МАЕ очаква предлагането на критични минерали да се доближи до търсенето до 2030 г.

Агенцията отчита скок на инвестициите в сектора с 30% през 2022 г.

Изпълнението на съществуващите проекти е от ключово значение за постигането на екологичните цели
Изпълнението на съществуващите проекти е от ключово значение за постигането на екологичните цели
Изпълнението на съществуващите проекти е от ключово значение за постигането на екологичните цели    ©  Reuters
Изпълнението на съществуващите проекти е от ключово значение за постигането на екологичните цели    ©  Reuters

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че предлагането на критични материали ще се доближи до търсенето до 2030 г. Според агенцията това ще се случи, ако сегашните нива на инвестиции бъдат запазени. Също така ще бъде нужно изпълняването на големия брой проекти, които имат краен срок преди началото на новото десетилетие.

Предвижданията на МАЕ са подкрепени и от нарастващите вложения в сектора. През миналата година те са се увеличили с 30% до 41 млрд. долара, а скокът през 2021 г. е бил 20%.

Задоволяването на търсенето е от ключово значение за постигане на екологичните цели на различни държави. Голяма част от тях поставиха цели за значително намаляване на вредните емисии до 2030 г., а до 2050 г. трябва да се достигнат нетни нулеви емисии.

Щастливи сме, че можем да обявим добри новини, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в интервю за Reuters. "Това е свидетелство, че пазарите приемат факта, че преходът към чиста енергия се движи много бързо", добавя той.

Търсенето на критични минерали е нараснало значително през последните пет години, като за този период се отчита утрояване на потреблението на литий и скок със 70% за кобалт. Общият пазар на критични минерали в момента е оценяван на 320 млрд. долара, се казва в съобщението.

Въпреки това рискът от забавяне на проекти и специфични технологични недостатъци може да окаже негативно влияние върху пазара. Във всеки случай ще са необходими повече проекти до 2030 г. в сценария за постигане на нетни нулеви емисии, при който глобалното затопляне е ограничено до 1.5 градуса по Целзий, предупреди агенцията.

Цените на суровините

От втората половина на 2022 г. цените на медта се понижават, въпреки че от време на време бяха подкрепени от прекъсвания на доставките в Чили и Перу, очаквания за повторно отваряне на китайската икономика и ниски нива на запаси. Котировките продължиха да падат през първите няколко месеца на 2023 г., тъй като новите доставки започнаха, а китайското търсене остана слабо. Авторите на доклада очакват излишък през тази и следващата година, но също така темпът на растеж на производството да се забави след това.

В рамките на десетилетие литиевата индустрия претърпя драстична трансформация, като сега батериите са доминиращата употреба на литий. Търсенето се удвои от 2017 г. до 2021 г., а потреблението на метала отбеляза допълнителен ръст от 30% миналата година. Годишният темп на нарастване на производството варира между 25% и 35%. Нетният нулев сценарий предполага 422% скок в търсенето до 2030 г. до 711 500 тона. Траекторията достига пик от 1.37 млн. тона през 2045 г., което е десет пъти повече от 2022 г.

Никелът е жизненоважна суровина в производството на неръждаема стомана и батерии. Индустрията добави рекордно количество предлагане през 2022 г., като производството на рафиниран никел се увеличи със 17%. Ръстът в предлагането беше основно предизвикан от Индонезия, която е най-голямата страна, произвеждаща никел.

След като достигнаха връх от 80 хил. долара за тон през март 2022 г., цените на кобалта претърпяха последователна низходяща тенденция и останаха около 50 хил. за тон през останалата част от годината. Приглушените икономически перспективи, съчетани със строгите мерки за блокиране на Китай, имаха пагубен ефект върху търсенето на потребителска електроника, което даде отражение и върху общото търсене на кобалт.

Ниското търсене беше допълнително повлияно от стратегиите за намаляване на разходите на китайските производители на батерии за електрически превозни средства. Те започнаха да избират по-евтини химикали с високо съдържание на никел и намалено съдържание на кобалт - безкобалтови батерии с литиево-железен фосфат (LFP). Цените на кобалта се очаква да останат потиснати през 2023 г. поради свръхпредлагане, предвиждат от МАЕ.

Съставен от слоеве графен, графитът е материал, използван в множество индустрии, от огнеупорен материал до смазка. Но търсенето расте най-бързо за използването му в батерии. Цените на естествения графит продължават да остават ниски поради слабото търсене и повишените нива на запаси.