Китай си постави "амбициозна" цел за растеж от 5% и посочи рисковете за икономиката

Премиерът Ли Цян обещава да се справи с кризата с недвижимите имоти, високия вътрешен дълг и продължаващата дефлация

Кризата в имотния сектор, дефлацията и липсата на доверие от страна на инвеститорите, както и рекордно ниските преки чуждестранни инвестиции затрудняват възстановяването на Китай след пандемията
Кризата в имотния сектор, дефлацията и липсата на доверие от страна на инвеститорите, както и рекордно ниските преки чуждестранни инвестиции затрудняват възстановяването на Китай след пандемията
Кризата в имотния сектор, дефлацията и липсата на доверие от страна на инвеститорите, както и рекордно ниските преки чуждестранни инвестиции затрудняват възстановяването на Китай след пандемията    ©  Reuters
Кризата в имотния сектор, дефлацията и липсата на доверие от страна на инвеститорите, както и рекордно ниските преки чуждестранни инвестиции затрудняват възстановяването на Китай след пандемията    ©  Reuters
Темата накратко
  • Анализаторите предупредиха, че целта за растежа през 2024 г. ще бъде по-трудно постижима, отколкото през 2023 г., когато той беше подпомогнат от ниския базов ефект по време на пандемията.
  • Пекин увеличава военният си бюджет със 7.2% и отново предупреди, че смята Тайван за своя територия.
  • Инвеститорите се надяваха да бъдат обявени по-сериозни стимули за икономиката.

Китай ще си постави за цел да постигне икономически растеж от около 5% през тази година - темп, който анализаторите определиха като "амбициозен", тъй като втората по големина икономика в света се бори с различни предизвикателства - от забавяне на пазара на недвижими имоти до слабо доверие на инвеститорите.

Премиерът Ли Цян обяви цел за бюджетен дефицит, съответстваща на миналогодишната, и нови специални облигации на централното правителство, но разочарова инвеститорите, които се надяваха на по-голям тласък на разходите за икономиката.

"Основата за непрекъснатото възстановяване и подобряване на икономиката на нашата страна все още не е стабилна, с недостатъчно търсене, свръхкапацитет в някои отрасли, слаби обществени очаквания и много продължаващи рискове", каза Ли, докато представяше своя "работен доклад" пред близо 3000 делегати в Голямата зала на народа в Пекин.

Инвеститорите следят тазгодишните срещи, за да разберат как президентът Си Цзинпинн планира да се справи със забавянето на икономиката, отбелязва Financial Times.

Докладът е основната реч на събранието, в която се излагат най-важните годишни икономически цели на партията и се дава тон на политиците за останалата част от годината. Миналогодишният доклад също определи целта за растеж на около 5%, което е най-ниското ниво от години насам.

Целите

Си, най-могъщият китайски лидер след Мао, зае място в центъра на огромния подиум в залата и мълчаливо наблюдаваше едночасовата реч на Ли, която засегна плановете за справяне с високия дълг на местните власти, подпомагане на проблемния сектор на недвижимите имоти и подобряване на политиките в областта на майчинството, за да се стимулира изоставащата раждаемост.

Той прогнозира, че през тази година Китай ще създаде над 12 млн. работни места в градовете, като се стреми да постигне ниво на безработица от 5.5% и инфлация от 3%. Страната е изправена пред трайна дефлация, като през януари потребителските цени спаднаха с най-бързия годишен темп от 15 години насам.

Военният бюджет на Пекин ще се увеличи със 7.2%, което съответства на темпа на нарастване от миналата година. През последните години Китай засили военните си учения около Тайван и Ли заяви, че Пекин "решително ще се противопостави на сепаратистките дейности, насочени към независимост на Тайван" и "непоколебимо ще насърчава великата кауза за обединение на родината".

В съответствие с пазарните очаквания

Целите в голяма степен съответстваха на пазарните очаквания. През последното десетилетие официалните цели за икономически растеж на Китай се понижиха, тъй като Пекин се стреми да смени модела на растеж на страната, захранван с дългове.

Анализаторите обаче предупредиха, че целта за 2024 г. ще бъде по-трудно постижима, отколкото през 2023 г., когато растежът, който достигна 5.2%, беше изгладен от ниския базов ефект по време на пандемията.

