Германската икономика продължава да се свива през първото тримесечие

Бундесбанк прогнозира, че по-слабото потребителско търсене и стачките в страната ще доведат до спад на БВП

Икономическият министър Роберт Хабек съобщи миналата седмица, че правителството ще преразгледа надолу прогнозата си за растеж на БВП за тази година от 1.3% на 0.2% и за следващата година от 1.5% на 1%
Икономическият министър Роберт Хабек съобщи миналата седмица, че правителството ще преразгледа надолу прогнозата си за растеж на БВП за тази година от 1.3% на 0.2% и за следващата година от 1.5% на 1%
Икономическият министър Роберт Хабек съобщи миналата седмица, че правителството ще преразгледа надолу прогнозата си за растеж на БВП за тази година от 1.3% на 0.2% и за следващата година от 1.5% на 1%    ©  Reuters
Икономическият министър Роберт Хабек съобщи миналата седмица, че правителството ще преразгледа надолу прогнозата си за растеж на БВП за тази година от 1.3% на 0.2% и за следващата година от 1.5% на 1%    ©  Reuters

Германската икономика ще продължи да се свива през първите три месеца на тази година, прогнозира централната банка на страната. Според Бундесбанк ниското потребителско търсене, както и стачките, които обхванаха страната от началото на годината, са главните причини за очакваното свиване на брутния вътрешен продукт.

По този начин започналите през миналата година икономически затруднения продължават и през новата 2024 г. Икономиката на Германия се сви с 0.3% както през четвъртото тримесечие, така и през цялата 2023 г., което я прави най-зле представящата се голяма икономика в света миналата година. Централната банка заяви, че има малко признаци за възстановяване в началото на тази година. "С втория пореден спад на икономическото производство германската икономика ще бъде в техническа рецесия", заяви говорител на финансовата институция.

Икономическият министър Роберт Хабек съобщи миналата седмица, че правителството ще преразгледа надолу прогнозата си за растеж на БВП за тази година от 1.3% на 0.2% и за следващата година от 1.5% на 1%.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц остана с дупка от 60 млрд. евро в бюджета, след като Конституционният съд миналия ноември забрани използването на извънбюджетни механизми за финансиране, за да се заобиколи дълговата спирачка на страната. Според икономическия министър това неизбежно "има незабавен ефект на спиране на растежа".

Бундесбанк също смята, че съмненията относно фискалната политика на правителството тежат върху доверието, като каза, че "несигурността по отношение на трансформацията и политиката за климата остава повишена". Централната банка каза, че скорошните стачки във влаковете и летищата може да засегнат икономиката през първото тримесечие, докато поръчките за индустрията и строителството "намаляват".

Чуждестранното търсене на германски промишлени стоки "напоследък се е понижило значително", добавят от централната банка, докато потребителите в страната "вероятно все още са предпазливи относно разходите си" и по-високите разходи за заеми "вероятно ще продължат да забавят инвестициите". Централната банка обаче каза, че не очаква "рецесия в смисъл на значителен, широкообхватен и дълготраен спад на икономическото производство". Това се дължи на факта, че домакинствата "вероятно ще продължат да се подобряват на фона на стабилен пазар на труда, рязко нарастващи заплати и намаляваща инфлация".

Холгер Шмидинг, главен икономист в германската банка Berenberg, прогнозира, че брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа ще нарасне с 0.4% тази година, "като рискът от спад произтича от вероятно все още много слабото първо тримесечие". Германските компании все още страдат от "болезнена корекция на запасите", тъй като произвеждат по-малко, отколкото продават, и поръчват по-малко, отколкото им е необходимо, от доставчиците, каза пред Financial Times Шмидинг. Но той прогнозира, че това ще се облекчи "до Великден", и предвижда, че "потребителските разходи трябва да се възстановят от пролетта нататък".

Франция също намалява прогнозата за БВП

Франция ще намали прогнозата си за растеж на БВП за тази година от 1.4% на 1% и ще понижи разходите си с около 10 млрд. евро, заяви финансовият министър Бруно льо Мер. Той обяви в телевизионно интервю за френския канал TF1, че правителството ще намали бюджета на всяко министерство и определени правителствени инициативи с незабавен ефект, за да компенсира бавната перспектива за растеж. Това ще позволи на Франция да запази целта си да намали дефицита си до 4.4% от БВП през 2024 г., каза финансовият министър, като увери, че правителството няма да повишава данъците. Бюджетният дефицит през миналата година беше 4.9% от БВП.