Вилдерс - поредният популист, който разтревожи ЕС

Нидерландският парламентарен вот показва, че твърдо дясното в Европа става по-общоприето

Дори Герт Вилдерс да бъде премиер, вероятно ще става въпрос за правителство на малцинството, в което неговите партньори ще удържат най-лошите му пориви
Дори Герт Вилдерс да бъде премиер, вероятно ще става въпрос за правителство на малцинството, в което неговите партньори ще удържат най-лошите му пориви
Дори Герт Вилдерс да бъде премиер, вероятно ще става въпрос за правителство на малцинството, в което неговите партньори ще удържат най-лошите му пориви    ©  Reuters
Дори Герт Вилдерс да бъде премиер, вероятно ще става въпрос за правителство на малцинството, в което неговите партньори ще удържат най-лошите му пориви    ©  Reuters
Темата накратко
  • Нидерландският парламентарен вот показва, че твърдо дясното в Европа става по-общоприето.
  • Изборните резултати са сигнал, предвещаващ, че предстоят още победи като тази на Вилдерс.
  • Макар партиите от твърдата десница понякога да се обединяват, те често са на различно мнение, заети са да влизат в битки с Брюксел, вместо да работят за промяна на курса на съюза, и стават по-умерени, когато стигнат до властта.

"Ветровете на промяната са тук!" Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, след като станаха ясни резултатите от изборите в Нидерландия на 22 ноември. Реакцията му не е изненадваща предвид това, че той и спечелилият вота крайнодесен Герт Вилдерс имат еднакви антиимигрантски възгледи, както и споделят насочен към Брюксел евроскептицизъм.

Победата на Вилдерс на нидерландските парламентарни избори изпрати тревожен сигнал из Европа. Десните националисти на континента побързаха да поздравят популисткия политик, наричан още Нидерландския Тръмп. "Европейското крайнодясно смята, че неговите позиции сега станаха по-общоприети", написа британската ВВС.

Вилдерс твърди, че иска да постави Нидерландия на първо място и да върне страната обратно на нидерландците. Което напомня на амбицията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да направи Америка отново велика, както и на призива на италианския премиер Джорджа Мелони "Италия и италианците на първо място".

Но какво ни казват нидерландските избори за политическите ветрове, които духат из Европа? "Твърдо десните партии сега са част от политическия пейзаж", посочва сп. Economist. И допълва, че най-голямото притеснение в ЕС е, че нидерландските резултати са сигнал, който предвещава, че предстоят още победи като тази на Вилдерс.

"Има достатъчно голям шанс Нидерландия да получи правителство, водено от Партията на свободата на Вилдерс. А следващата година Австрия може да се сдобие с кабинет начело с Австрийската партия на свободата. В същото време Янез Янша никога не е далеч от властта в Словения, нито пък Андрей Бабиш в Чехия. В Брюксел пък има реална възможност Европейската народна партия да предпочете сътрудничество с крайнодесните Европейски консерватори и реформисти пред лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите", казва пред "Капитал" Кас Муде, професор в Университета в Джорджия и автор на множество книги и публикации за популизма и политическия екстремизъм.

Отражението във вътрешен план

Публично изразените позиции на Вилдерс, включително свързването на мюсюлманската имиграция с тероризма и призивите за забрана на джамиите и на Корана, са толкова провокативни, че политикът е под полицейска защита от 2004 г. Той беше осъден за подбуждане към дискриминация, макар и по-късно оправдан, а през 2009 г. не е допуснат да влезе в Обединеното кралство.

Всъщност дори самият Вилдерс едва ли е очаквал да спечели толкова много парламентарни места. Неговата Партия на свободата, която взе около 24% от вота, отбеляза подем в социологическите проучвания късно в кампанията. Но какво доведе до тази подкрепа? Вилдерс се фокусира върху ограничаването на имиграцията, борбата срещу кризата с жилищата в страната и подобряването на здравеопазването, като смекчи своята антимюсюлманска риторика. Освен това той изглади изявите си в телевизионните дебати и се представи доста добре спрямо опонентите си. Същевременно традиционните партии също припознаха темата за имиграцията в кампаниите си. Което накара нидерландските гласоподаватели да заключат, че може би е по-добре да се насочат към "оригинала", който провежда целенасочена атака срещу мигрантите от най-дълго време на политическата сцена в страната.

