🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата икономическа програма на Турция започва да дава резултати, но е нужно време

Финансовият министър Мехмет Шимшек призова за търпение за решаване на проблемите

Правителството позволи на лирата да се срине с 24% от началото на юни, тъй като ограничи скъпоструващия опит за подкрепа на местната валута
Правителството позволи на лирата да се срине с 24% от началото на юни, тъй като ограничи скъпоструващия опит за подкрепа на местната валута
Правителството позволи на лирата да се срине с 24% от началото на юни, тъй като ограничи скъпоструващия опит за подкрепа на местната валута    ©  Reuters
Правителството позволи на лирата да се срине с 24% от началото на юни, тъй като ограничи скъпоструващия опит за подкрепа на местната валута    ©  Reuters
Темата накратко
  • Въпреки че Ердоган публично прие новите политики, много инвеститори и анализатори остават скептични по отношение на това как ще бъдат приложени.
  • По-големият износ и инвестициите ще бъдат от ключово значение за поддържане на растежа.
  • Брутните резерви в чуждестранна валута, без златото, са нараснали до около 73 млрд. долара от по-малко от 50 млрд. през май.

Министърът на финансите на Турция призова за търпение, докато новите му кадри, главно технократи, се опитват да променят годините на лошо икономическо управление и да възстановят доверието на инвеститорите в изпитващата проблеми икономика на страната. В първото си интервю за международни медии след назначаването си през юни Мехмет Шимшек заяви пред Financial Times, че се стреми да "възстанови баланса на икономиката и да смекчи вътрешното търсене" след години на неконвенционална икономическа политика, провеждана по нареждане на президента на Турция Реджеп Ердоган.

Шимшек заяви, че президентът е изразил своята "подкрепа и ангажираност" за извършване на обрат в политиката, в резултат на който лихвените проценти са се повишили с повече от 20 процентни пункта след парламентарните избори през май.

"Ние сме на прав път. Има силни доказателства, че доверието се завръща. Но трябва да бъдем търпеливи, все още е предизвикателство", заяви Шимшек пред британското издание.

Години сътресения

Икономиката на страната, възлизаща на 900 млрд. долара, е изправена пред години на сътресения, след като Ердоган притискаше последователно финансовите министри и управителите на централните банки да вземат решения, които източваха валутните резерви на Турция, караха чуждестранния капитал да се изтегля и доведоха до рекордно висока инфлация.

Въпреки това президентът промени екипа си за управление на икономиката след изборите, които в крайна сметка спечели след най-оспорваната надпревара през двете си десетилетия на власт.

Шимшек беше назначен да направлява широкообхватната промяна на политиките, които години наред се основаваха на настояването на Ердоган, че високите лихвени проценти по-скоро причиняват, отколкото лекуват тежката инфлация.

"Вече предприехме драматични мерки", обяснява финансовият министър. Бившият икономист от Merrill Lynch, който наскоро се завърна от посещение в Ню Йорк, където се опита да привлече мениджъри на фондове, заяви, че политиките ще се съсредоточат върху охлаждането на инфлацията, възстановяването на изчерпаните валутни резерви и намаляването на дефицита по текущата сметка.

По-големият износ и инвестициите ще бъдат от ключово значение за поддържане на растежа, казва Шимшек, като добавя, че Турция трябва да стане по-малко зависима от потребителските разходи, които стимулират инфлацията.

Много работа за вършене

Въпреки че Ердоган публично прие новите политики, много инвеститори и анализатори остават скептични по отношение на това как ще бъдат приложени, тъй като в началото на следващата година предстоят ключови местни избори в големите градове, включително Истанбул и Анкара.

Инфлацията, която в момента е близо 60% на годишна база, остава изключително висока и не се очаква да спадне до едноцифрено число до 2026 г.

Повечето анализатори смятат, че новият управител на централната банка Хафизе Еркан ще трябва да повиши лихвените проценти много повече, за да овладее ценовия натиск, което ще доведе до потенциален сблъсък с президента и ще увеличи възможността бившият банкер от Goldman Sachs да се окаже поредният уволнен политик.

"Турция е в процес на излизане от геополитическата рецесия."

Мехмет Шимшек, финансов министър на Турция

Макар че инфлацията ще остане в "преходна фаза" до средата на следващата година, Шимшек заяви, че финансовите условия вече са по-строги от ефекта, който оказва по-високата лихва, поради други стъпки за затягане на политиката. Той посочи поредица от мерки, които имат за цел да забавят ръста на кредитирането на потребителите и предприятията, както и повишаването на данъците върху бензина и ДДС.

"За да нулирате инфлационните очаквания, ви е необходимо доверие, това е ключът", обяснява финансовият министър.

Правителството позволи на лирата да се срине с 24% от началото на юни, тъй като ограничи скъпоструващия опит за подкрепа на местната валута. Турция също така ще се стреми бавно да прекрати спестовната схема на стойност 123 млрд. долара, в рамките на която вложителите бяха компенсирани за сметка на правителството, когато лирата поевтиняваше спрямо чуждестранни валути като долара и еврото.

Програмата, която започна в края на 2021 г. като част от усилията за подкрепа на лирата, се разглежда от анализатори и икономисти като сериозен риск за публичните финанси на Турция, тъй като ги обвързва по-тясно с представянето на валутата.

Признаци за първи резултати

Вече има някои признаци, че новата икономическа програма започва да дава резултати. Брутните резерви в чуждестранна валута, без златото, са нараснали до около 73 млрд. долара от по-малко от 50 млрд. през май, сочат данните на централната банка.

Турските компании също така си възвръщат достъпа до международните облигационни пазари: производителят на домакински уреди Arçelik наскоро стана първият нефинансов корпоративен емитент, който продаде доларова облигация от януари 2022 г. насам, според данни на Dealogic.

Финансовият министър също така заяви, че изграждането на по-конструктивни отношения със западните държави и съседите от Персийския залив ще помогне за стимулиране на икономиката.

ОАЕ и Турция, които през последните месеци заздравяват влошените си връзки, подписаха през юли споразумения за инвестиции и финансиране на стойност 50 млрд. долара, въпреки че изпълнението на някои от ангажиментите може да отнеме години, тъй като те зависят от сливания и придобивания.

Според банкер, присъствал на конференцията, в презентацията, която Шимшек е направил по време на пътуването си до Ню Йорк, като ключов аргумент за продажба е посочено и одобрението на Турция за присъединяването на Швеция към НАТО. Въпреки че Ердоган заяви, че подкрепя присъединяването на Швеция към военния алианс, парламентът на Турция, който се контролира от коалиция, водена от политическата партия на президента, все още трябва да го одобри.

Шимшек заяви, че Министерството на финансите ще приветства напредъка с ЕС, особено по отношение на надграждането на митническия съюз и либерализирането на визовия режим, в допълнение към сътрудничеството в областта на сигурността, миграцията и енергетиката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Впечатлително възприемане на фактите.
    Разбира се, можеха да се премълчат... В тая кьорава битка на тъмно с дезинформацията всяка положителна новина за някой извън "нашия (все по-тесен) кръг" си е par excellence дезинформация според Оруеловите правила, които си налагаме сами.

    Турция има няколко неотменими от повеите на неолибералната идеология фактически предимства. Едва ли ще ги подредя по важност, но ще ги маркирам поне както ми хрумват:
    1. Младо население. Една жена във фертилна възраст в Турция има осреднено 4 (ч е т и р и !!!) деца! Т.е. перспективата пред управлението на страната е задължително поне едно поколение напред - 20-25 г. (Просто за сравнение в БГ напънът е да се устиска, за да се напълнят джобовете до следващите предсрочни избори);
    2. Турция произвежда всичко, каквото се сетите - от чорапи до космически апарати;
    3. Благодарение на несектантската си енергийна политика Турция по същество е енергиян център на ЮИ Европа - газов, петролен, електрически. Когато нашите жълтопаветни (от жълтото около устата им) управници покрият страната с фотоволтаици и баститат всичко останало, неминуемо ще стигнем до момента да купуваме от Турция ток от руската АЕЦ Аккую... Апропо, Росатом строи и втора АЕЦ;
    4. Благодарение на независимата външна политика на Ердоган Турция е силовият гарант на правата на мюсюлманската общност по света. Като се започне от палестинците и се свърши до индонезийците.
    Тънкият момент е, че именно този разперен чадър на гарантирана силова закрила каза закриляните да връщат жеста като инвестират милиарди в турската икономика. Така срещу две турски военни бази в Катар във времето, когато Саудитска, ОАЕ и Кувейт бяха затворили границите му и готвеха инвазия срещу частната държава на ат Тани, сега Ердган винаги може да разчита - и разчита - на сериозни кредити от газовата държава;
    5. Северен Кипър. Турция не се поколеба да изпрати фрегата и изследователския кораб Пири Рейс в несъществуващата правно ИИЗ на С.Кипър, за да постави открито въпроса, че една реална държава със свои демократични органи на управление, без значение как се отнася към нея международната конюнктура, има същите права, както и всяка от останалите страни в света;
    6...

    Стига толкова.

    Нередност?
Нов коментар