Сделките с имоти намаляват пето тримесечие, проекти за високи сгради по бул. "Г.М. Димитров"

Бюлетин за новини и тенденции от света на недвижимите имоти

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Това е първото издание на бюлетина на "Капитал", с който ще ви информираме за по-важните новини и тенденции от света на недвижимите имоти. Тръгваме в ситуация, в която броят на сделките в България намалява вече пето поредно тримесечие. През юли-септември спадът на годишна база е 13%, докато април - юни беше 15%. За София, Варна и Бургас сегашният отлив означава връщане на активността на пазара до нивата отпреди ковид. В Пловдив махалото е минало още по-назад, след големия имотенен бум последните години.

На този фон интересният въпрос е какво става и какво ще става с цените. За момента по различни причини - най-вече липсата на надеждни официални данни, той е без отговор. Евростат обаче показва, че в 10 от 27-те държави от ЕС цените падат през второто тримесечие на 2023 г. На ниво Европейски съюз за пръв път от 14 години се наблюдава спад на годишна база (1.7%). Той идва най-вече от Германия - там цените се сриват с около 10% спрямо април-юни 2022 година.

В България традиционно при имотите външните тенденции пристигат със закъснения. За второто тримесечие индексите показват, че жилищата в страната продължават да поскъпват при това с едни от най-бързите темпове в Европа - 10.7%, при 9.5% през първото тримесечие.

Съществен фактор затова, както е известно, са все още ниските лихви по ипотечни кредити в страната. И ако темпът на растеж на кредитирането като цяло през август слезе под 10%, то в сегмента на жилищните кредити той достига рекордните за над десетилетие 18.67%, през септември се ускори още малко до 18.8%.

МНЕНИЯ

Sotheby's България: "Цените ще растат още покрай Шенген и еврозоната"

Цените на недвижимите имоти в България ще се повишат, когато започнат процесите по присъединяване на България в Шенген и еврозоната. Тази теза развиват от Sotheby's International Realty България в съвместен доклад с Manpower и Sofia Invest Agency (Столичната общинска агенция за приватизация), който оценява българския бизнес климат за инвестиции. От компанията обясняват, че ако сега бъде купен имот ново строителство на много атрактивни локации, след две три години той ще може да бъде продаден на печалба 20-40%. Основните аргументи са два: Очакването за засилен интерес от чуждестранни инвеститори покрай тези събития. И оптимизмът, че банките ще задържат сегашните си нива на кредитиране и идните 18-24 месеца пазарът ще е стабилен.

Изглежда ли ви реалистично? Напишете ни вашите хипотези тук
РАЙОН НА ФОКУС

БУЛ. "Г.М. ДИМИТРОВ"



Зона с високи сгради се очертава по бул. "Г.М. Димитров" в близост до кръстовището с бул. "Драган Цанков" в София. До офис сградата NV Tower (107 м) има проекти за две нови жилищни сгради от по 50 м - NV Residences, също на Николай Вълканов, и S-Tower на бургаски строители и собствениците на "Софавто". В района освен това са офис кулите "Софарма" и "Литекс" (70-80 м) и още две 50-метрови постройки - на "Маркан" и "Първа инвестиционна банка", и на "Артекс".

Предложете вие район на фокус

ВИСОК СЕГМЕНТ

4-5 хил. евро на кв.м без ДДС за сграда на стадий преди разрешение за строеж. Това ниво опитва инвеститорът "Минстрой пропъртис" за бъдещата жилищна сграда NV Residences - в съседство с NV Tower, при все че все още е на стадий процедиране на ПУП и очаква строително разрешение до края на годината.

7.4 хил. евро на кв. м e стартовата цена за магазин на "Витоша", обявен на търг от частния съдебен изпълнител Георги Дичев. Помещението на столичния булевард е 224 кв. м и като цяло с е предлага за 3 261 862 лева. Търгът ще се проведе между 9 октомври и 9 ноември. Магазинът е собственост на фирмата "Артемида". Доходността от търговски площи в София е 7.5 по данни на Cushman Wakefield&Forton и 7.79 по данни на Colliers.

ВАКАНЦИОННИ ИМОТИ

Ваканционните имоти по Черноморието поскъпнаха това лято, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Ако през миналата година с 30-40 хил. евро можеше да се купи двустаен апартамент, сега такива цени няма и тази сума не достигат и за ателие. Средните цени в района на Слънчев бряг се движат между 800 и 1000 евро на кв. м, а в Свети Влас са над 1000 евро на кв.м, по нейна информация. Предагат се и вече ползвани апартаменти в затворени комплекси, и жилища в нови сгради. Най-търсени са 1-стайните и 2-стайните апартаменти.

НОВИ ПРОЕКТИ

Жилища на територията на завод "Витоша"

Напредва проектът за жилищен комплекс със 107 хил. кв. м надземно РЗП на територията на бившия завод "Витоша" в столичния квартал Лозенец. Главният архитект на столицата Здравко Здравков издаде виза за проектиране на 4 нови сгради с кота корниз 50 метра върху терена от 31 дка на бул. "Черни връх" 47. Двата същуствуващи корпуса на завода ще бъдат запазени и ще станат офисни сгради. Предвиждат се 15-етажни постройки с 547 апартамента. Една от тях ще е изцяло жилищна, а останалите ще са със смесено предназначение. Ще има подземен паркинг на 3 нива. В средата на имота и придвиден парк, отворен за граждани. Във визата за проектиране като възложители са отбелязани "Биг Билд" ЕАД и "Джи Би Ай" ЕООД. Уведомлението за инвестиционно намерение е внесено в РИОСВ-София от строителната компания "Артстрой 1 инвестмънт" ЕООД. Засега не се знае как точно ще изглежда проектът - в публичното пространство циркулиратт различни варианти, но стана ясно, че са неуспели кандидати в конкурса, обявен от инвеститорите. Цялата статия от в. "Сега" можете да прочетете тук

СПА комплекс в община Елин Пелин до София

Sofia Wellness Palace ще се нарича термалният комплекс, чието изграждане на територията на Равно поле на 30 минути от София беше обявено от инвеститорите "София уелнес палас". Проектът предвижда 18 минерални басейна, 20 водни пързалки с обща дължина 1.2 км в България, 500 палми, 5-звезден хотел с балнеоцентър и 30 терапевтични кабинета, както и 1000 паркоместа. Като цяло ще бъде с 52 хил. кв. м РЗП върху 80 декара терен, купен от община Елин Пелин. Предвидената инвестиция е 80 млн. евро и инвеститорите са сертифицирани с "Клас А" от Българската агенция за инвестиции. Очаква се да бъдат разкрити 422 нови работни места. В разговор с "Капитал" Марио Дечев, изпълнителен директор на проекта, обясни, че имат осигурено инвестиране, но ще даде подробности, когато бъдат подписани всички документи, което се окачва да стане до три месеца.

Цялото представяне от investor.bg можете да видите тук.

ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА

ПО СВЕТА

Свободните офис площи в Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско достигат 20-годишен връх. Според предварителни данни на изследователската компания CoStar през третото тримесечие процентът незаетите площи в тези градове се е повишил до нови най-високи нива, а инвестициите в офиси са намалели рязко в сравнение със същия период на 2022 г. По-високите лихвени проценти и ниската заетост водят до намаляване на оценките на сградите. Още

Германският дивелопър за недвижими имоти Gerch Group подаде заявление за производство по несъстоятелност. В момента компанията има проекти за над 4 млрд. евро. Това е пореден удар върху пазара на имоти в страната, който е разтърсен от края на ерата на евтините пари. Още

Country Garden, най-големият строителен предприемач в Китай, е изправен пред потенциален фалит. Компанията не е направила последното си изплащане на дълг в размер на 15 млн. долара, като това е вторият път, в който й се случва в последните две години.Това изостря притесненията за имотния пазар в страната, който традиционно движи над четвърт от китайската икономика. Още

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Проектът DOT Sofia спечели "Българските архитектурни награди"

Други пет проекта също бяха отличени в конкурса, в който имаше близо трийсет номинации. Още

НАХОДКИ

Къща с двор на "Евлоги Георгиев" за 1.2 млн. евро



В продажба е къща в София "на канала", строена през 1940-1950 г. Бивше посолство, последно - дентална клиника. Тя е с 302 кв.м РЗП, дворът - 455 кв.м. Повече за офертата - тук.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    Данъците се вдигат, лихвите ако гоним тези в страните с евро (към което сме свързани 1:1) са двойни и ще станат у нас. Ганя: дръж ми гегата, отивам да взема 35 годишна ипотека. Междувременно брокери се чудят каква истинска работа сега ще трябва да си намерят. А да - и населението е намаляло с 1 милион за 10 години (казва НСИ), а че ще сме 5 милиона до 2040та казва БАН...

    Нередност?
Нов коментар