🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руска шпионска мрежа продължава да внася забранени от санкциите технологии

Тя набавя нужните материали от страни в ЕС чрез поставени лица

Темата накратко
  • Редица компании са обединени в мрежата "Серния", като целта им е запълването на технологичните дупки в руската военна индустрия от началото на войната насам.
  • Trading House Treydtuls поема по-голямата част от операциите след началото на военните действия.
  • Компаниите, от които руснаците купуват стоките, няма как да знаят, че всъщност търгуват с Москва.

Руската шпионска мрежа "Серния" продължава да внася забранени от западните санкции материали в Русия, като те се използват за военно производство, показва разследване на Financial Times. Най-търсените артикули са полупроводници и боеприпаси, като наложените от САЩ ограничения не успяват да спрат дейността, а само я намаляват.

Инструменти за машини най-често се внасят от Германия и Финландия, като мрежата оперира от името на Федералната служба за сигурност (FSB). Други клиенти включват Службата за външно разузнаване на Кремъл (SVR), държавния отбранителен конгломерат Rostec, Министерството на отбраната на Русия и "Росатом", държавната компания за атомна енергия, която отговаря за ядрения арсенал на страната.

Макар и мрежата "Серния" да се намира под санкции, главните действащи лица продължават с дейността си, но чрез различни компании, които целят да прикрият самоличността на собствениците си. Корпоративни записи, декларации за внос и интервюта разкриват, че Trading House Treydtuls, която е регистрирана на адрес в индустриална зона в северна Москва, е придобила материали на стойност 900 хил. долара от началото на войната в Украйна. Най-често купуваните материали са микрочипове и артикули за промишлено производство, предимно от Европейския съюз (ЕС).

Каналът през Trading House Treydtuls

Именно Trading House Treydtuls е главната компания, през която се внасяне на забранените стоки след началото на войната. Тя е регистрирана на същия адрес като Robin Trade, която е част от мрежата "Серния", и е собственост на едно и също лице - руския гражданин на име Алексей Зибиров. Един западен служител, запознат с констатациите на FT, потвърди, че Зибиров, който не е назован или обвинен от американските власти, се смята за лице, което представлява "интерес" заради връзките му с ФСБ.

Наличните в търговската мрежа митнически записи, потвърдени с данни за вноса, споделени с FT от Максим Миронов, професор по финанси в бизнес училището IE в Мадрид, показват, че Robin Trade е доставила стоки на стойност 12.2 млн. долара в Русия до април 2022 г., преди приходите й да спаднат с 90% след наложените санкции.

След като други части на мрежата прекратиха дейността си в резултат на санкциите, Treydtuls започва да внася инструменти от компания в Германия. Митническите записи показват, че Treydtuls е внесъл 22 тона оборудване от Германия в Русия на декларирана стойност от 554 хил. долара до края на 2022 г.

Също така Treydtuls е купила платки с интегрални схеми на стойност 253 хил. долара от малка компания в Сингапур. Елементите са произведени от американските фирми за полупроводници Analog Devices, Texas Instruments и Altera и германската компания IC-Haus. Всички тези компании са преустановили износа за Русия, което увеличава необходимостта на руските държавни и военни структури да доставят модерна електроника от трети страни.

Treydtuls също така се снабдява с подсилени шлифовъчни и режещи дискове от компания във Финландия. Износът на тези стоки за Русия, Северна Корея и Иран е ограничен от правителството на Обединеното кралство, но не и от ЕС. Изградената мрежа от компании прави почти невъзможно за компаниите да разберат, че реално изнасят за Русия.

Нуждата от нелегален внос

Осигуряването на модерна електроника и машинни инструменти е от решаващо значение за Русия, за да поддържа своя военнопромишлен комплекс. В доклад на Центъра за нова американска сигурност през октомври миналата година се казва, че Русия се насочва към "сив внос чрез черния пазар или чрез верига от компании, предназначени да прикрият крайния потребител". Това е подобно на програми за контрабанда, управлявани от Северна Корея и Иран, които също са под обширни санкции на САЩ.

Имейли, прехванати от американските власти и включени в обвинителния акт на Министерството на правосъдието, показват как през август 2020 г. една компания в мрежата за доставки е получила подновяване на лиценза си от FSB, което й позволява да "извършва работа, свързана с използването на информация, представляваща държавна тайна до ниво "строго секретно".

Някои от контрабандните дейности на мрежата включват технология, която според САЩ може да се използва за разработване на хиперзвукови оръжия. Докато Treydtuls досега избягваше западните санкции, многобройните й връзки с обвинената мрежа на ФСБ бяха видими чрез търговски отношения преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което повдига допълнителни въпроси за това как й е било позволено да продължи да купува стоки от страни от ЕС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    A добро утро ! Ако иска напълно да спре това на запада му трябва нова желязна завеса - западна ...

    Нередност?
Нов коментар