🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В опит да изкорени корупцията Си Цзинпин нареди масова чистка в армията

Според американското разузнаване серия от саботажи са причината за последните рокади в китайската армия

Според Вашингтон извършените промени, включително подмяната на лица, назначени лично от Си, не сигнализират за отслабване на властта на държавния глава.
Според Вашингтон извършените промени, включително подмяната на лица, назначени лично от Си, не сигнализират за отслабване на властта на държавния глава.
Според Вашингтон извършените промени, включително подмяната на лица, назначени лично от Си, не сигнализират за отслабване на властта на държавния глава.    ©  Reuters
Според Вашингтон извършените промени, включително подмяната на лица, назначени лично от Си, не сигнализират за отслабване на властта на държавния глава.    ©  Reuters

Американското разузнаване твърди, че разкритата корупция по различните етажи на Народната освободителна армия на Китай (НОАК), която сериозно подкопава усилията за модернизация на Си Цзинпин, е довела до масовата военна чистка, съобщават лица, запознати с оценката. Проблемът повдига и въпроса доколко китайските въоръжени сили са способни да водят война. Всъщност корупцията в ракетните сили и цялата отбранителна индустрия на страната е толкова често срещано явление, че американските служители смятат за все по-малко вероятно Пекин да обмисля мащабни военни действия през следващите години, отколкото, ако ситуацията беше различна, според източници, помолили за анонимност.

Американските документи посочват няколко конкретни случая на саботаж, като ракети, пълни с вода вместо с гориво или огромни полета от ракетни силози в западен Китай с капаци, функциониращи неправилно и съответно правещи самите ракети неизползваеми, пише Bloomberg.

Според Съединените щати корупцията сред военните е причинила загуба на доверието в морала и способностите на армията (особено в ракетните поделения), както и е подкопала усилията за модернизация. През последните шест месеца антикорупционното разследването е премахнало повече от дузина високопоставени служители, като това вероятно е най-голямата чистка в съвременната история на китайските въоръжени сили.

Същевременно обаче според Вашингтон извършените промени, включително подмяната на лица, назначени лично от Си, не сигнализират за отслабване на властта на държавния глава. Напротив - рокадите демонстрират строгия контрол, който китайският президент има над Комунистическата партия, както и желанието му да изкорени корупцията и в крайна сметка да подготви армията за бъдещи военни операции. Руските усилия в Украйна, които биват осакатени от корупция, са нагледен пример как подкупите "нарушават способността на армията да се бие", отбелязват изследователи на НОАК.

Съветът за национална сигурност към Белия дом не коментира сведенията от оценката веднага. На въпрос за американското разузнаване, подполковник Мартин Майнерс, говорител на Пентагона, без да дава подробности, отговори, че годишният доклад на Министерството на отбраната относно Китай разглежда усилията на Си да засили антикорупционните разследвания във въоръжените сили.

Сведенията, предоставени от американските служби, не могат да бъдат потвърдени или сверени с други източници. Неколкократно Вашингтон остава изненадан от решенията на Пекин, като това доведе до политическо разочарование от неспособността на разузнаването да проникне във вътрешния кръг на Си Цзинпин, отбелязва Bloomberg.

В същото време президентът на Китай влага милиарди долари в модернизирането на армията до 2027 г. Поддържането на боеспособни ракетни войски е приоритет на държавата заради ключовата роля, която те биха изиграли при евентуално нахлуване в Тайван.

Доказателства за чистката се появиха през последните няколко месеца. На 29 декември най-висшият законодателен орган на страната премахна общо девет военни лица, включително петима, свързани с ракетните сили, и поне двама от Отдела за развитие на оборудването, който е натоварен с въоръжаването на армията.

Дни по-рано главният политически консултативен орган на Китай публично отстрани трима ръководители на държавни заводи за ракети. Тази вълна от чистки е предшествана от отстраняването през октомври на бившия министър на отбраната Ли Шанфу, заемал поста в продължение на седем месеца.

Това обаче са само смените, които Пекин направи публично достояние. За разлика от други части на китайската система, военните не обявяват своите разследвания за корупция. През ноември още един генерал-майор от ракетните сили беше тихо отстранен от местния законодателен орган на Пекин, съобщава китайският информационен бюлетин Caixin.

Опитите на Си да елиминира подкупите във въоръжените сили станаха явни за пръв път през юли, когато висшият военен орган въведе нов механизъм за откриване и предотвратяване на рискове от корупция. Дни по-късно Отделът за развитие на оборудването започна антикорупционно разследване, което се припокри с мандата на Ли като негов шеф. В необичаен ход отделът посочи осем конкретни проблема, които разследва, в това число "изтичане на информация" и осигуряване на сделки за определени компании. Скоро след това се появиха съобщения, че трима висши началници на ракетните сили са били отстранени.

Официалният вестник на китайската армия обеща в редакционна статия от 1 януари да продължи "войната срещу корупцията" и тази година, сигнализирайки за още възможни чистки.

Все още няма коментари
Нов коментар