🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рисковете за инвестициите на Microsoft след сътресенията в OpenAI

Събитията от последната седмица поставят въпроса за зависимостта на Microsoft от компанията за AI услуги на Сам Олтман

За Microsoft езиковите модели на OpenAI се превръщат в ключова съставка в последните услуги на компанията с вграден изкуствен интелект.
За Microsoft езиковите модели на OpenAI се превръщат в ключова съставка в последните услуги на компанията с вграден изкуствен интелект.
За Microsoft езиковите модели на OpenAI се превръщат в ключова съставка в последните услуги на компанията с вграден изкуствен интелект.    ©  Reuters
За Microsoft езиковите модели на OpenAI се превръщат в ключова съставка в последните услуги на компанията с вграден изкуствен интелект.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Уволнението на Сам Олтман създаде потенциален риск за основната AI стратегия на Microsoft.
  • Събитията разкриват проблеми, на които допреди това не се е обръщало достатъчно внимание.
  • Двете компании са развили взаимна зависимост, но в Microsoft вече правят първите стъпки към нейното намаляване.

Решението на главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела да обвърже сериозно компанията с работата на OpenAI през 2019 г. се превръща в едно от най-успешните партньорства на технологичната индустрия. То дава на софтуерния гигант огромна преднина в процъфтяващия пазар за генеративен изкуствен интелект (AI).

Неговата близост до началника на OpenAI Сам Олтман, имайки предвид, че Надела се появи на сцената на деня на AI разработчиците по-рано този месец, подчертава колко голяма роля има той в алианса, пише Financial Times.

Освен приятелството твърдата логика на бизнеса оформя тази връзка. За Microsoft езиковите модели на OpenAI се превръщат в ключова съставка в последните услуги на компанията с вграден изкуствен интелект, докато компанията за AI се нуждае от облачното пространство на Microsoft, и парите й, за да се поддържат гигантските AI модели. Пред Financial Times Надела отбелязва в интервю, че двете компании са развили взаимна зависимост.

Резултатът за Microsoft

Зависимостта между тях е и причината шокът от уволнението на Олтман да създаде потенциален риск за основната AI стратегия на Microsoft. Той беше върнат на поста пет дни по-късно, но случаят разкри уязвимост и сложи край на ефекта от първоначалната представа за партньорството между двете компании. То беше от полза както на OpenAI, така и на Microsoft. От своя страна това може да затрудни Microsoft в опитите на компанията да удовлетвори надеждите на Уолстрийт, че нейната водеща роля в генеративния изкуствен интелект бързо ще донесе по-високи приходи, смятат някои анализатори.

След месеци на развитие софтуерната компания чак сега увеличи опитите си да продава AI услугите си, казва Джейсън Уонг от аналитичната IT фирма Gartner. След годишната конференция на компанията миналата седмица той коментира, че всичко става възможно най-бързо, но с погрома в OpenAI тази движеща се сила е вече пречупена.

Има вероятност много потребители да се поколебаят, преди да предприемат крачка и да се запитат дали не инвестират в това единствено заради рекламата, казва той. Като добавя: "Това е добър момент бизнес общността да си направи равносметка накъде отива изкуственият интелект."

Опитите на Надела за справяне с кризата изглежда, че намаляват щетите, предизвиквайки по този начин подкрепата на близките анализатори на компанията. Той действа бързо с цел уверяване на потребители на Microsoft, че достъпът на компанията до технологията на OpenAI е сигурна. И докато тя се ангажира с инвестирането на 13 млрд. долара в AI компанията, част от сумата няма да бъде изплатена, докато OpenAI не изпълни бъдещите си ангажименти, според човек, запознат с отношенията им.

Как се стигна дотук

По-рано миналата седмица, когато положението изглеждаше непоправимо, Надела обяви, че Microsoft има готовност да наеме Олтман и Грег Брокман, член на борда на OpenAI, който също напусна. Заедно с това много служители на компанията заплашиха с оставки, ако бордът не върне Олтман на поста. Този ход на Microsoft остави компанията в позиция, в която може да поеме голяма част от силата на OpenAI, без да плаща премии за компанията или нейните технологии.

Опитът да се вгради OpenAI в Microsoft обаче само по себе си щеше да е предизвикателство. Поглъщането на екипа на компанията щеше да натовари Microsoft със скъпо и много по-различно културно звено, което изглежда като по-малко привлекателна алтернатива на сегашното споразумение, според което Microsoft получава голяма част от предимствата на OpenAI, без да притежава технологията.

