🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Застаряването вече е непосредствена заплаха за кредитните рейтинги на държавите

Растящите разходи за пенсии и здравеопазване в комбинация с покачващите се лихви ще тежат все повече на държавните финанси

Без сериозни реформи застаряването ще влоши кредитните рейтинги на държавите, а това може да вкара в порочен кръг публичните финанси
Без сериозни реформи застаряването ще влоши кредитните рейтинги на държавите, а това може да вкара в порочен кръг публичните финанси
Без сериозни реформи застаряването ще влоши кредитните рейтинги на държавите, а това може да вкара в порочен кръг публичните финанси    ©  Reuters
Без сериозни реформи застаряването ще влоши кредитните рейтинги на държавите, а това може да вкара в порочен кръг публичните финанси    ©  Reuters
Темата накратко
  • Застаряването на населението все повече ще натоварва държавните бюджети на развитите страни през следващите години.
  • При липса на реформи разходите за пенсии и здравеопазване драстично ще нараснат, а финансирането за правителствата ще се оскъпи.
  • Свиването на населението в трудоспособна възраст спрямо това над 65 години ще тежи на икономическия растеж в страни като Германия.

Влошаващата се демография се превръща в непосредствена заплаха за кредитните рейтинги на правителствата по света, тъй като застаряващото население ще изисква все по-големи ресурси от държавните бюджети през следващите години. Средствата, които страните отделят за пенсии, здравеопазване и грижа за възрастните, ще нарастват с опасни темпове, а ситуацията допълнително се влошава от високите лихви, предупреждават кредитни агенции.

Без сериозни реформи застаряването ще влоши кредитните рейтинги на държавите, а това може да вкара в порочен кръг публичните финанси, тъй като по-ниските рейтинги оскъпяват финансирането. Демографията преди беше съображение в средносрочен и дългосрочен план, но бъдещето вече е тук и удря суверенните кредитни профили, казва пред Financial Times Дитмар Хорнунг от Moody's Investors Services.

S&P изчислява, че ако не бъдат взети мерки за облекчаване на разходите, свързани със застаряването на населението, до 2060 г. рейтингите на около половината от най-големите икономики в света ще бъдат понижени до спекулативен клас в сравнение със сегашното ниво от една трета. При липса на реформи дефицитът на средното правителство драстично ще скочи от 2.4% от БВП през 2025 г. на 9.1% през 2060 г. Според прогнозата разходите за пенсии ще се повишат до 9.5% от БВП, над двойно на сегашното ниво. Разходите за здравеопазване пък ще нараснат с 2.7 пр. пункта.

Отлагането не решава проблемите

Всичко това ще се отрази на перспективите за дълга на САЩ, ЕС и Япония. Според оценки на Европейската комисия делът на населението над 65 години в ЕС ще нарасне от 20% на 30% до 2050 г. за сметка на това в трудоспособна възраст. Страните от Централна и Южна Европа са с едни от най-лошите демографски профили, посочват анализатори, а населението на Германия е сред най-бързо застаряващите. Напрежението на пазара на труда там вече е видимо, пише Moody's, което при липса на реформи допълнително ще отслаби икономическия растеж.

Според оценки на Европейската комисия делът на населението над 65 години в ЕС ще нарасне от 20% на 30% до 2050 г. за сметка на това в трудоспособна възраст.

Колкото по-дълго правителствата отлагат, толкова по-болезнени мерки ще трябва да вземат, казва Едуард Паркър от Fitch. Миналия месец агенцията понижи рейтинга на Франция и предупреди за трудности пред фискалната консолидация, след като пенсионната реформа на президента Макрон беше посрещната с размирици.

Високите лихви засилват ефектите от застаряването

Покачването на цената на заемите оказва допълнителен натиск върху бюджетите и умножава ефектите от нарастващите разходи за пенсии и здравеопазване. Основните лихви на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка вече достигнаха най-високи нива от финансовата криза. Допълнителен един процентен пункт увеличение на разходите по заемите би повишил съотношението на дълга към БВП на страни като САЩ, Великобритания и Италия с между 40 и 60 пр. пункта до 2060 г., изчислява S&P.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dfx16807673621170751 avatar :-|
    Eddie Nelson

    The video game can be played for free through the internet. Phrazle provides users with a daily challenge that can only be completed once per day. https://phrazle-wordle.com/

    Нередност?
Нов коментар