🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската индустрия преживява най-дългия спад в историята си

Понижението надминава това от финансовата криза през 2008 г.

Понижения са отчетени във всички сектори с изключение на автомобилната промишленост, където има ръст от 4%
Понижения са отчетени във всички сектори с изключение на автомобилната промишленост, където има ръст от 4%
Понижения са отчетени във всички сектори с изключение на автомобилната промишленост, където има ръст от 4%    ©  Reuters
Понижения са отчетени във всички сектори с изключение на автомобилната промишленост, където има ръст от 4%    ©  Reuters

Германското индустриално производство спада за седми пореден месец, надминавайки продължителността по време на финансовата криза от 2008 г. Това се превръща в най-дългото понижение в историята, тъй като най-голямата европейска икономика продължаваше да изпитва затруднения в края на миналата година.

Промишленото производство в Германия се е понижило с 1.6% на месечна база през декември, което надхвърли прогнозите на икономистите за спад от 0.4%. Дейността на германските заводи намалява от май насам, което доведе до понижение през цялата минала година с 1.5% и е с 10% под нивото си отпреди пандемията.

Производството в енергоемките сектори е намаляло с почти 6% на месечна база. Понижения са отчетени във всички сектори с изключение на автомобилната промишленост, където има ръст от 4%.

Риск за икономиката

Резкият спад както на износа и вноса, така и на промишленото производство не само показва слабостта на "гръбнака" на германската икономика, но и увеличава риска от низходяща ревизия на растежа на БВП през четвъртото тримесечие, отбелязва нидерландската ING Bank.

Причините за превърналата се в структурна слабост на германската промишленост са добре известни. Коледната ваканция може да е преувеличила декемврийския спад, но дори и при някои потенциални ревизии на данните картината на една от най-лошите години за германската промишленост няма да се промени. Например производството в химическата индустрия през 2023 г. е на най-ниското си ниво от 1995 г. насам, отбелязва финансовата институция.

В перспектива данните за промишлените поръчки през декември са нараснали с 8.9% на месечна база, както и постепенното завъртане на цикъла на запасите изпратиха окуражаващ сигнал, че поне цикличната част от слабостта на германската промишленост достига дъното си.

Въпреки това нови проблеми натежават върху краткосрочните перспективи - стачките на машинистите, персонала на летищата и авиокомпаниите, както и прекъсването на веригата за доставки в резултат на конфликта в Червено море направиха още по-вероятно ново свиване на германската икономика през първото тримесечие на годината и биха могли да удължат процеса на достигане на дъното. Неотдавнашният спад на производствените очаквания сочи точно в тази посока.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар