🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тексас се опълчи на Вашингтон за охраната на границата с Мексико

Губернаторът Грег Абът заяви, че ще се противопостави на президента Джо Байдън и Върховния съд на САЩ, за да спре преминаването на мигранти

Използването на бодлива тел е част от финансираната от държавата програма на Абът, която е съвместно усилие на Тексаския департамент за обществена безопасност и Тексаския военен департамент.
Използването на бодлива тел е част от финансираната от държавата програма на Абът, която е съвместно усилие на Тексаския департамент за обществена безопасност и Тексаския военен департамент.
Използването на бодлива тел е част от финансираната от държавата програма на Абът, която е съвместно усилие на Тексаския департамент за обществена безопасност и Тексаския военен департамент.
Използването на бодлива тел е част от финансираната от държавата програма на Абът, която е съвместно усилие на Тексаския департамент за обществена безопасност и Тексаския военен департамент.
Темата накратко
  • Корените на конфликта започнаха в края на миналата година, след като Тексас постави бодлива тел по протежение на близо 30 мили от американската страна на река Рио Гранде.
  • Върховният съд гласува с 5:4 гласа в полза на правомощието на федералното правителство да премахне бодливата тел.
  • Губернаторът Грег Абът се възпротиви на решението и отказва да го изпълни.

Сблъсъкът за километри бодлива тел на границата между американския щат Тексас с Мексико заплашва да промени драстично отношенията между федералното и щатското правителство по въпроса с имиграцията. След като миналия понеделник Върховният съд на САЩ издаде кратка заповед, с която уважи искането на Министерството на правосъдието за премахване на поставената от щата телена ограда, целяща да попречи на мигрантите да преминат в Тексас, разривът между щатските и федералните власти избухна в публичното пространство. Грег Абът, републиканският губернатор на Тексас, направи изявление, с което на практика не се подчини на решението на съда и получи подкрепа от много негови колеги губернатори от Републиканската партия в цялата страна. В резултат на това спорът се превърна в политическа и потенциална конституционна криза.

За какво е спорът

Върховният съд гласува с 5:4 гласа в полза на правомощието на федералното правителство да премахне бодлива тел, поставена по участъци от границата в Тексас по нареждане на Абът. Въпреки това Абът, твърд републиканец, продължава плановете си да се опита да загради части от границата на САЩ с Мексико.

През миналата седмица федералните агенти получиха допълнително потвърждение от Върховния съд, че могат да премахнат бодливата тел, тъй като прилагането на имиграционното законодателство е под федерална юрисдикция. Но Абът твърди, че нищо не му пречи да нареди на националната гвардия на Тексас да продължи да поставя още такива телени заграждения. В крайна сметка националната гвардия е част от американската армия, под ръководството на президента на САЩ като главнокомандващ, но освен в конкретни ситуации, когато президентът изрично поема федералния контрол, националната гвардия във всеки щат изпълнява заповеди от губернатора на своя щат. Това създава юридическа дупка в мирно време.

Абът твърди, че Тексас има конституционното право да се защитава от "инвазия", и заявява, че това правомощие "е върховен закон на щата и е над всички федерални закони, които твърдят обратното".

Републиканските губернатори от цялата страна излязоха с изявление в подкрепа на Абът. Бившият президент Доналд Тръмп, който в кампанията си през 2024 г. залага на идеята, че САЩ са загубили контрола върху границите си, също изрази своята подкрепа.

Корените на конфликта започнаха в края на миналата година, след като Тексас постави бодлива тел по протежение на близо 30 мили от американската страна на река Рио Гранде като част от усилията на щата да се бори с това, което според официални лица е постоянен поток от нелегална имиграция при управлението на Байдън. Статистиката подкрепя това твърдение - по времето на Байдън броят на влизащите или опитващите да влязат в страната мигранти е в пъти по-висок, отколкото по времето на Тръмп, който залагаше на твърда политика в това отношение.

Федералните агенти, натоварени да патрулират по границата, трябва да разкъсват мрежата по време на работата си, когато помагат на хора, опитващи се да преминат границата, чийто живот може да е в опасност. Според щатските власти това е показателно за проблема, защото държавата трябва да спира нелегалната имиграция, а не да я подпомага.

Тексас заведе дело във федералния съд, като твърди, че федералните агенти са нарушили щатския закон, тъй като са повредили целостта на оградата. В средата на декември Петият окръжен апелативен съд застана на страната на Тексас и издаде съдебна заповед, която забранява на федералните агенти да режат или преместват бодливата ограда, освен ако това не е необходимо, за да се справят със спешен медицински случай.

В началото на тази година Министерството на правосъдието се обърна директно към Върховния съд и поиска от него да отмени тази заповед. Миналия понеделник съдът издаде кратка заповед с три изречения, с която уважи искането на Министерството на правосъдието. Решението беше взето с 5:4 гласа, като мнозинството се състоеше от тримата либерали, председателя на Върховния съд Джон Робъртс и съдия Ейми Кони Барет.

