Как руснаците планират да протестират срещу преизбирането на Путин

Идеята е да гласуват масово по едно и също време, като така символично да отхвърлят удължаването на властта му и войната в Украйна

Поддръжниците на неделните флашмобове казват, че те ще бъдат по-надежден индикатор за настроенията в руското общество, отколкото самите резултати.
Поддръжниците на неделните флашмобове казват, че те ще бъдат по-надежден индикатор за настроенията в руското общество, отколкото самите резултати.
Поддръжниците на неделните флашмобове казват, че те ще бъдат по-надежден индикатор за настроенията в руското общество, отколкото самите резултати.    ©  Reuters
Поддръжниците на неделните флашмобове казват, че те ще бъдат по-надежден индикатор за настроенията в руското общество, отколкото самите резултати.    ©  Reuters

Преди последните президентски избори в Русия преди шест години Алексей Навални организира митинги, за да поиска да се състезава срещу Владимир Путин. Сега, когато избирателните секции са отворени в петък до неделя вечерта, съюзниците на покойния опозиционен лидер избират това, което според тях е единственият начин да протестират, без да бъдат арестувани: да се явят, за да гласуват масово по едно и също време, като така символично да отхвърлят преизбирането на руския президент и войната му в Украйна.

"Трябва да направим това, което самият герой ни помоли. Всеки трябва да подкрепи [обедния протест] като последния призив на Алексей, така го виждам", казва пред Financial Times Максим Резник, бивш местен депутат в Санкт Петербург, който пръв предложи идеята за обедни флашмобове и си кореспондира с Навални за това малко преди опозиционният лидер да почине в арктическа колония миналия месец.

Целта е руснаците да бъдат насърчени да отидат до урните по обяд в неделя и да гласуват срещу Путин по какъвто и да е начин, надявайки се, че символичната позиция срещу него ще повдигне духа на опозицията. Смъртта на Навални обаче подчертава как Путин, който ще удължи 24-годишното си управление поне до 2030 г., направи предизвикателството почти невъзможно.

Руският президент почти не си направи труда да води кампания. Тримата контролирани от Кремъл опоненти в бюлетината признават, че не се опитват да спечелят. На повечето от истинските съперници на Путин беше забранено да се кандидатират, изпратени са в изгнание или са в затвора. Протест на улицата рискува насилствено разпръскване от полицията за борба с безредиците и продължителна присъда в затвора.

Не са маргинали

"Нашата цел е хората да се видят и да разберат, че не са маргинали - че има много от нас, които сме против Путин", казва Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия и виден дисидент в изгнание.

Независимо дали руснаците гласуват за един от тримата номинални претенденти на Путин, повредят бюлетините си или пишат от името на Навални, "има повече от половин милион души, работещи в избирателните секции, и ако има значителен брой такива бюлетини, тогава руското общество ще знае за това", добавя той. "Този вот не е избор - това е политически акт, политическа флашмоб, за да покажем, че сме много."

Организацията за наблюдения на изборите "Глас" - чийто съпредседател Григорий Мелконянц беше арестуван миналата година за "ръководство на нежелана организация", пише в доклад, публикуван през седмицата, че тази година е "най-несъществената кампания някога за руски президентски избори". "Кандидатите дори не се опитват да имитират истинско желание да участват в изборите и да се борят за гласове."

Трудно е да си опозиция в Русия

Руската опозиция обаче настоява, че въпреки репресиите на Путин е налице реално и силно търсене на антивоенна алтернатива. Почти 20 хил. са били задържани за протест срещу руската инвазия в Украйна от началото й през 2022 г. Стотици са осъдени на дълги години затвор, според независимата организация за наблюдение спазването на човешките правата OVD-Info.

На погребението на Навални по-рано този месец опечалени скандираха против войната и Путин. Стотици негови поддръжници бяха задържани в цялата страна за полагане на цветя на паметниците след смъртта му.

"Нашата цел е хората да се видят и да разберат, че не са маргинали - че има много от нас, които сме против Путин".

Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия и виден дисидент в изгнание.

Подкрепа получиха двама антивоенни кандидати за изборите - Борис Надеждин, бивш местен депутат, и Екатерина Дунцова, малко известна телевизионна журналистка. Очаквано и на двамата им беше забранено да участват в изборите.

