🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна доведе до рекорден износ на оръжие от САЩ

Някои от най-големите сделки за 2023 г. са със страни от Източна Европа

Според американски представители продажбите за изминалата година са се увеличили и поради факта, че страните са се отказали от Русия, която от десетилетия е вторият по големина продавач на оръжия след САЩ
Според американски представители продажбите за изминалата година са се увеличили и поради факта, че страните са се отказали от Русия, която от десетилетия е вторият по големина продавач на оръжия след САЩ
Според американски представители продажбите за изминалата година са се увеличили и поради факта, че страните са се отказали от Русия, която от десетилетия е вторият по големина продавач на оръжия след САЩ    ©  Reuters
Според американски представители продажбите за изминалата година са се увеличили и поради факта, че страните са се отказали от Русия, която от десетилетия е вторият по големина продавач на оръжия след САЩ    ©  Reuters

Продажбите на оръжия от САЩ в чужбина нараснаха рязко през миналата година, достигайки рекордната сума 238 млрд. долара, тъй като руската инвазия в Украйна засили търсенето. Правителството на САЩ пряко е договорило продажби за 81 млрд. долара, което е с 56% повече от 2022 г., съобщи Държавният департамент. Останалата част са преки продажби от американски отбранителни компании на чужди държави.

Съседната на Украйна Полша, която в момента се стреми да разшири армията си, направи някои от най-големите покупки. Полша е купила хеликоптери "Апачи" за 12 млрд. долара, а също така е платила 10 млрд. долара за високомобилни артилерийски ракетни системи (Himars) и 3.75 млрд. долара за танкове M1A1 Abrams, съобщи департаментът в доклада за фискалната година на американското правителство, приключила през октомври.

То е похарчило и 4 млрд. долара за интегрирани системи за бойно управление на противовъздушната и противоракетната отбрана. Премиерът Доналд Туск обеща да продължи програмата за военна модернизация на предишното консервативно правителство, която имаше за цел да превърне Полша в "най-мощната сухопътна сила в Европа".

Други големи сделки са сключени с Германия - 8.5 млрд. долара за хеликоптери Chinook и 2.9 млрд. долара за ракети AIM-120C-8 AMRAAM, Чехия - 5.62 млрд. долара за изтребители F-35 и амуниции, Южна Корея - 5.06 млрд. долара за F-35 и 1.5 млрд. долара за хеликоптери Chinook, Австралия - 6.35 млрд. долара за самолети C-130J-30, България - 1.5 млрд. долара за бойни машини Stryker, и др.

Директните продажби на американските отбранителни компании отчитат далеч по-нисък темп на растеж през изминалата година, като за 2023 г. те са достигнали 157.5 млрд. долара - ръст с 2.5% спрямо продажбите за 2022 г. на стойност 153.6 млрд. долара.

Отдръпване от Русия

Според американски представители продажбите за изминалата година са се увеличили и поради факта, че страните са се отказали от Русия, която от десетилетия е вторият по големина продавач на оръжия след САЩ, съобщава BBC.

"Руската отбранителна индустрия се провали и продължава да се проваля", заяви в интервю Мира Резник, заместник-помощник държавен секретар по регионалната сигурност, цитирана от Politico. "Виждаме, че тъй като руската отбранителна индустрия е лишена от ресурсите, които идват от износа, това допринася за руския стратегически провал на бойното поле", добавя тя.

През 2023 г. General Electric е сключила сделка с Индия на стойност 1.8 млрд. долара за производство на двигатели GE F414-INS6 в страната. "В "глобалния юг" виждаме истински трудни решения на партньорите да се откажат от руското оборудване", заяви Резник. "Бихме искали да видим повече от Индия по този въпрос и продължаваме да работим и да проучваме различни възможности за отбранителна търговия с Индия."

Администрацията на президента Джо Байдън твърди, че американската подкрепа за Украйна стимулира националната икономика чрез продажбата на оръжие. Въпреки това американските законодатели изглеждат все по-склонни да прекратят пряката подкрепа за Украйна, като много републиканци настояват помощта да бъде обвързана с преразглеждане на имиграционната политика на САЩ.

В сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети ракетния завод на Lockheed Martin в Алабама, надявайки се да подчертае значението на американската отбранителна индустрия за алианса.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • - 1
    • + 2

    Сега стана ли ясно кой имаше интерес от война в Европа и кой всъщност я предизвика?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "bpn29646885":

    Дори не става въпрос за досещане. При обсъжданията за "помощта" в края на м.г. пред Конгреса Блинщен директно заяви, че 90% от парите за бивша Украинска ССР остават в Щатите..
    В този смисъл тексът в газетата е доста откровен. И да - несъзнателно посочва кой има интерес от тази СВО.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Американският данъкоплатец ще плати, а обикновеният украинец ще се бие и ще става пушечно месо. За да може д-р Д да се радва на европейските благинки, вместо да отиде да лекува пияни руски мужици в Улан Уде. Както би постъпил един принципен човек.

    Нередност?
Нов коментар