Мненията на хората в индустрията

Едно такова обединение можеше да доведе и до регулаторен контрол. По-рано миналата седмица, когато изглеждаше, че голяма част от служителите на OpenAI ще се преместят в Microsoft, изпълнителен директор на Google, който отказва да назове името си, каза пред Financial Times, че регулаторите трябва да бъдат предупредени за тази възможност. Ако бившият екип на OpenAI беше способен да внедри AI моделите на компанията в Microsoft, това би оставило облачната платформа на компанията Azure с ексклузивен достъп до технологията, казва още той.

От друга страна, завръщането на Олтман в OpenAI след предложението на Microsoft да го наеме ще укрепи връзката между двете компании, казва Бари Бригс - бивш изпълнителен директор на Microsoft. "Когато Сам нямаше дом, Microsoft му даде такъв без колебание. А когато цялата компания нямаше дом, Microsoft ѝ дава такъв", отбелязва още Бригс.

"Това е типичният елегантен Надела", коментира Брент Тил, анализатор в Jefferies, относно начина, който изпълнителният директор на Microsoft овладява кризата. Той казва още, че според него промяната не е голяма и залогът е бил твърде голям, за да се разберат всички.

Microsoft и OpenAI след връщането на Сам Олтман

Събитията обаче разкриват проблеми, на които допреди това не се е обръщало достатъчно внимание. Пример са излезлите наяве недостатъци в управлението на OpenAI, където борд с нестопанска цел ръководи стартъп с цел печалба, които не бяха коригирани с прибързаното споразумение за връщането на Олтман на работа. Microsoft таи надежди за промени в управлението, които ще направят OpenAI по-стабилна в бъдеще. Въпреки това в компанията нямат пряк достъп до начина, по който се управлява компанията.

Microsoft вече прави първите стъпки към по-малката зависимост от OpenAI. Изискванията на потребителите се променят и те вече искат избор на AI технология. Така Microsoft се присъединява към Amazon Web Services и Google в това да предлага модели на други компании, не само OpenAI.

И все пак тясната интеграция между облачното пространство на Microsoft и моделите на OpenAI е сред най-продаваните приложения, което превръща всяко прекъсване на връзката в негатив. Оптимизирането на AI моделите в работата на хардуера на Microsoft помага за намаляването на разходите и позволява на OpenAI да намали цените по-бързо от останалите конкуренти.

Потребителите е по-вероятно да се доверят на моделите на OpenAI през Azure на Microsoft, отколкото да го използват директно. Вторият случай идва с плащане за услуга от по-голяма технологична компания с по-силни технически основни, казва Бригс.

Пътят към по-малката зависимост

Бизнес зависимостта на Microsoft от OpenAI също започва бавно да избледнява с развитието на пазара за генеративен изкуствен интелект. Голяма част от стойността на услугата Copilot, интелигентен асистент на Microsoft, вграден в другите софтуерни продукти, идва от техния собствен софтуер, не толкова от езиковите модели на OpenAI според Уонг. Като резултат потребителите са по-малко колебливи кои модели работят на фона на подобни услуги, добавя.

Тъй като генеративният AI става все по-специализиран, работещ с езикови модели, насочени към конкретни индустрии и задачи, вътрешните научни усилия на Microsoft вероятно също ще изиграят важна роля.

Microsoft Research загуби надпреварата с Google и OpenAI за създаването на големи езикови модели, но е в добра позиция за разработване на следващото поколение SLMs, или малки езикови модели, коментира Бригс. От компанията съобщиха скоро за излизането на Orca 2, комплект от езикови модели, които твърдят, че могат да надминат размера на конкурентните системи от пет до десет пъти.

Разработки като тези биха могли да намалят зависимостта на Microsoft от OpenAI в следващата фаза на изкуствения интелект и да дадат повече опции за Надела. Нито едно обаче няма да успее да повтори конкурентния скок в изкуствения интелект, направен от екипа на Сам Олтман.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    dani_2077 avatar :-(
    dani_2077
    • + 1

    Слаба статия 😐. Много празни приказки и скокове на мисълта насам натам. Ако се "оптимизира" ще остане на половина, и много по-ясна 🤷🏻‍♂️.
    А и да се твърди, че Майкрософт били "в опасност" е направо смешно.

    Нередност?
Нов коментар