🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция и САЩ ще предложат забрана на частно финансиране на въглищни ТЕЦ-ове

Плановете ще бъдат представени на климатичната конференция COP28

В Индия и Китай производството на енергия от въглища е едно от най-големите в света, като нивото е доста над средното за страните от Г-20.
В Индия и Китай производството на енергия от въглища е едно от най-големите в света, като нивото е доста над средното за страните от Г-20.
В Индия и Китай производството на енергия от въглища е едно от най-големите в света, като нивото е доста над средното за страните от Г-20.    ©  Reuters
В Индия и Китай производството на енергия от въглища е едно от най-големите в света, като нивото е доста над средното за страните от Г-20.    ©  Reuters

Франция и САЩ обмислят начини за спиране на частното финансиране на нови въглищни централи. Те ще предложат своите идеи на Конференцията на ООН за климатичните промени (COP28), която предстои да се състои в началото на декември тази година в Дубай, OAE.

Френският държавен министър на развитието, франкофонията и международните партньорства Хрисула Захаропулу говори за нов план, наречен "Нова политика за изключване на въглища". Тя е съобщила на индийското правителство, че планът засяга частните финансови и застрахователни компании, съобщава Reuters.

Целта на плана е да прекрати бъдещите частни инвестиции в изграждането на въглищни централи, защото те биха застрашили климатичните цели, които ЕС, САЩ и останалите развити страни си поставят. Такива инвестиции продължават да се осъществяват в развиващи се страни като Индия и Китай.

Отговорът на САЩ

Рик Дюк, заместник специален пратеник на САЩ по изменението на климата, споделя: "Настояваме да създадем глобални очаквания, че страните трябва да се присъединят към нас във възможно най-бързия преход в енергийния сектор, включително цялото това разгръщане на чиста енергия. И страните трябва да спрат да копаят по-дълбока дупка, като изграждат нови въглищни електроцентрали."

В момента има планирани около 500 гигавата нови въглищни мощности в Индия и Китай, което е в противоречие с плановете за постепенно премахване на въглищата до 2030 г. Изграждането на нови въглищни централи би попречило и на постигане на целите на Парижкото споразумение, което цели да превърне икономиката на ЕС в първата неутрална по отношение на климата до 2050 г.

Парижкото споразумение:

Съдържа план за действие за ограничаване на покачването на глобалната средна температура далеч под 2°C в сравнение с прединдустриалните стойности и за полагане на усилия за ограничаването му до 1.5°C, като се признава, че това значително ще намали рисковете и въздействията от изменението на климата.

В Индия и Китай производството на енергия от въглища е едно от най-големите в света, като нивото е доста над средното за страните от Г-20. Декарбонизирането на енергийния сектор е особено важно поради нарастващото използване на електроенергия за охлаждане, транспорт и в производството. Китай е отговорен за почти половината от световното потребление, а развитието на въгледобивния му сектор има потенциала да влияе върху цените на въглищата, газа и електричеството на глобално ниво.

В Индия делът на въглищата в общото производство на електроенергия нараства до 73%. Негативна тенденция е, че има увеличение в използването на изкопаеми горива, но производството от възобновяеми енергийни източници също нараства, макар и с много по-малки темпове, достигайки дял от 11.8%. Като се има предвид сегашната политика на Индия, изглежда, че тя ще продължи да използва въглищата като основен източник на енергия в обозримото бъдеще. Страната по всяка вероятност ще се противопостави на натиска за спиране на въглищните централи на COP28.

Вопке Хукстра, еврокомисар по действията в областта на климата, сподели, че ЕС няма да приеме резултат от COP28, който би постигнал споразумения само по по-малко спорни теми, ако не успее да реши по-сложни проблеми като постепенното премахване на изкопаемите горива.

Настоящото геополитическо напрежение допълнително усложнява предстоящите преговори. Как това ще се отрази на климатичните цели предстои да разберем.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар