Хутите могат да разрушат ключова мрежа от интернет кабели в Червено море

Телекоми предупреждават за възможна заплаха за инфраструктура, която отговаря за 17% от световния интернет трафик

Става дума за инфраструктура, по която преминава близо една пета от международния интернет трафик.
Става дума за инфраструктура, по която преминава близо една пета от международния интернет трафик.
Става дума за инфраструктура, по която преминава близо една пета от международния интернет трафик.    ©  Reuters
Става дума за инфраструктура, по която преминава близо една пета от международния интернет трафик.    ©  Reuters

Телекомуникационни фирми, свързани с признатото от ООН правителство на Йемен, се опасяват, че хутите планират да прекъснат мрежа от подводни интернет кабели в Червено море. Тази мрежа е критична за функционирането на западния интернет и предаването на финансови данни, съобщава The Guardian. Става дума за инфраструктура, по която преминава близо една пета от международния интернет трафик.

Предупреждението идва, след като в Telegram канал, свързан с хутите, е публикувана карта на кабели на дъното на Червено море. Изображението е придружено от съобщение: "Съществуват карти на международни кабели, свързващи всички региони на света през морето. Изглежда, че Йемен е стратегическо място, тъй като близо до него минават интернет линии, които свързват цели континенти - не само държави."

Как се стига до заплахата

Телеком в Йемен заявява, че е положил дипломатически и правни усилия, за да убеди глобалните международни телекомуникационни съюзи да нямат никакви отношения с хутите. Причината е, че така ще се предостави информация как работят кабелите. Изчислено е, че Червено море пренася около 17% от световния интернет трафик.

Хутите започнаха да атакуват корабите в Червено море през декември 2023 г.. Те заявиха, че удрят кораби, свързани с Израел, за да подкрепят палестинците в ивицата Газа, която е опустошена от войната между Израел и "Хамас", политическата и терористична организация, която управлява Газа.

Силите на САЩ и Обединеното кралство отговориха с удари срещу хутите, които тогава обявиха американските и британски кораби също за легитимни цели. Говорителят на хутите Мохамед Абдул Салам казва, че имат готовност да използват нови тактики, за да спрат американско-британската агресия срещу Йемен. Той добавя, че решението им да подкрепят Газа е твърдо и принципно и няма да бъде повлияно от нито една атака.

"Що се отнася до йеменския военен капацитет, бихме искали да подчертаем, че той не е лесен за унищожение и е възстановен през годините на тежка война. Вместо да предизвикат ескалация и да разпалят нов фронт в региона, Америка и Великобритания трябва да се подчинят на международното обществено мнение, което изисква незабавно спиране на израелската агресия, вдигане на обсада на Газа и спиране на защитата на Израел за сметка на палестинския народ", се казва още в изявлението на Салам.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Силно се надявам хусите да не гръмнат кабела днес, за да мога утре заран спокойно даси изгледам интервюто на Такър Карлсън с Путин. Ако може да се вярва на Wall Street Journal, Такър ще го публикува в 18 ч американско време.

    Що се отнася до твърденията, че повредата на трансконтинентален кабел от страна на хутите било тероризъм, след като взривяването на трансконтинентален газопровод не бе класифицирано като такова, (дори Швеция прекратява разследванията в тази посока), видимо подобни действия се причиняват от естествени процеси ...

    Който сее ветрове - жъне бури!
    С техните камъни по тяхната глава.
    Какното сам си направиш, никой друг не може да ти го направи.

    Има и още десетки български пословици от този характер, с които може да се озвучи масовото българско разбиране за споследиците от отварянето от Америка на Кутията на Пандора.

    Нередност?
Нов коментар