🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България има шанс да съдомакинства събития от COP29 догодина въпреки руската блокада

Страната ни е предложила компромисен модел, в който събитията от мащабната климатична конференция на ООН да се проведат в няколко държави от региона вместо само в една

Домакинството на COP28, който по план трябва да се проведе в Източна Европа, се очертава силно проблемно
Домакинството на COP28, който по план трябва да се проведе в Източна Европа, се очертава силно проблемно
Домакинството на COP28, който по план трябва да се проведе в Източна Европа, се очертава силно проблемно    ©  Reuters
Домакинството на COP28, който по план трябва да се проведе в Източна Европа, се очертава силно проблемно    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че Русия и Беларус спънаха амбициите на България да приеме Конференцията на ООН по изменението на климата през 2024 г. (COP29), страната ни има сериозен шанс все пак да е съдомакин на събития от климатичната конференция догодина. Това коментира министърът на околната среда и водите Юлиян Попов на скорошна среща с журналисти в навечерието на тазгодишната климатична конференция COP28 в Дубай. На нея България за първи път ще участва със собствен щанд, на който ще бъдат представени зелени иновации, постижения в декарбонизацията и добри примери от български компании от различни сектори, финансови институции, общини, неправителствени организации и научни инициативи.

Домакинството на COP28, който по план трябва да се проведе в Източна Европа, се очертава силно проблемно. Русия блокира кандидатурите на държави - членки на ЕС, а другите кандидати са Азербайджан и Армения. Предвид изострения конфликт между тях, те най-вероятно ще си наложат взаимно вето. Освен това, ако Азербайджан приеме събитието, това ще е трето поредно домакинство на държава, която развива и подкрепя използването на изкопаеми горива, а това изостря критиките към събитието на фона на задълбочаващата се климатична криза и все още растящите световни емисии.

На този фон България е предложила нов модел: т.нар. distributed COP, при който събитията са разпределени между няколко домакинстващи страни в един и същ регион. Това освен друго би облекчило финансовата и административна тежест от провеждането на конференцията в една локация, която е все по-голяма - само за сравнение, на COP15 в Копенхаген през 2009 г. са участвали под 30 хил. души, докато тази година в Дубай се очакват над 130 хил. участници във всички събития. "Идеята за поделяне на събитията между няколко държави се възприема много добре от всички, макар концепцията все още предстои да бъде изчистена", казва екоминистърът Юлиан Попов.

Какво е distributed COP

Има две интерпретации какво може да представлява dstributed COP, казва екоминистърът. Едната е консервативната, която има повече тежест сред организаторите от ООН, и тя стъпва на визията президентството на конференцията, основното COP събитие и т.нар. рre-COP събития да са в три отделни държави.

Другият подход по думите му е по-либерален и той се споделя от повечето страни. Идеята е основната конференция, която традиционно събира около 20 хил. души - преговарящи екипи от почти 200 държави, както и няколко по-малки съпътстващи събития да се случат в основната домакинстваща държава, а всички допълнителни събития и конференции преди и по време на основната конференция (които са стотици) да са пръснати в съседни държави в домакинстващия регион.

И в двата случая според Попов България има големи шансове да е сред приемащите събития страни. "От година на година срещите COP стават все по-големи, трудни за организация и непосилни финансиране, затова и идеята за разпределението им се харесва. Аз лично съм обсъждал идеята за общо домакинство с 6-7 колеги министри от региона и те имат интерес", казва Юлиан Попов. Моделът е много вероятно да бъде възприет не на последно място и защото неяснотите около избор на домакинстващата страна съкращават и времето за подготовка на събитието и то ще бъде предизвикателство за организиране в една страна.

Ако не се стигне до съгласие къде да бъде следващата конференция в Източна Европа, то тогава COP29 вероятно ще се проведе в Бон, където се намира Секретариатът на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. В Бон обаче нагласите са да посрещнат само преговарящите екипи за основна конференция. Останалите събития ще се провеждат на други места, сред които може и да е България, а техните позиции, решения в крайна сметка ще бъдат събрани и обсъдени в Бон, обясни българският министър на околната среда и водите.

Как се стигна дотук

COP е едно от най-значителните политически и бизнес събития в световния календар и второто по големина събиране на държавни лидери след Генералната асамблея на ООН. Подобно домакинство освен имиджови и дипломатически ползи обикновено има и значителни икономически ползи за посрещащите страни. Домакинството на COP се ротира между петте региона на ООН. Миналогодишната среща се проведе в Африка (Шарм ел Шейх, Египет), тазгодишната ще е в азиатско-тихоокеанския регион (Дубай, ОАЕ), а догодина е ред на Централна и Източна Европа, който регион включва и Русия. COP30 пък ще се проведе в Южна Америка (Бразилия).

Идеята България да се кандидатира за домакин на COP първи сподели по време на миналогодишната конференция в Египет президентът Румен Радев. В края на май България даде ход на кандидатурата си с подкрепата на други държави от ЕС. И други страни от ЕС смятаха да се кандидатират - например Чехия.

През лятото на тази година обаче стана ясно, че Русия и Беларус възнамеряват да блокират страни от ЕС да бъдат домакини на международните преговори на ООН за климата през следващата година. Една от причините, разбира се, са усложнените отношения между Русия и ЕС заради войната в Украйна. Друга обаче е желанието на Русия да има някакво влияние върху процесите и решенията за декарбонизация, което е възможно само ако събитието се домакинства от "приятелски" за нея държави.

Вето за домакинство на страни от ЕС за COP29 означава, че Азербайджан и Армения остават единствени кандидати, но те най-вероятно взаимно ще се блокират. Така вариантът за връщане на конференцията в Бон остава също реалистичен.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    imaligoogle_hr avatar :-(
    imaligoogle_hr

    От това ще спечели само хотел като Хилтън. Неслучайно гледам, че от година тече ремонт-разширение в парка.
    Нито лев няма да бъде похарчен в околните кафета, ресторанти и пр.
    Ще се купят няколкостотин автомобила от ''правилната фирма'', които после ще останата за НСО, НС и др. хрантутници.
    Нито един от делегатите няма да дойде пеша, а с частни самолети. И ще повтарят пак за ''зелено, зеленооо...''
    Нито едно такси няма да вземе и цент.
    Нито един лв. бакашш даже няма да има за някой в хотела, защото всички ''гости'' са в... командировка! Това не са туристи.
    Това е безсмислено харчене на пари.

    Да добавим и погромите... такава анархо-паплач ще се изсипе в София, че това за БФС оня ден, ще се види на всеки като духане на свещички в деЦката градина...
    'секви либерало-нео-хипи ненормалници ще се домъкнат и ще до-съсипят столицата...

    Нередност?
Нов коментар