🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийският бизнес опитва да промени позицията на правителството си за Шенген

Въпреки твърдия отказ на властта фирмите, работещи с България и Румъния, посочват сериозни причини защо ветото трябва да отпадне

Австрийската търговска камара публикува информационния бюлетин от месец октомври 2023 г. "Разширяване на Шенген - С отворени граници за повече търговия", в който подкрепя със солидни данни защо бизнесът има нужда от отворените граници с България и Румъния
Австрийската търговска камара публикува информационния бюлетин от месец октомври 2023 г. "Разширяване на Шенген - С отворени граници за повече търговия", в който подкрепя със солидни данни защо бизнесът има нужда от отворените граници с България и Румъния
Австрийската търговска камара публикува информационния бюлетин от месец октомври 2023 г. "Разширяване на Шенген - С отворени граници за повече търговия", в който подкрепя със солидни данни защо бизнесът има нужда от отворените граници с България и Румъния    ©  © ip© ipopba | stock.adobe.comopba | stock.adobe.com
Австрийската търговска камара публикува информационния бюлетин от месец октомври 2023 г. "Разширяване на Шенген - С отворени граници за повече търговия", в който подкрепя със солидни данни защо бизнесът има нужда от отворените граници с България и Румъния    ©  © ip© ipopba | stock.adobe.comopba | stock.adobe.com
Темата накратко
  • С обем от над 10 млрд. евро Австрия е вторият по големина инвеститор в Румъния и в България след Германия.
  • Заради блокирането на България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство австрийският бизнес също понася сериозни финансови загуби.
  • Чрез Австрийската търговска камара бизнесът се опитва да повлияе на правителството да промени позицията си за спиране на двете балкански държави за Шенген.

Опитът на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство се провали с гръм и трясък миналия декември заради ветото на Австрия за двете страни (и на Нидерландия само за България). Официалната причина за австрийското "не" е постоянно нарастващият поток от бежанци към страната, която е втората по брой молби за убежище на глава от населението в ЕС. Ветото предизвика гневни реакции в румънското правителство, което привика австрийския посланик в знак на протест, а настроенията към австрийския бизнес рязко се влошиха. Доминик Фриц, кмет на Тимишоара, от германски произход, съобщи за "увеличаващи се призиви за бойкот срещу австрийски компании, продукти и услуги". Търговското аташе на Австрия в Букурещ Герд Бомер също знае за "закриване на сметки в австрийски банки, анулиране на договори и на резервации за ски ваканции".

Блокирането на двете държави извън Шенгенското пространство (макар да са формално изпълнили критериите преди около десетилетие) има не само репутационни щети за бизнеса, но и конкретни финансови измерения. Точни сметки така и не са направени нито от България, нито от Румъния, но според източници на "Капитал" в Министерския съвет ориентировъчно щетите възлизат на над 1 млрд. лева годишно само за нашите превозвачи.

Оказва се обаче австрийският бизнес също понася сериозни загуби от липсата на свободно движение с двете балкански държави и е поел инициативата чрез Австрийската търговска камара да информира правителството и да го посъветва да направи нужните стъпки за максимално възползване от вътрешния пазар.

Бизнесът поема инициативата

"Според мен фактите и цифрите говорят сами за себе си. Вече разпространихме информацията до всички релевантни министерства и парламента, а също и до посолствата", коментира за "Капитал", Кристиан Мандл, ръководител на отдел "Европейска политика" в Австрийската търговска камара. Той публикува информационния бюлетин от месец октомври 2023 г. "Разширяване на Шенген - С отворени граници за повече търговия", в който подкрепя със солидни данни защо бизнесът има нужда от отворените граници с България и Румъния.

Във всеки случай Австрия може да загуби много, тъй като с обем от над десет милиарда евро тя е вторият по големина инвеститор в Румъния и в България след Германия. Австрия е особено добре представена в областите на банкирането, застраховането, стоманата и енергетиката. А Румъния продължава да буди интерес и да се счита за обещаващ пазар за растеж, подчертава австрийското търговско аташе в Букурещ. Бомeр вижда потенциал за местните компании предимно в областта на възобновяемата енергия, туризма и информационните технологии, както и машиностроенето и инсталациите. От друга страна, заради рязкото покачване на цените на електроенергията България е нужен енергиен партньор за Австрия.

Какво казват числата

От икономическа гледна точка присъединяването на България и Румъния към Шенген тепърва ще се подкрепя от бизнеса. Отворените граници са важни за австрийската икономика, защото улесняват движението на хора, стоки и услуги. Само при отворени граници могат да се използват напълно предимствата на вътрешния пазар на ЕС, посочват от Австрийската търговска камара.

Те констатират още, че с 15,1 млрд. евро инвестиции Австрия се нарежда сред "икономически големите играчи" в България и Румъния. Австрия е вторият по големина пряк чуждестранен инвеститори в двете страни. Над 20% от всички австрийски преки инвестиции в Централна, Източна и Югоизточна Европа са именно в България и Румъния. В двете балкански държави са отворени 1850 филиала на австрийски компании и работят над 130 000 местни служители.

Само за последната година положителният търговски баланс на Австрия с България и Румъния е нараснал с 49%, а износът на стоки се увеличил значително - с 28%, и е достигнал почти пет милиарда евро. Вносът е нараснал с 22%, възлизайки на 3,5 млрд евро.

"От данните в публикацията можете да предположите, че австрийски компании, инвестирали в България и Румъния, са заинтересовани да премахнат граничния контрол", казва още авторът й Кристиан Мандл. "Надяваме се скоро България и Румъния да влязат в Шенген. Това би улеснило много неща за нас в ежедневието. Затворените граници не само ни струват много нерви, но и много пари", споделят мениджъри на компании в публикацията на Австрийската търговска камара.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар