Байдън предупреди Израел да не повтаря американските грешки след 11 септември

Египет и САЩ се договориха за хуманитарна помощ в ивицата Газа

Американският президент Джо Байдън посети Тел Авив в сряда
Американският президент Джо Байдън посети Тел Авив в сряда
Американският президент Джо Байдън посети Тел Авив в сряда    ©  Reuters
Американският президент Джо Байдън посети Тел Авив в сряда    ©  Reuters

Американският президент Джо Байдън предупреди Израел да не повтаря "грешките", които САЩ са направили след атентатите на 11 септември 2001 г. Според него е важно страната да не бъде "погълната" от гняв в реакцията си на смъртоносните атаки на "Хамас" този месец.

Байдън отправи апела си към Израел по време на посещение в страната в сряда. Американският президент прекара деня в Израел, като за това време се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и други представители на местната власт.

"Разбирам. Много американци разбират", каза Байдън, цитиран от AP. "Не можете да гледате какво се е случило тук... и да не крещите за справедливост. Но предупреждавам следното: докато изпитвате този гняв, не се поглъщайте от него. След 11 септември бяхме бесни в Съединените щати. И докато търсихме справедливост и получихме справедливост, ние също направихме грешки", предупреди американският президент.

Посещението на Байдън е разчетено като проява на подкрепа от страна на САЩ, като в Тел Авив той заяви, че Израел няма да остане сам. Освен това бе дадено и потвърждение, че ще бъде отправено искане към Конгреса на САЩ "за безпрецедентен пакет подкрепа за отбраната на Израел". Президентът планира да направи обръщение по американската телевизия в четвъртък вечерта, в което се очаква да обясни плановете си подробно.

Байдън не пропусна да засегне и експлозията в болницата в Газа, която доведе до смъртта на стотици хора. Той заяви, че на базата на наличните данни, с които Пентагонът разполага, изглежда, че не Израел е виновен за случилото се, а "другият отбор". "Текущата оценка, базирана на анализ на сателитни изображения, прехващания и информация от отворен източник", е, че Израел не е отговорен за експлозията в болницата. "Въз основа на това, което видях, това е било направено от другия отбор, а не от вас", каза Байдън по време на среща с Нетаняху, цитиран от Financial Times. "Но има много хора, които не са сигурни, така че трябва да преодолеем много неща", добави той. Повече яснота около въпроса се очаква в следващите дни, когато би трябвало САЩ да разсекрети разузнавателната си информация за взрива в болницата, заяви висшият републиканец в комисията по външни отношения на Сената.

Хуманитарна помощ за Газа

Друг акцент от посещението на Байдън беше постигането на договореност за пускането на тирове с хуманитарна помощ в Газа. Израел рискува да "загуби доверието в световен мащаб", ако не "облекчи страданието на хората, които нямат къде да отидат", каза Байдън, описвайки "много откровени" разговори с официални лица в Тел Авив по време на посещението му.

Това става възможно благодарение на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който се съгласи да отвори отново затворения граничен пункт на страната си с Газа. По този начин до 20 камиона, превозващи хуманитарна помощ, ще могат да достигнат Газа.

Говорейки пред репортери на борда на Air Force One, Байдън каза, че пътищата в близост до пункта първо ще се нуждаят от часове ремонт, но доставките може да започнат до петък. Той заяви, че помощта може да бъде разпределена от международни служители, "което може да отнеме малко време", и добави, че "ако "Хамас" я конфискува, всичко ще свърши. Няма да изпращаме никаква помощ на "Хамас".

Обявяването на помощта е важно почти две седмици след началото на войната, когато международни организации предупреждават за рязко влошаваща се хуманитарна ситуация в разтърсената от израелски удари и принудителна миграция ивица с население 2.3 млн. души.

Американският президент определи посещението му като голям риск. Това се дължи на факта, че ако договорката за доставянето на хуманитарна помощ не беше постигната, то това би поставило голямо петно върху дипломатическия имидж на САЩ. "Ако бяхме тръгнали и това се провали, тогава Съединените щати щяха да се провалят. Президентството на Байдън се провали и т.н., което би било легитимна критика", каза той.

Сунак също е в Израел

Премиерът на Великобритания Риши Сунак също посети Израел, като това се случи в четвъртък. Той ще се опита да забърза процеса по отваряне на хуманитарния коридор към Газа, като освен това се очаква да проведе срещи с представителите на местната власт.

Външният министър на страната Джеймс Клевърли посети страната миналата седмица, като програмата му за тази включва посещения на Египет, Турция и Катар. Очаква се и трите визити да бъдат използвани за потушаване на напрежението, макар и как това би се случило все още не е ясно.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Грешката на САЩ беше, че след 11 септ. се втурна да превзема Близкия Изток: Ирак, Афгнистан. И катастрофира и на двете.
    Точно тази мотика Израел няма как настъпи - да се втурне натам. Но може да продължи да бомбардира болници и за заличава градове с все населението им, като ще принуди арабските страни да дойдат да го усмиряват. За разлика от предишните им опити, видимо този път няа да са сами.

    Нередност?
Нов коментар