В обичайния случай това можеше да сложи край на въпроса, докато делото на Тексас продължи да се разглежда в съдилищата по стандартен график. Но това не се случи. През последните дни някои наблюдатели твърдят, че Тексас не се подчинява или не спазва заповедта на Върховния съд, но това не е съвсем вярно, поне от техническа гледна точка. Заповедта на съда просто позволява на федералното правителство да прекъсне или премести бодливата тел. Тя не разпорежда изрично на Тексас да спре изграждането на нова бодлива тел или да направи нещо друго, отбелязва Politico.

Що се отнася до правната страна на въпроса, позицията на Абът - че той има едностранното право да пренебрегва федералното законодателство и политика, защото е решил, че на границата има "нашествие" - е много съмнителна, ако не и очевидно погрешна, при сегашното състояние на закона, обяснява изданието. Това е така, защото Върховният съд многократно и последователно е постановявал, че имиграционната политика и прилагането ѝ са въпроси, които следва да бъдат поверени в голяма степен (ако не и изцяло) на федералното правителство. Освен това федералните закони по правило са над щатските.

Фатма Маруф, професор по право и директор на центъра за правата на имигрантите в Юридическия факултет на Тексаския университет, заяви пред The Guardian, че решението на Абът да сложи повече тел "изглежда, противоречи на целта на разпореждането на Върховния съд". Маруф смята, че Върховният съд се е произнесъл в полза на това "федералното правителство да продължи да контролира граничната зона". Опонентите на тази теза посочват, че Върховният съд се е произнесъл само по много малък въпрос от миграционната политика.

В изявлението на Абът, в което той обяви плана си да продължи да заобикаля федералното правителство, на фона на правните предизвикателства, губернаторът обвини Байдън, че използва парите на данъкоплатците, за да "разкъса" границата.

"Федералното правителство е нарушило договора между Съединените американски щати и щатите. Изпълнителната власт на САЩ има конституционното задължение да прилага тези закони и дори ги е нарушила", заяви Абът.

Организациите за граждански права като Лигата на обединените латиноамерикански граждани (Lulac), осъждат като "нехуманно" използването на бодлива тел и други възпиращи средства, като плаваща бариера от буйове с мрежи и бодлива тел в река Рио Гранде.

Най-добрият показател за нелегалната миграция, с който разполага САЩ, са задържанията на южната граница. Тези данни са сложни за анализ, защото в тях има различни фактори - задържанията например се увеличават, когато икономиката е в подем (обикновено се подценява фактът, че нелегалната миграция нарасна през 2019 г., когато Тръмп беше президент). Пандемията от коронавирус позволи на федералното правителство бързо да експулсира мигрантите, които пресичат югозападната граница, по силата на мярка за обществено здраве, която остана в сила дълго след като най-лошото от пандемията отмина. Но тези, които бяха върнати на мексиканска територия, често се опитваха да преминат отново.

Това отчасти обяснява рязкото увеличаване на броя на задържанията при управлението на Байдън, обяснява The Economist. Демократите, които не живеят в граничните щати, обикновено не осъзнават, че "граничният хаос", за който говорят републиканците, е реален. Това беше така, докато републиканските политици в тези гранични щати не започнаха да изпращат мигрантите в големите градове, като Ню Йорк и Чикаго.

Конституционна нестабилност

Нарастването на напрежението създава период на конституционна нестабилност и промени, до голяма степен благодарение на извършената от Тръмп реформа на федералната съдебна система и на консервативното супермнозинство от съдии, назначено също от Тръмп. В края на краищата в тази страна съществуваше конституционно право на аборт, обръща внимание The Economist и заключава: "Не е трудно да си представим подобна драматична промяна в закона в тази област, ако - или когато - Върховният съд получи в ръцете си дело, което представя въпроса по същество."

Освен това има и политически залог, с който може лесно да се обясни позицията на Абът, Тръмп и техните съюзници. Социологическите проучвания сочат, че имиграцията и охраната на границите са проблемни теми за Байдън и демократите, които могат да попречат на усилията на президента и неговата партия за преизбиране.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Хей, Капитал, доста усилие срещу разума трябва, за да приеме интелигентният читател, че щатското правителство и федералното спорят за някакви си "километри бодлива тел", както пишете!
    Простичката истина е, че Тексас е сухоземната граница на САЩ, преминавана в последните години от милиони нелегални мигранти от цяла Латинска. Палаткови лагери-гета за латиноси има не само в Тексас, но и из целите Щати. По CNN онзи ден показаха такова и в ...Чикаго.

    Та в този смисъл по-близо до истината е в подобен текст да се обърне внимание на конфликта в мериканското общество между консерваторите (републиканците) и социалистите-либерали (демократите) по въпроса за нелегалната миграция.
    Както стана ясно от миналогодишните дебати в Конгреса по отношение на грантовете за Украина, твърдата позиция на републиканското мнозинство е преди всичко да се реши въпросът с нелегалната миграция от юг.

    Затова и 25 губернатори-републиканци (половината щати) безусловно подкрепиха Абът vs Белия хаос.

    P.S. Това, че розовите медии са 1:1 съзвучни с розовата партия зад океана, не бива да превръща информацията в приказка на Братя Грим, все пак...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Имигрантите движат икономиката. Дори единият от основателите на компания с капитализация над един трилион долара е имигрант от... любимата ти Русия. Така че хайде по-леко с ограниченията, да не отиде Тръмп в рубриката Автогол. Както прави обикновено.

    Нередност?
Нов коментар