Израел планира да има пълен контрол над Газа след края на войната

Планът на Бенямин Нетаняху за визията за палестинска държава е в противоречие с целите на САЩ

Средносрочните планове на Израел ще влязат в сила едва след като той обяви, че победата във войната срещу "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад".
Средносрочните планове на Израел ще влязат в сила едва след като той обяви, че победата във войната срещу "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад".
Средносрочните планове на Израел ще влязат в сила едва след като той обяви, че победата във войната срещу "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад".    ©  Reuters
Средносрочните планове на Израел ще влязат в сила едва след като той обяви, че победата във войната срещу "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Планът ясно показва, че Израел ще продължи дългогодишната си блокада на територията и възнамерява да продължи да се намесва в гражданските въпроси.
  • Правителството отхвърля едностранните международни стъпки за признаване на палестинска държава.
  • САЩ, най-близкият съюзник на Израел, и ЕС подготвят различен следвоенен план.

Премиерът Бенямин Нетаняху най-накрая разкри плановете на Израел за Газа след края на военните действия в анклава. Той представи на военния си кабинет официално предложение, което е в пряко противоречие с целите на САЩ. Документът от една страница, публикуван от кабинета му, не споменава никаква роля на Палестинската автономия и "Фатах", базирания на Западния бряг съперник на "Хамас", който администрацията на американския президент Джо Байдън иска да поеме контрола, и отхвърля едностранните международни стъпки за признаване на палестинска държава, съобщава Financial Times.

Той предвижда също така значителен буфер за сигурност в обсадения анклав, с което САЩ не са съгласни.

Макар и неясно формулиран и насочен към дясното политическо пространство в страната, документът е първият официален план на предишните изявления на Нетаняху по въпроса. Не е ясно дали военният кабинет е бил помолен да гласува по него. Разделяйки бъдещето на Газа на близки, средносрочни и дългосрочни фази, планът ясно показва, че Израел ще продължи дългогодишната си блокада на територията и възнамерява да продължи да се намесва в гражданските въпроси - от това как работи местната полиция до това какво се преподава в училищата и джамиите в предимно населената със сунити територия.

На практика това може да доведе до пълно възобновяване на контрола на Израел над анклава и неговото население от 2.3 млн. души, съчетавайки елементи от продължилата десетилетия окупация с наказателната блокада, въведена две години след изтеглянето през 2005 г., когато израелските военни напуснаха Газа.

Различия със САЩ и ЕС

САЩ, най-близкият съюзник на Израел, и ЕС подготвят различен следвоенен план. Той предвижда сравнително светската Палестинска автономия, оглавявана от президента Махмуд Абас, да поеме контрола, почти две десетилетия след като беше свалена от ислямисткото движение "Хамас", като постави основите за преговори, които да доведат до създаването на палестинска държава.

Нетаняху оповести плана покрай посещението в Израел на пратеника на САЩ за Близкия изток Брет Макгърк. Администрацията на САЩ все още не е коментирала публично документа. Средносрочните планове на Израел ще влязат в сила едва след като той обяви, че победата във войната срещу "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад", по-малка подкрепяна от Иран военна групировка, е осъществена - процес, който може да отнеме още много месеци.

По данни на местните здравни власти войната вече е отнела живота на най-малко 29 хил. палестинци, повечето от които жени и деца, и е довела до широкомащабно разрушаване на гражданската инфраструктура на Газа. Общият брой на загиналите се оценява на много по-голям, а хиляди са погребани в развалините. Израел започна война, която продължава вече четвърти месец, след като "Хамас" извърши атака на 7 октомври, при която според израелските власти са убити 1200 души и са взети над 240 заложници.

В средносрочен план Израел ще изгради "зона за сигурност" в ивицата Газа, която ще се простира по протежение на цялата й граница. Освен това възнамерява да изгради надземен и подземен "фланг на сигурността" или бариера по границата си с Египет, за да предотврати контрабандата на оръжие, и да наложи сухопътен, морски и въздушен контрол над ивицата, се казва в документа.

Израел ще разреши само оръжия, необходими "за поддържане на обществения ред" - непрозрачна препратка към полицейските сили, които до голяма степен изчезнаха, след като станаха обект на израелски въздушни удари, което доведе до хаотична ситуация с обществения ред и принуди хуманитарните организации да ограничат доставките на помощи. В плана се казва, че в гражданската сфера Израел ще позволи само на "местни участници с управленски опит" да налагат обществения ред и че тази неопределена група хора "няма да се идентифицира с държави или органи, които подкрепят терора, и няма да получава заплати от тях".

Всяко възстановяване на анклава ще бъде отложено за неназована дата, когато Израел счете военните си цели за изпълнени. Това отлага за неопределено време плановете за завръщане на повече от 1 млн. палестинци, които са били разселени от северната част на ивицата Газа и търсят подслон в южната част, близо до граничния пункт Рафах. В документа се казва, че Израел възнамерява да избере кой да ръководи възстановяването на Газа и ще започне "цялостна програма за дерадикализация във всички религиозни образователни и социални институции в ивицата Газа, осъществена с участието и помощта на арабските държави".

Израел също така ще работи за закриването на 75-годишната UNRWA, основната агенция на ООН за подпомагане на около 5 млн. палестинци, в която работят около 13 хил. души в Газа, и ще я замени с "отговорни международни организации за помощ".

Израел обвинява поне дузина служители на UNRWA в участие в атаката на 7 октомври и твърди, че повече от една десета от служителите й са членове на "Хамас" или палестинския "Ислямски джихад".

"Призивите на Израел за закриване на UNRWA не се отнасят до неутралността на агенцията", заяви Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA, в писмо до Общото събрание на ООН, публикувано в петък. "Вместо това те са свързани с промяна на дългогодишните политически параметри на мира в окупираната палестинска територия." Лазарини заяви, че две седмици преди нападенията на 7 октомври Израел е представил на ООН карта, която е включвала "бъдещ Израел, обхващащ цяла Палестина", и че мандатът на организацията "е пречка тази карта да стане реалност".

В дългосрочен план документът отхвърля всяко международно наложено решение, включително перспективата за признаване на палестинска държава, но оставя отворена възможността за преки преговори за "споразумение за окончателен статут". Така Израел нарича дългогодишните мирни преговори, предизвикани от споразуменията от Осло и замразени от Нетаняху за повече от десетилетие.

"Израел категорично отхвърля международния диктат по въпроса за споразумение за окончателния статут с палестинците", се казва в документа. "Такова споразумение ще бъде постигнато само в преки преговори между страните без предварителни условия."

Нетаняху обеща офанзива в Рафах, без значение дали ще има сделка за заложниците

Преговорите за размяна на заложници и затворници между Израел и "Хамас" напредват, но премиерът Нетаняху увери, че рискована офанзива в Рафах в Южна Газа се готви независимо от резултата им. Премиерът получи от армията план за офанзивата в града, където избягаха 1.3 млн. души заради войната. Израелските въоръжени сили са го представили на военния кабинет в неделя вечерта, като според The Jerusalem Post в този план се излагат стъпките за евакуиране на цивилни палестинци и ликвидиране на последните 4 батальона на "Хамас". Предвиден е и план за предоставяне на хуманитарна помощ в Южна Газа. Без ясен план за евакуиране на цивилни операцията не бива да продължава, отново предупредиха САЩ.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    След като Капитал правят всичко възможно да се отърват от коментарите на D-r D, който пак е под забрана, под авторските им пререзкази ще има единствено спам за виагра, хапчета за потентност, срещу брадавици, косопад и лош дъх.
    Лош дъх вее от Капитал...

    Нередност?
Нов коментар