Не трябва да се забравя, че по много теми един популистки премиер на Нидерландия ще споделя политиките на своя предшественик Марк Рюте.

Сега Вилдерс може да е лидер на най-голямата партия в парламента, но няма достатъчно депутатски места, за да управлява сам. В сряда той заяви, че обмисля варианта за съставяне на правителство на малцинството със себе си като премиер. Тази възможност се появи, когато след изборите консервативната Народна партия за свобода и демокрация на служебния премиер Марк Рюте (която споделя много от антиимигрантските позиции на Вилдерс) обяви, че няма да се присъедини към кабинет на крайнодесния политик, но не изключи да осигури парламентарна подкрепа за него. Според анализаторите Вилдерс ще трябва да работи с поне две от по-умерените партии, за да сформира коалиция.

Преди години включването на твърда десница в коалиционно управление беше достатъчно, за да се стигне до отлъчване от европейския дневен ред. Но вече не е така и идеята за т.нар. санитарен кордон, тоест центристките партии да се преструват, че популистките формации не съществуват при сформирането на правителство, вече все по-често се нарушава. В Нидерландия може да се окаже почти невъзможно да се сглоби коалиция без 37-те места на партията на Вилдерс. Но дори той да бъде премиер, вероятно ще става въпрос за правителство на малцинството, в което неговите партньори ще удържат най-лошите му пориви.

Влиянието на европейско равнище

Крайнодесният политик признава, че за да намери съюзници, ще се наложи да направи компромис с някои от позициите си. Но ако той стане премиер в Нидерландия, срещите на върха на европейските лидери ще станат далеч по-напрегнати. Вилдерс ще се присъедини към онези гласове, които искат по-твърда линия спрямо миграцията и бежанските политики в ЕС. Освен това Брюксел ще бъде притеснен за европейското единство относно подкрепата за нападната от руските сили Украйна. Подобно на лидерите на Унгария и Словакия Вилдерс се противопоставя на даването на още военна помощ за Киев. Същевременно той иска да извади Нидерландия от ЕС и макар да признава, че идеята не е популярна сред нидерландските гласоподаватели, може и да настоява за референдума по въпроса.

Все пак не трябва да се забравя, че по много теми един популистки премиер на Нидерландия ще споделя политиките на своя предшественик Марк Рюте. Нидерландското схващане е, независимо дали на Вилдерс или на Рюте, че ЕС не бива да очаква още финансиране от страните членки. И двамата са доста скептични за разширяването на съюза, а възгледите им за миграцията не са толкова различни.

Вилдерс наистина представлява политическа тревога за Брюксел - един съюз, свикнал да функционира, като помага на центристите отляво и отдясно да изглаждат различията си.

Но макар някои анализатори да твърдят, че крайнодесни, националистически и популистки партии превземат Европа, е прекалено опростено да се вади такъв извод от изборната победа на Вилдерс. В Полша "Право и справедливост" няма достатъчно гласове, за да прокара през парламента свой нов кабинет, а крайнодясната испанска партия "Вокс" изобщо не успя да се представи толкова добре, колкото се очакваше на вота това лято. "Но миграцията плюс поскъпналите ежедневни разходи са приоритет за избирателите почти навсякъде в Европа", обобщава британската ВВС.

Унгария, Италия и (доскоро) Полша са ръководени от твърда десница, а към тях наскоро се присъедини и ляв популист в Словакия. Германската крайнодясна "Алтернатива за Германия" е или на първо, или на второ място в социологическите проучвания. Френската националистическа партия на Марин льо Пен "Национален сбор" се представи силно на парламентарните избори в страната. Двете формации създават политическо напрежение и притискат по-вдясно по теми като имиграцията и сигурността традиционните партии, като германските социалдемократи и центристите на френския президент Еманюел Макрон. В Австрия пък евроскептичната Партия на свободата е подкрепена от 30% от гласоподавателите, надминавайки противниците си отляво и отдясно преди изборите следващата година.

Вилдерс наистина представлява политическа тревога за Брюксел - един съюз, свикнал да функционира, като помага на центристите отляво и отдясно да изглаждат различията си. "Но извън имиграцията е съмнително, че представителите на политическите крайности ще имат голямо влияние на ниво ЕС", пише сп. Economist. Първо, макар партиите от твърдата десница понякога да се обединяват, на практика те често са на различно мнение. Орбан например е с прокремълски позиции, докато неговият предполагаем съюзник Мелони подкрепя Украйна. Второ, популистите често са прекалено заети да влизат в битки с Брюксел, вместо да работят за промяна на курса на съюза. Трето, политиците с екстремни идеи в предизборните си кампании имат склонността да стават по-умерени, когато стигнат до ръководен пост, особено ако трябва да поделят властта. Въпреки всичко това сигналът от победата на Вилдерс не трябва да се пренебрегва.

Ефектът върху България

Моника Върбанова

Въпреки че точката за гласуване за разширяване на шенгенското пространство с България и Румъния вече е в дневния ред на срещата на вътрешните министри в Брюксел на 5 декември (с опцията "възможно да отпадне" все пак), държавите членки още не намират пълно съгласие по нея. Изборите в Нидерландия предизвикаха силно притеснение не само в България, но и в целия западен свят.

"Ако Герт Вилдерс стане министър-председател, тогава той ще участва в Европейския съвет, където негови естествени съюзници ще бъдат Виктор Орбан и Роберт Фицо. Той ще бъде по-краен от Джорджа Мелони и много по-малко ще иска да накара ЕС да работи", коментира нидерландският евродепутат Софи ин'т Велт. Тя добавя, че манифестът на Вилдерс все още призовава за референдум за Nexit (излизане на Нидерландия от ЕС) и обяснява за близките връзки между лидера на новата най-голяма партия в бъдещия парламент и Владимир Путин. "Докато Орбан използва връзките си с Кремъл предимно в своя полза, Вилдерс е истински вярващ в руско-холандското приятелство дори след като полет MH17 беше свален. Не мисля, че има нещо добро за Европа в правителството на Вилдерс."

В момента Вилдрес обаче е смекчил леко тона в търсене на коалиционни партньори. За най-вероятен такъв се смята Народната партия за свобода и демокрация на премиера в оставка Марк Рюте (към момента и кандидат за най-високия пост в НАТО).

Миналата седмица Нидерландия изпрати представители в София да проверяват реформите във върховенството на правото преди вземане на окончателно решение за Шенген. Според дипломатически източници на "Капитал" в Брюксел изводите от мисията са положителни за България и са се приели позитивно в Нидерландия, което дава шансове за промяна на позицията. А и като опитен политик Рюте добре знае, че за да получи нещо, първо трябва да даде.

От вторник обаче румънски медии твърдят, че присъединяването на България и Румъния в Шенген ще отпадне от дневния ред на Съвет по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, "докато не се изясни ситуацията с Нидерландия". Появяват се и съобщения, че Румъния ще иска свикване на извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи в средата на декември, на който да бъде обсъдено присъединяване на две стъпки с влизане на въздушни граници от март догодина.

Същевременно дипломати в Брюксел разкриват, че още по-твърда позиция срещу България в Шенген държи Австрия. И преди парламентарните избори през 2024 г. управляващата партия на канцлера Карл Нехамер едва ли ще отстъпи пред вътрешнополитическите дивиденти да отвори границите си на Изток, особено с България.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Някой по-грамотен да вземе да обясни на БГ публиката си разликите в посоките в Стара Европа и в БГ. В Нидерландия/Франция/Италия/Австрия/Германия дясно е нещо като българското Възраждане, а БГ дясното (ДБ) е нещо като левия клон на американската Демократическа партия - чист соцеализъм с червени оттенъци.

    И друг - тема, която съвсем умишлено се избягва в текста е, че мнозинството граждани на Нидерландия, както преди това в Унгария, Италия, Словакия, в провинциите на Германия са дали гласа си за политиките, обявени от националистическите партии. Т.е. подкрепят антимигрантското, брюкселоскептичното и национално ориентираното говорене.

    Ако не получат сега реализация на вижданията си, гражданите ще продължат да отстояват позициите си, защото те са осмислени.

    Продължавам да чакам БГ гражданинът да стане такъв.

    Нередност?
Нов коментар