🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НАТО започва утре най-голямото си учение от Студената война насам

Поне 90 хил. военнослужещи ще участват в маневрите Steadfast Defender, които ще продължат до май

В Steadfast Defender ще се включат повече от 50 кораба, над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни превозни средства, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата
В Steadfast Defender ще се включат повече от 50 кораба, над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни превозни средства, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата
В Steadfast Defender ще се включат повече от 50 кораба, над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни превозни средства, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата    ©  Reuters
В Steadfast Defender ще се включат повече от 50 кораба, над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни превозни средства, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата    ©  Reuters

НАТО започва на 31 януари най-голямото си военно учение от десетилетия насам. Steadfast Defender има за цел да покаже, че западният отбранителен алианс бързо може да придвижи и разположи сили от Северна Америка и Западна Европа, за да подсили източния си фланг. Над 90 хил. души ще участват във военните маневри, като се очаква те да продължат до май. Войници от държавите, членки на НАТО, както и от Швеция, която съвсем скоро би трябвало да стане пълноправен член на алианса, ще вземат участие в различните етапи на учението.

Най-големите маневри от времето на Студената война съвпадат с втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, както и с времевия прозорец на евентуална хипотетична нова масирана офанзива на Кремъл, за която предупреждават разузнавателни източници и западни военни стратези.

България ще има скромно участие в учението, тъй като военната симулация ще се провежда основно по североизточния фланг на НАТО. Страната ни ще се включи с офицери в различните щабове и с компютърно симулирани действия, обяви преди седмица военният министър Тодор Тагарев.

В Steadfast Defender ще се включат повече от 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители. Освен това участие ще вземат и над 80 бойни самолета, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни превозни средства, включително 133 танка и 533 бойни машини на пехотата.

Ученията ще симулират изпълнението на регионалните защитни планове на НАТО. Това е първата обновена стратегия за действие с активиране на клаузата от чл. 5 за взаимна защита, която алиансът е изготвил от десетилетия насам. Не е изненада, че те подробно описват планове за действие в случай на руска атака. В съобщението си по повод началото на Steadfast Defender НАТО не споменава Русия поименно, но основният стратегически документ на алианса определя Кремъл като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на членовете на НАТО.

Учението идва във важен момент, след като нахлуването на Русия в Украйна даде началото на най-широкомащабната и смъртоносна война на европейска земя от повече от 70 години. Паралелно военен конфликт ескалира и в Близкия изток, където Израел се опитва да унищожи терористичната групировка "Хамас" в отговор на масираната терористична атака от 7 октомври 2023 г.

"#NATO днес стартира най-голямото си военно учение от 1988 г. насам с 90 хил. души, които участват в учения в Северния Атлантик и Европа", обяви в Twitter Матиас Айхенлауб, говорител на НАТО. "Отпътуването на Gunston Hall на @USNavy от Норфолк отбеляза (официалния) старт на #SteadfastDefender24", добавя той.

"Алиансът ще демонстрира способността си да подсили евроатлантическата зона чрез трансатлантическо движение на сили от Северна Америка", каза пред журналисти американският ген. Кристофър Каволи, който е върховният командващ съюзническите сили на НАТО в Европа. Той добави, че учението ще демонстрира "нашето единство, нашата сила и нашата решителност да се защитаваме взаимно".

Северна Европа

През последните години ученията на НАТО бяха съсредоточени почти ексклузивно върху Източна Европа. След 2018 г. фокусът обаче плавно се премести в Южна Европа и Средиземноморието. Ето защо трябва да се отбележи, че тази година основното вече е върху Северна Европа.

Признак за това е и първата снимка на десантния доков кораб на ВМС на САЩ Gunston Hall след напускането му от източното крайбрежие на САЩ - тя е направена в Норвегия. Там корабът ще натовари норвежки, шведски и финландски сили, които ще участват в полеви обучения. Тъй като Финландия вече е член на НАТО, а Швеция е напът да се присъедини, седем от осемте арктически държави вече попадат под един и същ чадър за сигурност. Последната страна в този регион е условният противник. По този начин изглежда напълно логично Северна Европа да прикове вниманието на генералите, особено имайки предвид близостта на балтийските държави до Русия.

Подборът на времевия прозорец за Steadfast Defender не е случаен. 75-ата годишнина от основаването на НАТО е тази година и ще бъде отбелязана с голяма среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Преди тази среща на върха такова голямо военно учение ще бъде полезно напомняне на политиците и обществеността за полезността и значението на алианса днес и в бъдеще. Тази година е и 20-ата годишнина от присъединяването към НАТО на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения - държави от бившия Съветски съюз и Варшавския договор, към които Русия в момента явно има външнополитически аспирации. Това са членовете на алианса, които според анализатори са и най-силно заплашени от потенциална външна агресия. Именно поради тези причини тазгодишното учение на НАТО е едновременно навременно и важно.

Освен това 2024 г. също е и година на президентски избори в САЩ. Сред някои дейци на американската политическа десница, водена от Доналд Тръмп, членството на САЩ в НАТО е въпрос, който трябва да бъде преразгледан. От другата страна на политическата барикада демократите не споделят този възглед, но пък според експерти не са предприели достатъчно стъпки, за да инициират модернизиране на алианса. По този начин Steadfast Defender може да се превърне в една от основополагащите публични демонстрации на това, че НАТО не е отслабен, като дори може да накара най-крайните републиканци изолационисти да преосмислят позицията си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    Трябва да се уточнява: "НАТО започва утре най-голямото си учение от Студената война насам". Да, ам ама своя територия.
    В Украина (за нейна сметка) НАТО през лятото на м.г. проведе своето най-голямо реално учение на чужда територия. И катастрофално го загуби.
    Четвърт млн.украински трупове не се броят, нали? Могли - умрели...

    Всъщност за какво тренира НАТО?!
    Видя се на терен в Донбас, че са катастрофални като стратегическо планиране, като тактика, като възможност за обучение - американски танкисти се учат 6 месеца, а украински - 40 дни... Колкото да докарат железото до обсега та руската артилерия и дронове...

    Западът/НАТО обезлюдява и унищожава Украина, надявайки се, че така ще изкопае гробище мужду ресурсите на Русия и технологиите на Германия. Ама това е англосакс геополитика отпреди 70-80 години!!!

    Китай! Умниците не вкардат Китой в уравнението!

    Да, игричките на НАТО ще ни върнат като с машина на времето в 1944. И определено по ще се разберем с руска армия на Дунав, отколкото с десанти на НОАК, нали?

    Нередност?
Нов коментар