🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италия намалява данъците и повишава заплатите, за да стимулира забавящия се растеж

Премиерът Джорджа Мелони обяви "сериозни" бюджетни мерки на фона на загрижеността на пазара за публичните финанси на страната

"Нашият първи приоритет е да защитим покупателната способност на семействата", обяви премиерът Мелони.
"Нашият първи приоритет е да защитим покупателната способност на семействата", обяви премиерът Мелони.
"Нашият първи приоритет е да защитим покупателната способност на семействата", обяви премиерът Мелони.    ©  Reuters
"Нашият първи приоритет е да защитим покупателната способност на семействата", обяви премиерът Мелони.    ©  Reuters

Италианският премиер Джорджа Мелони планира да даде 24 млрд. евро данъчни отстъпки и да повиши заплатите в публичния сектор през следващата година, за да стимулира потреблението и да подкрепи забавящия се растеж въпреки опасенията на инвеститорите за финансите на страната. След като в началото на седмицата кабинетът й одобри бюджета за следващата година, Мелони заяви, че нейната дясна трипартийна коалиция работи за изпълнение на обещанията, дадени по време на изборите миналата година, въпреки натиска върху публичните финанси.

"Това е бюджет, който считам за много сериозен, много реалистичен, бюджет, който... концентрира ресурси върху някои големи приоритети", каза Мелони, цитирана от Financial Times. "Нашият първи приоритет е да защитим покупателната способност на семействата."

Финансовият министър Джанкарло Джорджети определи бюджета като "солиден" и добави, че е уверен, че "след като се запознаят с подробностите, той ще получи положително одобрение в Европа и на пазарите".

По-големи разходи

Миналия месец Италия обяви, че повишава целта си за бюджетен дефицит за следващата година до 4.3% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 3.7%, определени през април, и че няма да достигне предписаната от ЕС граница от под 3% от БВП до 2026 г.

Това изявление, което рейтинговата агенция Fitch Ratings нарече значително разхлабване на фискалната политика, доведе до покачване на доходността на 10-годишните италиански облигации над 5% за първи път от началото на кризата с държавния дълг в Европа преди 11 години.

Италианските 10-годишни облигации сега се търгуват при доходност от 4.8%, което е с около 200 базисни пункта над германския еквивалент и е повече в сравнение с около 171 базисни пункта преди месец, което е показател за нарасналите опасения на инвеститорите. Доходността на италианските облигации леко се повиши след обявяването на бюджета в понеделник, като нарасна с 5.3 б.т., а на германските - с 4.6 б.т.

И Мелони, и Джорджети заявиха, че възможностите за маневриране на Рим са ограничени от неотдавнашното повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка, което ще струва на Италия допълнителни 13 млрд. евро годишни лихвени плащания.

Мерките

Въпреки ограниченията Италия ще похарчи 10 млрд. евро за удължаване на миналогодишното намаление на задължителните социални плащания на работниците, като например пенсионните вноски, като по този начин ще запази допълнителните 100 евро на месец за около 14 млн. работници.

Италия ще се лиши от 4.3 млрд. евро заради намаляване на данъците върху доходите на работниците с ниски и средни доходи, като първите 28 хил. евро от доходите ще се облагат с единна ставка от 23%. Рим също така заделя 7 млрд. евро за увеличение на заплатите в публичния сектор, от които 2.5 млрд. евро са за работещите в здравеопазването. Следващият основен приоритет е увеличеното финансиране на заплатите в полицията и другите служби за сигурност.

Коалицията на Мелони ще похарчи 1 млрд. евро за нови инициативи за насърчаване на раждаемостта, тъй като се стреми да обърне демографската тенденция, след като миналата година раждаемостта достигна най-ниското ниво от обединението през 1861 г. насам. Освен допълнителен месец платен отпуск за отглеждане на дете и безплатна детска градина за второ дете Рим ще започне да прави пенсионни вноски от името на работещите жени, които имат две или повече малки деца.

За да подпомогне финансирането на тези нови мерки, Джорджети заяви, че правителството ще съкрати около 5.5 млрд. евро разходи от различни министерства и местни администрации.

Проектобюджетът, който все още не е одобрен от парламента, има за цел също така да повиши целевите приходи чрез частична продажба на държавни активи като най-старата банка в страната Monte dei Paschi и държавния авиопревозвач ITA.

Правителството на Мелони прогнозира, че ръстът на БВП догодина ще е 1.2%. За сравнение, миналата седмица МВФ прогнозира 0.7%. Италианската централна банка прогнозира разширяване от 0.8% за 2024 г.

Анализаторите обаче виждат рискове, особено ако конфликтът между Израел и "Хамас" прерасне в по-голяма война в Близкия изток. Решението на Рим да забави темпото на фискалната си консолидация също може да го постави на курс на сблъсък с Брюксел, предупреждават анализаторите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар