🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Тестова тема за К3.2

Цените на жилищата по света се възстановяват

Според икономисти наблюдаваният спад на цените на жилищата е достигнал дъното

Очакванията за намаляване на лихвените проценти през тази година обаче спомогнаха за понижаването на лихвите по ипотечните кредити, което забави или дори обърна спада на цените на жилищата в някои икономики
Очакванията за намаляване на лихвените проценти през тази година обаче спомогнаха за понижаването на лихвите по ипотечните кредити, което забави или дори обърна спада на цените на жилищата в някои икономики
Очакванията за намаляване на лихвените проценти през тази година обаче спомогнаха за понижаването на лихвите по ипотечните кредити, което забави или дори обърна спада на цените на жилищата в някои икономики    ©  Reuters
Очакванията за намаляване на лихвените проценти през тази година обаче спомогнаха за понижаването на лихвите по ипотечните кредити, което забави или дори обърна спада на цените на жилищата в някои икономики    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Спадът на цените на жилищата в развитите икономики до голяма степен се стабилизира, като според икономисти най-голямото понижение от десетилетие е достигнало своята повратна точка. Това показва анализ на Financial Times на данни на ОИСР. През третото тримесечие на 2023 г. номиналните цени на жилищата сред страните, членуващи в организацията, са нараснали с 2.1% на тримесечна база в сравнение със застоя на цените в края на предходната година. Според анализа на FT само около една трета от страните са отчели спад на цените на тримесечна база през последния период спрямо повече от половината в началото на годината.

Цените на жилищата се забавиха в края на 2022 г., след като централните банки в повечето страни повишиха лихвените проценти, за да ограничат инфлацията. В края на годината цените в ОИСР са нараснали с едва 0.6% на тримесечна база, което е най-бавният номинален темп от 2012 г.

Очакванията за намаляване на лихвените проценти през тази година обаче спомогнаха за понижаването на лихвите по ипотечните кредити, което забави или дори обърна спада на цените на жилищата в някои икономики. Недостигът на имоти за продажба също спомогна за повишаване на оценките и реалните цени в ОИСР се върнаха към растеж през последното тримесечие, добавя FT.

"Последните данни показват, че спадът на цените на жилищата в повечето страни вече е достигнал дъното си, казва Андрю Уишарт, експерт по недвижими имоти в Capital Economics. Смятам, че вече имаме всичката корекция на цените на жилищата, която ще получим."

Цените на жилищата започват да се увеличават или стабилизират в повечето развити страни, докато в други страни спадът е по-бавен. Цените вероятно ще продължат да падат в някои страни като Германия, Дания и Швеция, които имат по-големи пазари на наеми, "но дори и в тези икономики смятаме, че по-голямата част от спада на цените вече е зад гърба ни", добавя Уишарт.

Стабилни цени в развитите икономики

Анализът на FT показва, че цените на жилищата са се задържали най-добре в САЩ, където стабилният икономически растеж и повишението на работните места са довели до нарастване на номиналните цени на жилищата с 5.2% през първите три тримесечия на миналата година. Според национални данни цените на имотите в Австралия и Нова Зеландия отново нарастват, докато в Южна Корея те са се стабилизирали, след като са достигнали дъното в средата на 2023 г.

За разлика от тях цените на жилищата в Германия, където икономическите проблеми, надценяването на имотите и големият пазар на наеми оказват влияние върху сектора, отчитат спад през миналата година с 10.2%. Според данни на Евростат през третото тримесечие на 2023 г. цените на имоти в ЕС като цяло са нараснали номинално с 0.8% спрямо наблюдавания спад в началото на годината. На годишна база обаче те все още остават с 1% по-ниски.

Рейтинговата агенция Fitch прогнозира, че номиналните цени в САЩ са нараснали с 6% през миналата година спрямо предишна прогноза за свиване с до 5%, докато в Обединеното кралство прогнозата е за по-слабо свиване - с 2% през 2023 г. в сравнение с предишната оценка за понижение с до 7%. По-добрите прогнози се дължат отчасти на това, че високата инфлация скрива мащаба на спада, смятат икономистите.

В някои страни извън ОИСР обаче ситуацията е различна. В Китай, който преживява остър спад в жилищното строителство, Fitch прогнозира, че цените на жилищата ще продължат да падат през следващите две години, като предупреди, че инвестиционното търсене "в по-голямата си част е изчезнало" след 7% намаление на цените през последните две години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    g. avatar :-?
    pariah
    • + 2

    Не знам от какво се възстановяват цените, те не са спрели да растат дори миналата година, а в България лихвите не са променяни и дори спаднаха миналата година при някои банки.
    Положението в момента (не само в България) е "който купил - купил".

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Употребите на валута са с добри и лоши резултати.
    Сега министърът на финансите няма необходима грамотност за изпълняваната длъжност. Без необходимата грамотност на министърът на финансите е невъзможно устойчиво успешно държавно управление.
    Слабостта подпомага държавната власт да пренебрегва необходимостта за противодействие срещу лоши резултати от употреби на пари. Дефектът осигурява общо неограничавани щети от заеми и сходни договори.
    Поради нямане на обща защита срещу щети от заеми и сходни договори е с нарастващи щети. Това държавно поведение е водещ фактор за инфлация.

    Запазването на държавната финансова грешка намалява покупателната способност на парите.

    Нередност?
Нов коментар