Китай притиска държавните банки да ускорят финансирането на частни строители

Поредица от фалити в сектора разклатиха доверието в китайската икономика

Предишните частични мерки за подкрепа не успяха да обърнат посоката на забавяне на имотния пазар
Предишните частични мерки за подкрепа не успяха да обърнат посоката на забавяне на имотния пазар
Предишните частични мерки за подкрепа не успяха да обърнат посоката на забавяне на имотния пазар    ©  Reuters
Предишните частични мерки за подкрепа не успяха да обърнат посоката на забавяне на имотния пазар    ©  Reuters

Китайските власти оказват натиск върху държавните банки да ускорят отпускането на кредити на частни строителни предприемачи. Така Пекин увеличава усилията си за съживяване на изпадналия в дългова криза имотен пазар в страната, като подкрепят някои от най-големите и най-несигурните компании. Китайските регулатори са инструктирали държавните банки да гарантират, че размерът на заемите за частните строителни предприемачи трябва да съответства поне на средната стойност за целия сектор, според двама души, които са присъствали на среща на висши държавни и банкови служители в Пекин в петък.

Във вторник акциите на частните строителни предприемачи скочиха. Компаниите, които нямат подкрепата на поддържаните от държавата си конкуренти, са в основата на кризата в сектора на недвижимите имоти в Китай, който преди това осигуряваше над една четвърт от икономиката на страната.

Поредица от фалити на частни строителни предприемачи начело с Evergrande, най-задлъжнялата имотна компания в света, през 2021 г. разклатиха доверието в китайската икономика. Това накара кредиторите да си потърсят неплатените дългове, а имотни проекти остават недовършени в цялата страна.

Разразилата се криза с финансирането тласна Country Garden, някога най-големия частен строителен предприемач в Китай по продажби, който дълго време беше смятан за по-стабилен във финансово отношение от своите конкуренти, към фалит на облигации тази година.

"Тези нови мерки отразяват опасенията на политиците относно кредитния риск на частните строителни предприемачи", казва пред Financial Times Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie. "Това със сигурност ще повиши краткосрочните пазарни нагласи", добави той, като същевременно предупреди, че "това, което търговските банки могат да направят, е ограничено", посочвайки липсата на успех на предишните пакети за подкрепа.

Повече ипотеки

На срещата в петък регулаторните органи също така са заявили, че държавните кредитори трябва да отпускат ипотечни кредити на купувачи на жилища, които придобиват имоти от частни предприемачи, поне със същите темпове, с които отпускат ипотечни кредити на купувачи от поддържани от държавата компании.

Последните мерки, предадени лично на банките от представители на Китайската народна банка, Централната финансова комисия, Националната администрация за финансово регулиране и Китайската комисия за регулиране на ценните книжа, са доказателство за голямата загриженост на властите за спиране на низходящата спирала в имотния сектор.

Регулаторните органи също така са се ангажирали да обмислят премахването на някои ограничения, като например тези за банковите заеми при сливания на строителни предприемачи.

Предишните частични мерки за подкрепа не успяха да обърнат посоката на забавяне на имотния пазар. Водещата спасителна схема на Китайската централна банка на стойност 27 млрд. долара е отпуснала само около 3% от средствата, след като държавните кредитори не са могли да намерят кредитоспособни предприемачи.

На срещата в петък на най-големите китайски банки, брокерски къщи и мениджъри на проблемни активи е било наредено да посрещнат нуждите от финансиране на строителните предприемачи в "разумна" степен, според официална информация.

Акциите на китайските строителни предприемачи поскъпнаха във вторник, като индексът Hang Seng Mainland Properties, който проследява китайските строителни предприемачи, листвани в Хонконг, се повиши с 2.9%, изпреварвайки значително ръста от 0.6% на по-широкия бенчмарк Hang Seng.

"Основното нещо, което трябва да се наблюдава, е дали и кога политиците ще предприемат по-смели действия, като например създаване на кредитор или купувач от последна инстанция за строителните предприемачи", каза Ху. "Ако това се случи, ще бъде повратна точка за пазара на имоти."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgmw avatar :-(
    БМЗ
    • - 1

    Ей , съсъпахте го тоя свят.

    Нередност?
Нов коментар