Китай отбеляза рекорден спад на цените от 15 години насам

Експерти предупреждават, че дефлацията ще подкопае доверието на бизнеса и потребителите

Продължителната дефлация и кризата на фондовите пазари в Китай показват, че търсенето от страна на домакинствата и доверието в частния сектор остават слаби
Продължителната дефлация и кризата на фондовите пазари в Китай показват, че търсенето от страна на домакинствата и доверието в частния сектор остават слаби
Продължителната дефлация и кризата на фондовите пазари в Китай показват, че търсенето от страна на домакинствата и доверието в частния сектор остават слаби    ©  Reuters
Продължителната дефлация и кризата на фондовите пазари в Китай показват, че търсенето от страна на домакинствата и доверието в частния сектор остават слаби    ©  Reuters

През януари потребителските цени в Китай са отчели най-големия си спад за последните 15 години. Непредвидената рекордна дефлация се превърна в поредното предизвикателство за политиците и за китайската икономика, която все още е в процес на възстановяване след продължителната пандемия.

Според официалните статистически данни през януари е отчетена дефлация от 0.8% на годишна база, което е четвърти пореден месец на понижение и най-големият спад от 2009 г. насам. Понижението, което е по-голямо от прогнозираното от анализатори на Reuters 0.5% и от спада от 0.3% през декември, настъпва в момент, когато китайската икономика се бори с продължителния спад в имотния сектор, срива на фондовия пазар и намаляването на приходите от износа.

"Множество индикатори вече мигат в червено, което е сигнал за предстоящ опасен период за китайската икономика и финансовите пазари", коментира Есвар Прасад пред Financial Times, професор по икономика в университета "Корнел" и бивш ръководител на отдела на МВФ за Китай.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0.3% на месечна база, което е под прогнозата на Reuters за ръст от 0.4%, но е над покачването с 0.1% през декември. Производствените цени през януари са се понижили с 2.5% на годишна база, което е леко подобрение спрямо спада от 2.7% през декември и прогнозата на анализаторите за 2.6%.

През юли миналата година китайската икономика изпадна в дефлация, а оттогава цените не се променят или спадат през всеки месец, с изключение на август, което кара икономистите да предупреждават, че продължителната дефлация може да се отрази негативно на бизнес сектора и на потребителите.

Какви са прогнозите

Според анализатори дефлацията саботира корпоративните печалби и подхранва кризата на фондовия пазар. В сряда Китай уволни ръководителя на своя орган за пазарен надзор И Хуиман - ход, който според експертите има за цел да успокои инвеститорите, разгневени от огромните загуби заради срива на цените на акциите.

"Продължителната дефлация и кризата на фондовите пазари в Китай показват, че търсенето от страна на домакинствата и доверието в частния сектор остават слаби, което крие значителни рискове за растежа на икономиката", заяви Прасад, според когото ще е нужно "все по-сериозно политическо усилие, за да се възстанови доверието и да се извади икономиката от блатото".

Националното статистическо бюро заяви, че данните за потребителската инфлация са повлияни от Лунната нова година, която миналата година повиши разходите през януари, но тази година се пада през февруари.

Главният икономист на ING Лин Сонг заяви, че това преувеличава спада на индекса на потребителските цени от миналия месец, като добави, че въздействието на цените на свинското месо, които увеличиха дефлацията, би трябвало да намалее през февруари. Цената на свинското, което е основна част от хранителния режим на китайците, спадна със 17.3% спрямо предходната година, което е най-големият спад сред всички потребителски стоки. Цените на зеленчуците пък се понижиха с близо 12%. Обратно на хранителните продукти цените на нехранителните са се увеличили с 0.4% на годишна база. Според Сонг повишените потребителски разходи по време на тазгодишния празник трябва да помогнат за положителния ръст на цените през този месец.

През март месец предстоят годишните "две сесии" на китайския парламент и неговия основен консултативен комитет, когато се очаква правителството на президента Си Цзинпин да определи приоритетите си за годината. Очаква се Пекин да определи цел за ръст на брутния вътрешен продукт от около 5% през 2024 г., подобно на целта за 2023 г., която беше най-ниската от години насам.

В опит да се справи с дефлацията, Китай прилага мерки за стимулиране на икономиката, които включват разхлабване на важните лихви по кредитите и насочване на кредитирането към стратегически сектори, както и мерки за подпомагане на сектора на недвижимите имоти, който обикновено осигурява над една четвърт от икономиката на страната.