🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Жена поема Турската централна банка - очакванията са да промени политиката на Ердоган

Хафизе Гайе Еркан е петият управител на финансовата институция за четири години

Хафизе Еркан ще има тежката задача да смени политиката на централната банка, която досега е на ръчно управление от Ердоган
Хафизе Еркан ще има тежката задача да смени политиката на централната банка, която досега е на ръчно управление от Ердоган
Хафизе Еркан ще има тежката задача да смени политиката на централната банка, която досега е на ръчно управление от Ердоган    ©  Linked In
Хафизе Еркан ще има тежката задача да смени политиката на централната банка, която досега е на ръчно управление от Ердоган    ©  Linked In

Президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи американски банкер за управител на Турската централна банка, което е последният знак за отказ от неортодоксалната му политика, която разпали кризата с разходите за живот и доведе до рекордно обезценяване на лирата.

Хафизе Гайе Еркан, която е заемала висши длъжности в Goldman Sachs, както и във фалиралия регионален американски кредитор First Republic, ще бъде първата жена, която ще оглави централната банка на Турция. Тя ще поеме ръководството от Шахап Кавджъоглу, който рязко намали лихвените проценти по нареждане на Ердоган и сега ще оглави Агенцията за банково регулиране и надзор.

Решението на президента да избере Еркан идва само няколко дни след като той избра за министър на финансите Мехмет Шимшек, бивш вицепремиер, популярен сред световните инвеститори. Той също така назначи Джевдет Йълмаз, който е смятан за поддръжник на ортодоксалните икономически политики, за вицепрезидент. От 2018 г. Ердоган се придържа към политиката на растеж на всяка цена, но сегашният избор може да индикира промяна в икономическата политика на Турция.

Предпазлив оптимизъм

Назначенията подхраниха предпазливия оптимизъм на инвеститорите, че Ердоган, който беше преизбран на 28 май, ще се насочи към по-конвенционална политика, тъй като икономиката на Турция изпитва силно напрежение.

Ердоган, който е противник на високите разходи по заемите, накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19% преди две години на 8.5% - ход, който беше в основата за разпалването на инфлационна криза и за рязкото понижаване на курса на лирата спрямо долара. Президентът вече назначи петия управител на централната банка от 2019 г. насам.

Инвеститори и икономисти твърдят, че Турция трябва да повиши значително лихвените проценти, за да забави бързото нарастване на цените и да привлече чуждестранните инвеститори, които напуснаха страната през последните години.

Деноминираните в долари облигации на Турция поскъпнаха, откакто стана ясно, че Шимшек ще бъде назначен за финансов министър, а разходите за защита срещу неплатежоспособност на турския дълг намаляха.

Експертът по управление на риска Еркан има докторска степен по финансов инженеринг и изследване на операциите от Принстънския университет и е ръководил анализаторската група на финансовите институции в Goldman, преди да прекара близо осем години като висш ръководител във First Republic.

44-годишната американка от турски произход имаше неспокоен край на мандата си във First Republic, където беше назначена за съизпълнителен директор през юли 2021 г., преди да напусне кредитора до края на годината. First Republic беше закупена от JPMorgan в рамките на разпродажба тази година след масово изтегляне на депозити от богатите й клиенти.

Еркан ще се сблъска с икономика със задълбочаващи се проблеми. Много икономисти предупреждават, че валутните резерви на Турция са опасно изчерпани, след като централната банка "изгори" около 25 млрд. долара резерви в чуждестранна валута тази година, за да финансира нарастващия дефицит по текущата сметка и да подкрепи лирата.

През миналата седмица валутата спадна с повече от 10% спрямо долара, включително с 0.6% в петък, което според анализаторите е първоначална стъпка в разрез с мерките, въведени през последните години за защита на валутата.

Ерик Мейерсон, главен стратег за развиващите се пазари в шведската банка SEB, предупреди, че запазването на бившия централен банкер Кавджъоглу на нова длъжност означава, че икономическата политика на Ердоган "може да се върне по всяко време".

На подобна позиция е и Уолфанго Пикколи от Teneo. "Не е ясно колко дълго Ердоган ще толерира по-прагматична позиция на икономическия фронт", казва експертът пред Reuters.

Колко ще е независимаЕркан

Селва Демирал, професор по икономика в Koc University и предишен икономист във Федералния резерв на САЩ, заяви пред Reuters, че главният въпрос ще бъде "дали тя [Еркан] ще има независимостта да насочи паричните политики към рационални стратегии". Според нея,

за да спечели легитимност и да потвърди пазарните очаквания за увеличения на лихвите, Еркан трябва да се увери, че предпочитанията на президента към ниски лихвени проценти... са погребани и няма да я преследват.

По време на кариерата си в Ню Йорк Еркан е спечелила репутация на "строга, умна и ефективна", сподели Катрин Уайлд, която ръководи неправителствената организация "Партньорство за Ню Йорк", където Еркан е била директор. "Тя [Еркан] определено не е някой, който би правил каквото му се каже, но и може да е несъгласна, без да е нетактична", каза Уайлд.

Следващата среща на управителния съвет на Турската централна банка е на 22 юни и ще покаже дали Ердоган ще е готова да промени курса по време на мандата си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-@
    ahj21578679

    Внушението за събитие, че жена е начело на банка е доста сексистко, не смятате ли? Или жените сме само за в кревата и в кухнята?

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-P
    popopo

    До коментар [#1] от "ahj21578679":
    Сценки ли разиграваш?
    Или си мъж, представящ се за жена.
    Или и те не знаеш какъв си?

    Нередност?
Нов коментар