🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доналд Тръмп печели вота в Ню Хемпшир, но Ники Хейли ще продължи борбата

Победата в първичните избори в щата поставя бившия президент във водеща позиция, докато надпреварата се премества в Южна Каролина

Победите в двата щата дават на Тръмп сериозна инерция, докато кампанията за републиканската номинация се премества на юг
Победите в двата щата дават на Тръмп сериозна инерция, докато кампанията за републиканската номинация се премества на юг
Победите в двата щата дават на Тръмп сериозна инерция, докато кампанията за републиканската номинация се премества на юг    ©  Reuters
Победите в двата щата дават на Тръмп сериозна инерция, докато кампанията за републиканската номинация се премества на юг    ©  Reuters

Доналд Тръмп увеличи преднината си в надпреварата за републиканската президентска номинация, като спечели първичните избори в Ню Хемпшир във вторник, но не успя да отстрани съперничката си Ники Хейли от борбата за Белия дом. При над 91% от преброените гласове Тръмп печели 55%, а Хейли - 43.5%. Победата на Тръмп в Ню Хемпшир следва разгромната му победа миналата седмица в Айова, където бившият президент спечели повече от 50% от гласовете. Той е първият кандидат в съвременната епоха, който печели и двете републикански президентски състезания в Айова и Ню Хемпшир. Победите в двата щата дават на Тръмп сериозна инерция, докато кампанията за републиканската номинация се премества на юг. Амбицията на Тръмп е да спечели президентските избори през ноември срещу действащия държавен глава Джо Байдън.

"Тази вечер имахме адски хубава нощ", заяви Тръмп пред поддръжници след изборите в Нашуа, Ню Хемпшир, като критикува Хейли за това, че е останала в надпреварата, и заяви, че тя никога няма да спечели номинацията на Републиканската партия за Белия дом, съобщава Financial Times.

Въпреки победите на Тръмп Хейли беше предизвикателна в изборната нощ в Конкорд, Ню Хемпшир, като настоя, че надпреварата "не е приключила". Тя изтъкна следващото голямо състезание в Южна Каролина, където е била два мандата губернатор - въпреки че все още изостава от бившия президент с двуцифрена разлика в последните проучвания там.

Обещанието на Хейли да продължи да се бори насочва вниманието към финансите на кампанията ѝ и към това дали донорите ще са готови да финансират един процес, който може да се проточи с месеци.

"Ню Хемпшир е първото място в страната, не е последно място в страната", заяви Хейли пред поддръжниците си. "Тази надпревара далеч не е приключила. Остават още десетки щати, а следващият е моят любим щат Южна Каролина."

Решаващ тест за Хейли

Първичните избори в Ню Хемпшир се смятаха за решаващ тест за Хейли, която завърши на разочароващото трето място след губернатора на Флорида Рон Десантис в Айова. Десантис преустанови кампанията си и подкрепи Тръмп през уикенда, като заяви, че е "ясно", че "мнозинството от републиканските първични гласоподаватели" искат да дадат още един шанс на бившия президент.

Обещанието на Хейли да продължи да се бори насочва вниманието към финансите на кампанията ѝ и към това дали донорите ще са готови да финансират един процес, който може да се проточи с месеци. След републиканските първични избори в Южна Каролина на 24 февруари, надпреварата ще се насочи към супервторника на 5 март, когато в повече от дузина щати ще се проведат избори.

Тръмп си е осигурил подкрепата на почти всички основни републикански кандидати, които са се оттеглили от надпреварата, включително високопоставената подкрепа на Тим Скот, сенатор от родния щат на Хейли - Южна Каролина. През последните дни зад него започнаха да се нареждат и други водещи републиканци, включително сенаторите Тед Круз и Марко Рубио.

Във вторник вечерта президентът Джо Байдън направи изявление, в което каза, че "вече е ясно, че Доналд Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците". "Моето послание към страната е, че залогът не може да бъде по-голям", добави Байдън, като каза, че американската "демокрация", "личните свободи" и икономиката на САЩ "са заложени на карта". Самият Байдън спечели неофициалните първични избори на Демократическата партия в Ню Хемпшир във вторник вечерта благодарение на кампания за записване, организирана набързо от негови поддръжници, след като Националният комитет на Демократическата партия пристъпи към промяна на календара на първичните избори и президентът не представи името си за бюлетината в Ню Хемпшир.

Все още няма коментари
Нов коментар