"Символът на опозицията тази година е опашката", заявява Дунцова в интервю. Първо, казва тя, имаше опашка от поддръжници за нейната номинация, която беше отхвърлена от избирателната комисия през декември. След това имаше опашки за събиране на подписи за Надеждин, чиято кандидатура по-късно също беше отхвърлена. На погребението на Навални също имаше дълги опашки. Мисля, че същата ситуация ни очаква и в отделните избирателни секции в неделя, смята журналистката.

Според Дунцова да стоят заедно на опашка е по същество единствената възможност, която антивоенните руснаци имат. Подкрепата за нея и Надежин "показа за пореден път недостатъците - много меко казано - в системата", добавя Дунцова.

Флашмоб срещу резултати

Поддръжниците на неделните флашмобове казват, че те ще бъдат по-надежден индикатор за настроенията в руското общество, отколкото самите резултати. Подкрепяният от държавата социологически център ВЦИОМ прогнозира, че Путин ще получи 82% от гласовете, което ще е най-високият му резултат досега, и 71% избирателна активност, най-висока от 1991 г.

Избирайки привидно законен начин за протест - явявайки се, за да гласува - опозицията "ще премери температурата" на руското общество, казва Максим Резник. "Това ни дава шанс да видим дали в Русия поне някои хора са в състояние да преодолеят минималния страх, за да протестират срещу кървавия убиец, който е завзел властта."

Организацията за наблюдения на изборите "Глас" очаква голяма част от гласуването да бъде управлявано от "система за масова принуда" за служители в публичния сектор и работници в доминираната от държавата руска икономика. Повечето избирателни секции няма да имат независими наблюдатели, а Кремъл насърчава нова система за онлайн гласуване, която е още по-трудна за проверка.

Ситуацията изглежда, че предизвиква чувство на апатия или безнадеждност, тъй като Кремъл премахва последните от малкото останали лостове, достъпни за руснаците, които искат да стимулират промяната отдолу - независимо дали подкрепят войната в Украйна или се надяват на мир.

Респондентите във фокус групите, създадени от Chronicles, група независими социолози, в края на миналата година казаха, че смятат, че единствените събития, които биха могли да попречат на "ритуалното преназначаване" на Путин, са неща като удар на метеорит в Земята, ядрена война или собствената му смърт.

"Хората не виждат никакво пространство за политически действия... и знайте, че изборите са манипулирани, така че е безполезно да се опитвате да надгласувате Путин", казва Алексей Миняйло, опозиционен активист и съосновател на Chronicles.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4

    Две неща набързо по темата за дезинформацията и контра дезинформацията:

    Първо: "дезинформацията от Кремъл" видимо се пробва да се бори от розовите контра дезинформатори с доста по елементарна такава...И ако публиката е елементарна - става, но ако не е?

    Таака например използването на членна форма на съществителните имена в мн.ч. в българския език означава крайно множество. Когато се каже "руснаците" (както в случая се иска да се внуши вавилонско множество опозиционери), би трябвало да става дума за ВСИЧКИ руснаци. Което в случая няма нищо общо с истината, да не кажа по-точната дума.

    Защото по разни социологически данни Вовата Путин има подкрепа на около 80% от гражданите на РФ. Който процент беше по-нисък, но нарастна значително след началото на СВО и конфронтирането на Запада с РФ. Докато в пика на своята популярност преди 4-5 години Льоша Навальный разчиташе на сериозните 2% подкрепа.

    Оттук следва, че доста трагично ще да е пложението на неофициалната/забранената опозиция в РФ, щом откакто Навальный е в затвора - две години - нито едно име на нов водач на антипутинската опозиция не се появява в публичното пространство да поеме мисията, та Западът се почувства длъжен като такъв да назначи Юлия Навальная, чиято връзка с водача е единствено брачната халка. Колкото Жаки Кенеди става за политически приемник на мъжа си, толкова и Юлия на своя...

    А да се прави флашмоб по време на избори е доста занимателно. Поне ще запълни като топ новина емисиите на розовите медии.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    До коментар [#3] от "masay":

    Да, не се е появил нито един опозиционен лидер. Защо ли? Въпросът е риторичен.

    Нередност?
Нов коментар