🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерът на крайната десница Герт Вилдерс печели изборите в Нидерландия

Партията на свободата ще се нуждае от подкрепата на други големи партии, за да сформира коалиция

Вилдерс все още е охраняван заради смъртни заплахи.
Вилдерс все още е охраняван заради смъртни заплахи.
Вилдерс все още е охраняван заради смъртни заплахи.    ©  Reuters
Вилдерс все още е охраняван заради смъртни заплахи.    ©  Reuters

Нидерландският крайнодесен лидер Герт Вилдерс спечели най-много гласове на парламентарните избори в страната, доминирани от дебата около нарастващата имиграция в Нидерландия. Според прогнозите на пресслужбата на агенция ANP, базирани на 98% от преброените гласове, неговата Партията на свободата ще спечели 37 места, удвоявайки общия си брой след вота в сряда. Вилдерс заяви, че ще се стреми да състави правителство, като добави, че ще ограничи "цунамито от бежанци" и ще гарантира, че "холандците ще си върнат страната", съобщава Financial Times.

Партията на свободата е следвана от ляв алианс, воден от бившия ръководител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс, с 25 места, а след това от либералната VVD с 23 места. Победата на Вилдерс ще предизвика шокови вълни в ЕС, който се бори да приеме мигрантите от Африка и Азия.

Трудни преговори за коалиция

Крайнодесният лидер иска и провеждането на референдум за напускане на ЕС. Нидерландският политик, който води антиислямска кампания и се зарича да забрани Корана и джамиите, обаче може да се затрудни да намери коалиционни партньори за съставяне на правителство, което да събере мнозинство в 150-местната долна камара на парламента.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус, лидер на VVD, заяви, че не смята да участва в кабинет на Вилдерс. "Казах, че не виждам това да се случи, защото Вилдерс не може да сформира мнозинство", продължава той.

"Не можем да бъдем пренебрегвани", каза Вилдерс и призова партиите да "намерят съгласие".

Новият дясноцентрист Питер Омцигт - бивш християндемократ, който създаде своята партия "Нов социален договор" едва през август, изключи възможността да участва в кабинет с Вилдерс. Прогнозите са, че NSC ще спечели 20 места.

"Не можем да бъдем пренебрегвани", отвръща Вилдерс и призова политическите формации да "намерят съгласие". На изборите се явиха около 26 партии, а според проучване на телевизионната компания NPO 16 от тях ще влязат в парламента.

Анализаторите твърдят, че победителят ще се нуждае от поне три други партии, за да управлява - перспектива, която може да означава, че преговорите за съставяне на правителство ще продължат с месеци, а министър-председателят Марк Рюте ще остане в качеството си на служебен премиер. Неговата управляваща коалиция се разпадна през юли заради планове за ограничаване на имиграцията.

Предизборната кампания беше доминирана от дебати около миграцията и жилищната криза, която създава проблеми на младите хора и семействата с по-ниски доходи, както и екологичните ограничения върху земеделието в гъстонаселената страна с население от 18 млн. души.

Йешилгьоз-Зегериус от VVD заяви преди вота, че Нидерландия не може да се справи с обема на пристигащите.

Резултатите от изборите не са оптимистични за влизането на България в Шенген.

Нетната миграция ще достигне над 220 хил. души през 2022 г., което е десетократно увеличение за 20 години. Омцигт предложи годишният брой да бъде намален до 50 хил. души, включително тези от ЕС, които имат право да работят навсякъде в блока.

Вилдерс от своя страна заема още по-твърда позиция, но през последните дни намали антиислямската си реторика. Той все още е с охрана заради смъртни заплахи срещу него. Нарастването на подкрепата за радикалния лидер в края на кампанията доведе до по-голяма подкрепа и за Тимерманс, тъй като левите избиратели излязоха, за да се опитат да попречат на съставяне на дясно правителство. Бившият еврокомисар оглавява обединена партия на лейбъристите и зелените, която според прогнозите е увеличила присъствието си с девет места. Въпреки това Тимерманс също ще бъде затруднен да състави правителство, тъй като най-близкият му съюзник - прогресивната, либерална група D66, ще има само девет депутата.

Българската връзка

Резултатите от изборите могат да се определят като лоши за България. Нидерландия е една от двете членски на ЕС заедно с Австрия, която е против влизането на България в безпаспортната зона за свободно движение Шенген. Досега основен противник беше Марк Рюте, но Вилдерс определено е с по-крайни виждания в сравнение с действащия в момента служебен премиер.

На 11 септември 2023 г. с писмо на правителството на Нидерландия в Долната камара на нидерландския парламент беше представена оценка на годишния доклад на Европейската комисия за състоянието на върховенството на закона в Европейския съюз и в държавите членки поотделно въз основа на четири стълба: съдебна система, антикорупция, плурализъм и свобода на медиите, и други институционални въпроси.

Правителството на Нидерландия все пак признава, че България и Румъния са предприели редица важни стъпки след последните доклади на Брюксел и че развитието в двете държави като цяло се движи в правилната посока. Това е важен жест към София и Букурещ, пред които Нидерландия постави допълнителни условия за премахване на ветото си за Шенген.

Въпреки това според нидерландското правителство редица от реформите все още не са напълно изпълнени . То смята, че България все още изглежда твърде корумпирана и престъпна държава за присъединяване към шенгенското пространство.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 4

    Тенденцията е пределно видима: Нидерланд, Италия, Словакия, регионалните избори в Германия и АзГ, засилването на льо Пен във Франция.
    Гражданите гласуват за послания, а не против Путин...
    Неолиберализмът все по-мощно оттича в канала.
    Тъпото е, че в БГ антилиберализмът се асоциира не с оцеляване на държавата, а с розови геолитически идеологеми.
    Ледът се пука, г-да съдебни заседатели!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Нищо де. Сега вече Путин го закъсва яко и ще спре финансирането на такива лумпени. Копейкин ще изгасне първи. Да се стяга и кака ти Марин. Ще ходи да преподава ученията на идолите си в някоя селска кръчма в Нормандия. Където й е мястото.

    Нередност?
Нов коментар