Упоритата инфлация може да задържи лихвите високи в еврозоната до 2025 г.

В последната си икономическа прогноза ОИСР предвижда слабо забавяне на глобалния растеж

Макар да има отслабване на основните нива на инфлация, с изключение на храната и енергията, повече от половината артикули в потребителските кошници в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство все още показват годишни нива на инфлация над 4%
Макар да има отслабване на основните нива на инфлация, с изключение на храната и енергията, повече от половината артикули в потребителските кошници в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство все още показват годишни нива на инфлация над 4%
Макар да има отслабване на основните нива на инфлация, с изключение на храната и енергията, повече от половината артикули в потребителските кошници в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство все още показват годишни нива на инфлация над 4%    ©  Reuters
Макар да има отслабване на основните нива на инфлация, с изключение на храната и енергията, повече от половината артикули в потребителските кошници в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство все още показват годишни нива на инфлация над 4%    ©  Reuters

Централните банки в Западна Европа вероятно ще бъдат принудени да поддържат лихвените проценти високи до 2025 г. - много по-дълго, отколкото очакваха финансовите пазари - за да се предпазят от упорития инфлационен натиск, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В последната си икономическа прогноза базираната в Париж организация заяви, че очаква Европейската централна банка да запази основния си лихвен процент на текущите нива до пролетта на 2025 г., докато Bank of England може да не започне намаляването му до първите месеци на същата година, съобщава Financial Times.

Това би означавало поддържане на високи лихвени проценти за по-дълго време от Федералния резерв, който според ОИСР ще започне да ги намалява през втората половина на следващата година.

Перспективата за упорита инфлация е придружена от прогноза за забавяне на растежа на фона на по-строгите финансови условия, по-бавното разширяване на търговията и спадащото доверие на бизнеса и потребителите, каза ОИСР.

Клеър Ломбардели, главен икономист на ОИСР, сподели пред Financial Times, че организацията очаква "меко приземяване" на водещите икономики, след като централните банки рязко повишиха лихвите, но добави, че паричната политика трябва да остане "рестриктивна" за определен период от време.

Финансисти подчертаха, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвите, след като много от големите централни банки не промениха политиката си тази есен. Пазарите обаче поставят това твърдение под съмнение, тъй като общите темпове на инфлация се забавят, което подтикна инвеститорите да намалят лихвените проценти още през лятото на 2024 г.

Очакванията за по-ранен спад на лихвените проценти в САЩ нараснаха, след като Кристофър Уолър, един от главните финансисти във Федералния резерв, сигнализира, че е малко вероятно лихвите да се покачат повече и могат да бъдат намалени, ако инфлацията продължи да се забавя.

В своята прогноза ОИСР, която представлява развитите страни, предупреди, че "пълният ефект" от кумулативното затягане през последните две години все още не се усеща. Паричната политика ще трябва да остане рестриктивна, докато не се появят ясни признаци, че основният ценови натиск е "трайно намален", и докато краткосрочните инфлационни очаквания спаднат.

Организацията отбеляза, че макар да има отслабване на основните нива на инфлация, с изключение на храната и енергията, повече от половината артикули в потребителските кошници в САЩ, еврозоната и Обединеното кралство все още показват годишни нива на инфлация над 4%.

Ломбардели коментира, че по-дългият цикъл на затягане на паричната политика на Фед и постоянната низходяща инфлация в САЩ ще му позволят да започне да намалява лихвите по-рано от Европейската централна банка (ЕЦБ). Потенциалът за растеж на американската икономика също е по-висок, отколкото в еврозоната, добави тя.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предвиди миналата седмица, че инфлацията в еврозоната вероятно ще се повиши отново през следващите месеци.

Инвеститорите предвиждат Федералният резерв и ЕЦБ да намалят лихвените проценти първо с четвърт пункт до юни и с още две или три пункта през остатъка от 2024 г. Очаква се Bank of England да предприеме същите действия по-късно - първо понижение до август и още едно или две съкращения преди края на годината.

ОИСР прогнозира, че средната инфлация в икономиките на Г-20 ще се понижи леко - до 5.8% през 2024 г. и 3.8% през 2025 г., в сравнение с 6.2% през 2023 г.

Осезаемо забавяне е отчетено в сектори, чувствителни към високите лихвени проценти, например пазарите на жилища, както и в икономики, които зависят от банковото финансиране, като еврозоната.

Прогнозите показват, че глобалният икономически растеж ще спадне до 2.7% през следващата година - най-слабият темп от финансовата криза насам, с изключение на първата година от пандемията. Когато инфлацията намалее, позволявайки на реалните доходи да растат, световната икономика трябва да отбележи растеж от 3% през 2025 г.

Растежът в Китай се очаква да се забави до 4.7% през следващата година от 5.2% през 2023 г. на фона на бавния ръст на потреблението и отслабващата активност в затруднения сектор на недвижимите имоти. Продължаващият "структурен стрес" в Китай е един от основните рискове за глобалния растеж, казват от ОИСР.

"Съществува ясен риск, че имотната криза може да има по-голямо и по-дълготрайно въздействие върху китайската икономика от прогнозираното", добавят от организацията.