🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще се отрази забавянето на Китай върху световната икономика

Търговията е основният канал, по който експанзията на Пекин оказва влияние върху бизнеса по света

Китай започва да пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от имотния сектор, и се насочва към производство на технологични стоки.
Китай започва да пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от имотния сектор, и се насочва към производство на технологични стоки.
Китай започва да пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от имотния сектор, и се насочва към производство на технологични стоки.    ©  Reuters
Китай започва да пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от имотния сектор, и се насочва към производство на технологични стоки.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Очакваното възстановяване на китайската икономика в света все още не се е осъществило. Което повдига въпроси относно глобалния растеж и последиците за международния бизнес.
  • Ефектите в областта на суровините и индустриалния цикъл идват заради това, че Китай започва да пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от имотния сектор.
  • Международните инвеститори трябва да гледат на страната по различен начин, отколкото досега.

Когато миналата година Китай най-накрая отмени строгите ограничения срещу Covid, политиците и компаниите се надяваха, че страната бързо ще се възстанови и това ще помогне на световната икономика да излезе от застоя след пандемията. Нещо повече - това очакване породи и страх, че възобновеният апетит на Китай към суровини и други стоки ще окаже натиск за повишаване на глобалната инфлация, което ще направи живота на централните банкери в други държави още по-труден.

Но данните в средата на 2023 г. показват, че очакваното възстановяване на втората по големина икономика в света все още не се е осъществило. Което повдига по-широки въпроси относно глобалния растеж, последиците за международния бизнес и отношенията на Китай със света.

Пекин е обезпокоен

Китай се бори да постигне скромната цел на правителството за растеж от 5% за 2023 г., още повече че базата за сравнение от миналата година е много ниска. Далеч от това да се превърне в инфлационна сила в световната икономика, страната сега флиртува с падащите цени. Според последните данни потребителските цени са спаднали с 0.3% през юли в сравнение с година по-рано. Това не е голяма причина за тревога, защото само един месец на лека дефлация не е достатъчен, за да превърне Китай в следващата Япония. Потребителската инфлация е била отрицателна и преди - през 30 месеца през този век и през 2021 г.

Но потребителските цени не са единствените, които са в криза. Цените на производителите вече десет поредни месеца намаляват на годишна база. Според оценките на анализаторите от банка UBS цените на китайските износители са спаднали с над 10% през юли. Икономистите очакваха стабилизиране на имотния пазар, което да подкрепи търсенето на други стоки както нагоре по веригата (на продукти като стомана и строително оборудване), така и надолу (на такива като мебели и домакински уреди). Но след краткото съживяване през първите месеци на годината продажбите на недвижими имоти отново се забавят. В 30 големи града те спадат с 28% през юли в сравнение с предходната година, отбелязва The Economist.

Ако пазарът на недвижими имоти не се подобри, дефлационният натиск ще се запази. Колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно ще бъде да се обърне. Поради това редица експерти препоръчват по-силна фискална и парична намеса.

Ако пазарът на недвижими имоти не се подобри, дефлационният натиск ще се запази.

В тази ситуация ръководството на страната очевидно е обезпокоено, защото икономиката е изправена пред многобройни предизвикателства. Сред тях са вътрешното търсене, финансовите затруднения в ключови сектори като недвижимите имоти и проблемната външна среда.

През последните седмици министерства и комисии представят различни мерки за подобряване на икономиката. В план от 31 точки за насърчаване на частното предприемачество се казва, че правителството ще премахне бариерите за навлизане на пазара и ще укрепи правата на интелектуална собственост. План от 20 точки за разширяване на потреблението предлага наред с други екстри и по-евтини билети за живописни места. План от 26 точки за повишаване на мобилността на работната сила обещава да улесни мигрантите от селските райони да се заселват в градовете (и да улесни получаването на визи за чуждестранни бизнесмени).

Рори Грийн, ръководител на изследователския отдел за Китай и Азия в TS Lombard, обръща внимание, че китайската икономика все още страда от "тройния шок" от Covid-19 и продължителните мерки за блокиране на пазара, болния имотен сектор и множеството регулаторни промени, свързани с визията на президента Си Цзинпин за "общ просперитет". Тъй като Китай все още е първата година от повторното отваряне на страната след политиката на нулев ковид, голяма част от слабостите сега все още могат да се отдадат на този цикъл, смята Грийн. Но добавя пред CNBC, че те могат да се утвърдят без подходящ политически отговор.

Базовият сценарий на TS Lombard е за стабилизиране на китайската икономика в края на 2023 г., но и навлизане в по-дългосрочно структурно забавяне. Макар това все още да не е сценарий на стагфлация в японски стил, прогнозата е за вероятно доближаване средно до 4% годишен растеж на БВП.

Според песимистично настроените експерти, китайската икономика е достигнала своя връх и предстои значително забавяне. Китайските политици обаче често изтъкват, че възстановяването на Запада е започнало около година след ковид, така че все още има шанс нещата да се обърнат през тази година, обяснява пред The New York Times Майкъл Петис, професор по финанси в Пекинския университет. Но добавя, че международните инвеститори трябва да гледат на Китай по различен начин, отколкото досега. Когато Китай растеше с двуцифрени темпове, дори по-слабите сектори на икономиката растяха, припомня той. "Сега тази история с Китай приключи и той изглежда като по-нормална икономика. Някои сектори ще се справят добре, други ще се справят ужасно."

