателно, докато решава дали да продължи да затяга политиката или вместо това да задържи лихвения процент и да изчака допълнителни данни".
  • От март 2022 г. насам Фед повиши основния си лихвен процент от близо до нулата до диапазона от 5.25 до 5.5%.
  • През следващите месеци Фед е изправен пред трудна задача - първо да определи дали да повиши основния лихвен процент над сегашния 22-годишен връх. След това трябва да реши колко дълго да задържи лихвите на високо ниво, преди да обмисли евентуално намаляване.

Джером Пауъл предупреди, че инфлацията "продължава да бъде твърде висока", като повиши перспективата за по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, ако ценовият натиск се запази. В дългоочакваната си реч в петък председателят на Федералния резерв на САЩ зададе ястребов тон, споменавайки готовността на централната банка да поддържа "рестриктивна" политика, докато преминава през последните етапи на кампанията си за овладяване на най-тежкия инфлационен шок от десетилетия насам, съобщава Financial Times.

"Въпреки че инфлацията се е понижила от пика си - добре дошло развитие - тя остава твърде висока", заяви Пауъл на годишния икономически форум на Фед в Джаксън Хоул, Уайоминг. "Готови сме да повишим лихвите допълнително, ако е необходимо, и възнамеряваме да поддържаме политиката на рестриктивно ниво, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел", добави той.

Пауъл обеща, че централната банка "ще действа внимателно, докато решава дали да продължи да затяга политиката или вместо това да задържи лихвения процент и да изчака допълнителни данни".

От март 2022 г. насам Фед повиши основния си лихвен процент от близо до нулата до диапазона от 5.25 до 5.5%.

Макар че Пауъл заяви, че пълният ефект от предишните повишения на лихвените проценти все още не се е проявил и вероятно означава "значително по-нататъшно забавяне в хода на подготовката", той сигнализира, че Фед е съсредоточен върху възходящия риск от инфлацията.

"Допълнителни доказателства за трайно надхвърлящ тенденцията растеж биха могли да изложат на риск по-нататъшния напредък по отношение на инфлацията и биха могли да оправдаят по-нататъшно затягане на паричната политика", каза той, като добави: "Има да се извърви още значителен път, за да се върнем към ценова стабилност."

Трудна задача

През следващите месеци Фед е изправен пред трудна задача - първо да определи дали да повиши основния лихвен процент над сегашния 22-годишен връх. След това трябва да реши колко дълго да задържи лихвите на високо ниво, преди да обмисли евентуално намаляване.

Широко разпространено е очакването централната банка да се откаже от ново повишение на лихвите на следващото си заседание през септември. Някои пазарни участници очакват последно увеличение с четвърт пункт на заседанието на Фед в края на октомври. Намаление на лихвените проценти не се очакват преди 2024 г.

Широко разпространено е очакването централната банка да се откаже от ново повишение на лихвите на следващото си заседание през септември.

Пауъл повтори, че връщането на инфлацията до целевата ѝ стойност ще изисква не само период на "икономически растеж под тенденцията", но и "известно смекчаване на условията на пазара на труда". Коментарите му повтарят посланието, което той отправи на миналогодишния форум в Джаксън Хоул, когато заяви, че Фед е решен да "продължи да работи, докато не свърши работата си".

Предупреждението на Пауъл идва в труден момент за финансовите пазари, които напоследък имат проблеми с покачване на разходите по заемите в САЩ. След като бъде коригирана с инфлацията, "реалната" доходност на 10-годишните съкровищни облигации е на най-високото ниво от повече от десетилетие. Лихвите по ипотечните кредити също се повишиха.

Макар че дебатът за по-неотложните политически действия, изглежда, далеч не е решен, официалните лица са по-единни в мнението си, че връщането на инфлацията към целта на Фед от 2% ще бъде бавен процес, който вероятно ще изисква от централната банка да поддържа по-високия си референтен лихвен процент за по-дълъг период от време.

Според икономистите подобен подход "по-високо за по-дълго време" се подсилва от вероятността т.нар. неутрален лихвен процент, или R-star - ниво, което нито стимулира, нито потиска растежа - да е по-висок, отколкото в миналото.

Те смятат, че вместо бързото връщане към епохата на свръхниски лихвени проценти, която доминираше в периода след глобалната финансова криза, по-силният от очакваното растеж, нарастването на бюджетния дефицит и активизирането на инвестициите в производство и зелените технологии са довели до трайно повишаване на разходите по заемите.

"Пауъл продължава да се движи по въже", казва пред Reuters Майкъл Арон, главен инвестиционен стратег в State Street Global Advisors. "Мисля, че тази година той демонстрира, че е доволен от това докъде е стигнала паричната политика и как е намалена инфлацията. Но той все още се придържа здраво към идеята, че я наблюдава внимателно и че все още има какво да направи."

В интервюта в кулоарите на конференцията други ръководители на Фед изразиха различни мнения. "Вероятно имаме още работа за вършене", каза президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър.

Президентът на Федералния резерв на Чикаго Остан Гулсби смята, че фокусът може да се насочи към това колко дълго да се поддържат високи лихвените проценти, а не колко по-високи трябва да бъдат те. Пауъл завърши речта си с почти същата реплика, с която завърши миналата година в Джаксън Хоул: "Ще продължим, докато работата не бъде свършена."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 1
    • + 1

    Същата песен я пее и Кристин Лагар ,шефката на Европейската банка ,докато у нас брокери,имотни агеннции ,строители ,банки ,кредитни посредници лъжеха последните 12 месеца че България била остров на ниските лихви,лъжите им бяха едно към едно с лъжите предишната криза ,целта :Максимум да се набутат хората с кредити при хлъзгави/плаващи ливхи /,след което поеатапно кредитите им да поскъпнат и банките да ги изцедят максимално

    Нередност?
  • 2
    datahustler avatar :-P
    Соколов
    • + 2

    До коментар [#1] от "Nikolai Kavrakov":

    Тепърва предстои купона. Компенсирането на растящите лихви с таксички за всичко приключи. Не могат да направят теглене от каса 10 лева :)

    Нередност?
  • 3
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf
    • - 1
    • + 1

    Ще разкажат играта на китайските и други соц другари! Същото, както едно реме, точно преди 35 години... Ама, къса е паметта на мнооого хора

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    Държавната неправилност да няма финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута причинява сегашната инфлация.
    В съответната държава, до два часа след прилагане на финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута спира развитието на сегашната инфлация.

    Накратко:
    Лошите резултати от употреби на официална валута са с признак на най-опасен враг на устойчивото развитие в съответната държава.
    Жертви сме на местната проява на разпространена в света държавна слабост.
    Когато причината е премахната, инфлация няма.

    Прекратяването на сегашната финансова неправилност спасява съответната държава от нови щети.
    Осъществимо е финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута. Възможен е предпазващ от щети държавен бюджет. Правителството е с допълнителни полезни приходи и смалени разходи. Постижимо е изплащане на държавните дългове.

    Нередност?
Нов коментар