🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната започна годината с лек ръст

Спадът в Германия и Франция компенсира ръста в останалите държави

Очаква се данните да са една от главните теми на заседанието на Европейската централна банка в четвъртък
Очаква се данните да са една от главните теми на заседанието на Европейската централна банка в четвъртък
Очаква се данните да са една от главните теми на заседанието на Европейската централна банка в четвъртък    ©  Reuters
Очаква се данните да са една от главните теми на заседанието на Европейската централна банка в четвъртък    ©  Reuters

Бизнес активността в страните от еврозоната се е увеличила минимално в началото на годината, показва проучване на S&P Global. Съставният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната - мярка за активността в предприятията в блока, се повиши до шестмесечен връх от 47.9 пункта спрямо 47.6 месец по-рано.

Увеличението се дължи на подобрението в производството, като то компенсира по-дълбокия спад в услугите. През същия период индексът PMI на услугите се понижи до 48.4 от 48.8 пункта, докато PMI в производството се подобри до 46.6 от 44.4. Въпреки това общите данни са под очакваното ниво от 49, което икономисти прогнозираха в анкета на Reuters.

Като цяло икономиките отчитат увеличаване на бизнес активността, като Германия и Франция са двете изключения. Именно тяхното представяне компенсира добрите резултати на останалите държави.

Мениджърите по поръчките засилват надеждите за подем в по-широката икономика на еврозоната, като те отчитат най-малкия спад на новите поръчки от миналия юни насам. Освен това се наблюдава леко увеличение на нивата на заетост и подобряване на цялостната перспектива за годината.

Началото на годината носи положителни новини за еврозоната, тъй като в широка степен в производството се вижда облекчаване на низходящата траектория, наблюдавана през изминалата година, казва пред Financial Times д-р Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. "Тази положителна промяна е очевидна в ключови показатели като производство, заетост и нови поръчки. Трябва да се отбележи, че експортният сектор играе ключова роля в стимулирането на подобряването на резултатите, като показва по-добри условия в сравнение с края на предходната година", добавя тя в бележка.

Атаките на хутите срещу търговски кораби в Червено море прекъснаха глобалните вериги за доставки, което доведе до удължаване на сроковете за доставка на производителите за първи път от една година, заявяват от S&P Global. Това обаче се компенсира от разходите за производствени ресурси, които "продължават да падат средно".

Пазарната реакция

Паневропейският Stoxx 600 беше с 1% по-висок в сряда следобед, като всички сектори се търгуваха на положителна територия. Акциите на технологичните компании се покачиха с 4.1%, докато тези в минния бизнес - с 2%.

Акциите на германската технологична компания Siemens Energy скочиха с 11% след публикуването на прогнозните резултати за първото тримесечие. Германската софтуерна компания SAP също увеличи пазарната си капитализация със 7.7%, след като компанията публикува последните си финансови резултати и обяви планове за преструктуриране на 8 хил. работни места в стремеж към растеж на прилагането на изкуствения интелект.

Еврото се повиши с 0.4% спрямо долара, надхвърляйки 1.09 долара, тъй като инвеститорите прецениха, че данните намаляват шансовете за ранно намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но референтната доходност на 10-годишните облигации на Германия се понижи поради признаците на икономическа слабост.

Заседанието на ЕЦБ

Данните вероятно ще бъдат една от главните теми на дискусиите на срещата на ЕЦБ в четвъртък. Очакванията са централната банка да остави паричната политика непроменена и да отхвърли пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти на следващото си заседание през март.

"Януарската среща на ЕЦБ този четвъртък е малко вероятно, както обикновено, да доведе до някакви промени в политиката или основни политически послания, като вместо това включва анализ за предстоящата година", казаха икономисти от Société Générale в бележка от вторник.

Въпреки това пазарите оценяват шансовете за това първото намаляване на лихвите да се случи през април на около 60%, показва анализ на Reuters на данни на LSEG. Високите очаквания за намаление през март бяха отхвърлени през последните седмици, но залозите за април остават непроменени, въпреки че много служители на ЕЦБ твърдят, че съкращенията може да са преждевременни.

Президентът на Нидерландската централна банка Клаас Нот заяви пред CNBC на Световния икономически форум в Давос миналата седмица, че настоящите пазарни залози могат да бъдат "саморазрушителни". Според него "колкото повече облекчаване на пазара вече е направил за нас, толкова по-малка е вероятността да намалим лихвите".