Въпреки че Китай все още е от съществено значение за международните компании, тъй като остава най-големият потребителски пазар в света, забавянето може да го направи малко по-малко привлекателен и да ускори отделянето от Запада по отношение на инвестиционните потоци и производството.

Ефекти за световната икономика

Този процес обаче е бавен, а голяма част от работните места и производството в света все още зависят от Китай. Международният валутен фонд прогнозира, че през следващите пет години Китай ще има най-голям принос за световния растеж, като се очаква да осигурява 22.6% от общия световен растеж - два пъти повече от САЩ.

Основният начин, по който експанзията на Китай оказва влияние върху бизнеса по света, е чрез търговията, а страните, износители на суровини, като Бразилия и Австралия са особено чувствителни към инфраструктурните и имотните цикли на Китай. Цените на металите - от желязната руда до медта - спаднаха тази година, тъй като търсенето на най-големия пазар в света не се повиши толкова силно, колкото очакваха търговците. Понижението засегна силно и износителите на високотехнологични стоки, като доставките от Южна Корея и Тайван спадат с двуцифрени стойности всеки месец през първата половина на годината.

Експерти обръщат внимание, че ефектите в областта на суровините и индустриалния цикъл идват заради това, че Китай започва да пренастройва икономиката си, за да намали зависимостта си от имотния сектор, който използва много суровини и това вдига цените им. "Тези дни отминаха. Китай все още ще инвестира много, но това ще бъде в по-напреднало производство, технологичен хардуер, като електромобили, соларни панели, роботика, полупроводници и други подобни области", смята Рори Грийн.

Според Джордж Магнъс от Китайския център към Оксфордския университет и бивш главен икономист в UBS "фокусът се измества върху качеството на растежа, а не върху количеството, но и тук Китай на Си Цзинпин не успява да постигне нужните резултати". Пренастройването на икономиката от недвижими имоти към по-напреднало производство е видно от усилията на Китай в сектора на електрическите превозни средства - по-рано тази година страната изпревари Япония като най-голям износител на автомобили в света.

Освен непосредствената загуба от търсене на суровини, реакцията на Китай на променящите се икономически условия ще има и второстепенно въздействие върху световната икономика. Китай все още произвежда много стоки и не може да консумира всичките. Голяма част от нещата, които произвежда сега, са с много по-високо качество и това ще продължи, особено след като по-малко пари отиват в недвижими имоти, а трилиони юани се насочват в технологични сектори. По този начин според анализатори ще се създаде много по-голяма глобална конкуренция при редица модерни промишлени стоки.

Въпреки че все още не е ясно как китайските домакинства, частният сектор и държавните предприятия ще изглеждат след прехода от модел, основан на недвижимите имоти и инвестициите, към такъв, задвижван от напреднало производство, е безспорно, че страната се намира в ключов момент. Пекин се насочва към нов модел на своята икономика, който може да означава по-бавен растеж, но ще има нови движещи сили. И Западът тепърва ще трябва да се настройва към промяната.

Американският бизнес е застрашен

Задълбочаващият се икономически спад в Китай застрашава бъдещето на големи американски компании, които развиват отдавна бизнес в страната. Фирмите, които се занимават с производство, строителство и износ в Китай, отчитат по-слаби продажби. В някои случаи те предупреждават за предстоящи допълнителни проблеми, тъй като растежът почти спира.

Забавянето на растежа се отразява на печалбите на редица компании - от химическите гиганти DuPont и Dow до доставчиците на тежко оборудване като Caterpillar, отбелязва The Wall Street Journal. Някои компании изразиха разочарование от мерките за стимулиране на икономиката на Пекин и намалиха прогнозите си за продажбите в страната през тази година.

"Поръчките в Китай спаднаха с 20% през първото тримесечие, с 40% през второто тримесечие, но с 50% през юни", казва пред изданието Райнер Блеър, главен изпълнителен директор на базираната във Вашингтон Danaher, описвайки понижаването на продажбите на оборудване за биопреработка на компанията. Той посочва като причина за спада в търсенето намаляващите чуждестранни инвестиции и излишния капацитет.

Някои мениджъри предупреждават за глобален верижен ефект, тъй като клиентите в други географски региони също ще усетят ефекта от намаленото търсене в Китай, което ще доведе до спад на поръчките и приходите в други части на света.

Затрудненията не са равномерни - дружествата, свързани с възстановяващи се сектори, като например вътрешния туризъм, отчитат по-добри резултати. Хотелиерската верига Marriott съобщава за рязко нарастване на търсенето на нейни стаи в Китай на фона на възстановяването на вътрешните пътувания, като сега генерира повече приходи на стая, отколкото през 2019 г.

Starbucks посочва, че приходите в Китай са нараснали с 51% през последното тримесечие в сравнение с година по-рано, а Apple отчита рекордни приходи от региона, който включва континентален Китай, Хонконг и Тайван.
Все още няма коментари
Нов коментар