Инфлацията продължава да пада и е 3.8% през януари

Дори и при по-осезаемо забавяне на темпа на поскъпване България трудно ще успее да покрие ценовия критерий за еврото преди есента

Месечната инфлация през януари е 0.5%, движена от цени на храни и услуги.
Месечната инфлация през януари е 0.5%, движена от цени на храни и услуги.
Месечната инфлация през януари е 0.5%, движена от цени на храни и услуги.    ©  Лили Тоушек
Месечната инфлация през януари е 0.5%, движена от цени на храни и услуги.    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в страната продължава да спада като към януари е 3.8% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Това е с почти пункт под декемврийската, като индексът се връща на нивата от лятото на 2021 г., т.е. преди да започне войната в Украйна.

Увеличението на цените във всички сектори продължава да забавя темп до едноцифрени стойности. Донякъде това се дължи и на базов ефект, но има и сектори като транспорт, в който статистиката дори отчита дефлация през януари спрямо същия месец на 2023 г.

Последните данни показват, че ресторантьорските и хотелиерските услуги продължават да водят по ръст на цените с 8.9% спрямо година по-рано, а след тях е образованието, което обаче има под 1% тежест при изчисленията на общата потребителска инфлация.

Прогнозите на повечето институции са цените да продължат да падат през годината, но да останат около 3% в края на периода. Към момента България все още не изпълнява критерия за ценова стабилност, нужен за приемане на еврото - към януари нашият индекс е с 3.86 процентни пункта над целта.

Почти всичко пада

Инфлацията при храните намалява и към януари е 5%, като няколко месеца преди това беше с двуцифрени стойности. Те имат най-голяма тежест при изчисляване на индекса на потребителските цени. При всички останали компоненти темпът на поскъпване също се забавя с изключение на цените на услугите. Тук влияние имат по-високите цени на някои застраховки, като косвено влияние вероятно имат по-високите разходи за заплати, които обичайно се прехвърлят към крайния потребител.

Месечната инфлация през януари е 0.5%, движена от цени на храни и услуги. При транспорта статистиката отчита дефлация. При услугите обаче нагоре дърпат цените за водоснабдяване, които бяха увеличени средно с 20% от 1 януари.

Все още по-висока от тази в еврозоната

Измерена по европейската методология инфлацията в България през януари е 4% - с около 1.2 пункта над средната за еврозоната. Средногодишната стойност на хармонизирания ценови индекс (ХИПЦ) пък е 7.8%.

Въпреки че разликата между потребителските цени тук и в еврозоната продължава да се топи, България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност за приемане на еврото, дори и да се направи някакво разумно изключение. Критерият предполага средногодишна инфлация, наблюдавана за период една година преди оценката, да не надвишава с 1.5 процентни пункта тази на трите държави - членки на ЕС, с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

С колко България не покрива инфлационния критерий за еврозоната

Ако приложим ползваната методология в конвергентните доклади досега към януарските данни, разликата е внушителните 3.86 процентни пункта. Дори да се извадят от сметките две страни (както беше направено при Хърватия), разликата остава малко над 3 пункта, което е отвъд всякакви политически приемливи възможности за компромис. Същевременно разликата се стопява бързо - най-високото отклонение на българския индекс спрямо маастрихтския критерий в сегашния цикъл на ценови шок беше 5.6 пункта през март 2023 г. Това ще продължи и следващите месеци, тъй като от сметката излизат месеци с двуцифрена инфлация от миналата година и влизат такива с 4 и (вероятно) по-малко процента. Дори и така изглежда малко вероятно разликата да се свие до нула в оставащите четири месеца, предвид че конвергентните доклади се очаква да са базирани на данни до май. Същевременно изглежда много вероятно критерият да бъде изпълнен през есента на 2024 г., така че не е изключено България да поиска извънреден конвергентен доклад още тогава и ако всичко друго е готово да опита да се вмести в целевата дата 1 януари 2025 г.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    czj17646894 avatar :-|
    czj17646894
    • + 5

    Под "падане" аз разбирам поевтиняване, а не "забавяне на ръста" и пр. словесни еквилибристики. Или ако щете "отрицателен ръст", казано по модерному, но да поевтиняват.
    "Цените продължават да растат" е правилното заглавие.

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Употребите на валута са с добри и лоши резултати.
    Сега министърът на финансите няма необходима грамотност за изпълняваната длъжност. Без необходимата грамотност на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление.
    Поради нямане на обща защита срещу щети от заеми и сходни договори, националното стопанство е с нарастващи трудности. Това държавно поведение е водещ фактор за инфлация.

    Запазването на държавната финансова грешка подсигурява инфлация.

    Защо някои са с реално съгласие за правителството да запазва държавната финансова грешка, ала публично представят недоволство от последици от своето желание?

    Нередност?
Нов коментар