Бъдещето на OpenAI остава неясно в условията на противопоставяне между персонала и борда

Управителният съвет остава твърд пред бунта на служителите заради отстраняването на Олтман

Кризата в OpenAI ще се отрази на начина, по който оперира както компанията, и на останалите на пазара за технологични и AI услуги.
Кризата в OpenAI ще се отрази на начина, по който оперира както компанията, и на останалите на пазара за технологични и AI услуги.
Кризата в OpenAI ще се отрази на начина, по който оперира както компанията, и на останалите на пазара за технологични и AI услуги.    ©  Reuters
Кризата в OpenAI ще се отрази на начина, по който оперира както компанията, и на останалите на пазара за технологични и AI услуги.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Служители и инвеститори в OpenAI се бунтуват срещу изненадващото уволнение на главния изпълнителен директор Сам Олтман.
  • 747 от 770 служителите на OpenAI подписват писмо, с което заплашват, че ще напуснат компанията за изкуствен интелект и ще се присъединят към екипа на Microsoft.
  • Предприемачи и ключови фигури във водещи технологични компании коментират кризата в AI гиганта.

Бъдещето на OpenAI остава несигурно, след като усилията на служителите и инвеститорите да свалят борда не успяха да убедят директорите да подадат оставка и да възстановят съоснователя Сам Олтман. До края на понеделник 747 от общо 770 служители на OpenAI са подписали писмо, в което заплашват да напуснат и да се присъединят към Microsoft, ако тримата директори, които се въздържат, откажат да подадат оставка и да отменят решението си да уволнят Олтман в петък, твърдят пред Financial Times хора, които са пряко запознати с въпроса.

В същото време рисковите инвеститори, подкрепящи стартиращата компания за генеративен изкуствен интелект, застанаха зад исканията на служителите и проучваха правни мерки, за да принудят управителния съвет да промени решението си. Това твърдят много хора, запознати с техните намерения. Източник от фонд за рискови инвестиции, вложил средства в OpenAI, заяви, че "правните действия могат да започнат още утре", без да уточнява каква форма ще приемат те.

747 от 770 служители на OpenAI са подписали писмо, с което заплашват, че ще напуснат и ще се присъединят към Microsoft.

Положението в борда на OpenAI

Според човек, пряко запознат с преговорите между служителите и директорите в борда, управителният съвет остава непоколебим и е готов да тества готовността на служителите да напуснат. В писмото си служителите на OpenAI казват, че директорите са "подкопали" компанията и нейната мисия с уволнението на Олтман и отстраняването на Грег Брокман от борда. Брокман също е съосновател на компанията и също напусна.

Иля Суцкевер е главният научен сътрудник в OpenAI и е последният останал съосновател в борда. Той също подписва писмото и се извинява в социалните мрежи за своята роля в уволнението на Олтман. Не добавя обаче дали ще напусне борда. През уикенда той беше упорито притиснат от служителите да обърне позицията си.

Отстраняването на Олтман вкара най-успешния проект в изкуствения интелект на Силициевата долина в дълбока криза, за която няма очевидно решение. OpenAI е в челните редици за развитието на изкуствения интелект и се смята от мнозина за най-значителния технологичен пробив след смартфона и създаването на интернет.

Компанията е известна с популярния чат бот ChatGPT, който представи миналата година. Сега обаче нейните конкуренти обърнаха поглед към екипа й в опит да привлекат опитни изследователи. В пост в социалните мрежи от понеделник Марк Бениоф - главният изпълнителен директор на софтуерната компания Salesforce, помоли изследователите на OpenAI да изпратят биографиите си и предложи оферта, която да отговаря на техните заплати. Мустафа Сюлейман, съосновател на AI стартъпа Inflection, описва в друга публикация събитията в OpenAI като много тъжни, но изтъква, че неговата компания се разраства. "Елате да бягате с нас", пише още той.

Бордът след уволнението на Сам Олтман

Освен Иля Суцкевер в управителния съвет на OpenAI са Адам д'Анджело - главен изпълнителен директор на услугата за въпроси и отговори Quora, технологичният предприемач Таша Макколи и Хелън Тонер от Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии на Georgetown University.

До неделя вечерта бордът не успя да се договори да върнат Олтман, който се появи отново в централата на OpenAI, и временно назначиха като главен изпълнителен директор Емет Шиър - съоснователя на платформата за видеострийминг Twitch. Той замени Мира Мурати, главния технически директор, който зае мястото на Олтман като главен изпълнителен директор в петък, 17 ноември. Ранният инвеститор в OpenAI Винод Косла призова Шиър да напусне.

Сам Олтман и Microsoft

Основният защитник на Олтман е Сатя Надела - главният изпълнителен директор на Microsoft. Софтуерният гигант е най-големият поддръжник на компанията за изкуствен интелект и предоставя хардуерна подкрепа и серия от инвестиции. Надела заяви, че 38-годишният предприемач ще има възможност да преследва и своите странични проекти, докато работи за Microsoft. Самият Сам Олтман има проект за криптовалута и изявява желание да създаде компания за чипове.

Ибрахим Аджами, ръководител на рисковите проекти в Mubadala Capital, част от Mubadala Investment Company - държавен фонд на Абу Даби на стойност 284 млрд. долара, подчертава, че хаосът в OpenAI е показателен за това защо е толкова трудно да се гарантират за тези компании днес. Mubadala е в партньорство с Microsoft, но не е инвестирала в OpenAI. Като дългогодишни инвеститори искаме да оценяваме компаниите на базата на техните потребители, важните партньори, таланта и дългосрочното защитно предимство, обясняват от фонда.

Кризата в OpenAI ще се отрази на начина, по който оперират както компанията, така и останалите на пазара за технологични и AI услуги.