"Ще бъде по-трудно да се постигне 5-процентен растеж през 2024 г.", заявиха анализаторите на ING, като добавиха, че правителствените стимули ще трябва да играят важна роля. "Макар че потреблението беше основният двигател на растежа през 2023 г., слабото потребителско доверие и отрицателният ефект на богатството са значителни насрещни ветрове, които ще затруднят потреблението да поеме отново тежестта през 2024 г."

В Хонконг индексът Hang Seng China Enterprises на големите и ликвидни китайски акции се понижи с почти 3%, докато индексът CSI 300 на компаниите, листвани в Шанхай и Шънджън, първоначално се понижи с 0.6%, преди да обърне посоката и да се повиши с 0.5%.

Опасенията

Съществуват и опасения, че вътрешното търсене остава твърде слабо след пандемията от коронавирус и че ще са необходими повече стимули за подкрепа на по-голям растеж.

Джан Живей, президент на китайския хедж фонд Pinpoint Asset Management, заяви, че е необходима по-голяма фискална мощ за борба с дефлационния натиск, но Пекин се опитва да стабилизира икономическия растеж, като същевременно ограничава ливъриджа. "Това прави фискалната политика деликатен баланс", каза той.

Ли заяви, че свръхдългосрочните специални съкровищни облигации на стойност 140 млрд. долара ще бъдат насочени за изпълнение на "основни национални стратегии и изграждане на капацитет за сигурност в ключови области". Пекин заяви, че ще продължи да емитира специалните облигации през следващите години, които не се включват в държавния дефицит.

Премиерът също така обеща малко по-висока квота за специални облигации на местното правителство в размер на 3.9 млрд. долара в сравнение с 3.8 млрд. през миналата година.

Ли изложи плановете си да увеличи държавното финансиране за научни и технологични изследвания с 10% спрямо миналата година, "за да се придвижим по-бързо към повишаване на самостоятелността" в лицето на усилията на САЩ да спънат китайската полупроводникова индустрия.

Бавно възстановяване

Обявяването на новите икономически цели идват на фона на бавното възстановяване на втората по големина икономика в света, след като производството се забави, увеличавайки натиска върху президента Си Цзинпин да предприеме по-решителни действия за стимулиране на растежа.

Според официалните данни, обявени преди началото на сесията на парламента в Пекин, индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се е понижил от 49.2 пункта през февруари до 49.1 пункта през януари, което съвпада с прогнозата на анализатори, до които са се допитали от Reuters. Стойност под 50 пункта показва свиване на активността.

Кризата в имотния сектор, дефлацията и липсата на доверие от страна на инвеститорите, както и рекордно ниските преки чуждестранни инвестиции затрудняват възстановяването на Китай след пандемията. Според Есуар Прасад - професор по икономика в университета "Корнел", всичко това трябва да бъде "ясен призив за политиците да действат бързо и решително."

Непроизводственият индекс, който обхваща услугите и строителството, рисува по-положителна картина на потреблението. Показателят се е повишил до 51.4 пункта през февруари от 50.7 пункта предходния месец по данни на Националното статистическо бюро (НСБ). НСБ твърди, че докато активността в строителната индустрия леко се е понижила и дейността в имотния сектор е намаляла, други области като кетъринг, транспорт и развлечения са достигнали над 55 пункта, тъй като милиони пътуваха по време на Лунната нова година. Анализатори предупредиха, че въпреки това доверието на потребителите и инвеститорите остава сравнително ниско.

"Като цяло както данните за производството, така и за потреблението от февруари показват, че и корпорациите, и потребителите остават предпазливи", каза Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Group. Той отбеляза, че месецът съдържа по-малко работни дни от обикновено заради Китайската нова година, което го прави по-малко надежден индикатор за икономическото състояние на държавата.

Преди публикуването на данните главният икономист на банката Nomura за Китай Тинг Лу каза пред Financial Times, че икономическите показатели през януари и февруари, взети заедно, трябва да дават по-пълна картина.

"Основните индикатори за растеж вероятно ще покажат широкообхватно забавяне на темповете си на растеж на годишна база през януари-февруари спрямо декември миналата година, защото базовият ефект, дължащ се на разхлабването на мерките в края на 2022 г., отшумя", допълва той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар