Компаниите в Украйна запазват бизнеса си независимо от рисковете

Блокади, капиталов контрол, разходи за застраховки тежат на бизнеса

Metro успя да възстанови приходите си в Украйна, които спаднаха в началото на инвазията в Русия.
Metro успя да възстанови приходите си в Украйна, които спаднаха в началото на инвазията в Русия.
Metro успя да възстанови приходите си в Украйна, които спаднаха в началото на инвазията в Русия.    ©  Reuters
Metro успя да възстанови приходите си в Украйна, които спаднаха в началото на инвазията в Русия.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Проучване показва, че само 2% от фирмите са затворени поради войната с Русия.
  • Рискът от ракетни удари и съпътстващи щети означава, че фирмите и организациите се нуждаят от специална застраховка срещу военни рискове, въпреки че почти никой не е успял да си я осигури.
  • Дружествата призовават за подкрепа.

Германската верига супермаркети Metro и нейните 3400 служители в Украйна работят усилено, за да върнат бизнеса си на нивото отпреди пълномащабното нахлуване на Русия преди две години. След спад на продажбите от 10.4% през 2022 г. - когато цялата икономика се срина с почти една трета, тъй като войната предизвика хаос - приходите се възстановиха с почти същия размер през миналата година, тъй като вътрешното потребление се възстанови.

Сега Metro е изправено пред ново изпитание, тъй като протестите на полските фермери, блокиращи границите с Украйна, нарушават доставките - едно от няколкото предизвикателства, пред които са изправени чуждестранните и местните фирми, докато се ориентират в правенето на бизнес в страна, в която се води война.

"Войната ни научи да реагираме гъвкаво", казва пред Reuters Елена Вдовиченко, ръководител на бизнеса на гиганта в Украйна.

Според нея през последните месеци около 18 от камионите на компанията са били блокирани всяка седмица на полската граница, понякога за три-четири дни. "Това е голям проблем за украинския бизнес", казва тя и обяснява, че това води до увеличаване на разходите навсякъде.

Ограничения

Капиталовият контрол, който ограничава движението на печалбите от страната, трудностите при сключването на застраховки и колебливата финансова и военна подкрепа от страна на САЩ са проблеми за корпоративната Украйна от месеци, ако не и по-дълго.

За да се влошат още повече нещата, блокадите на границите през 2023 г. от полски шофьори на камиони беше заменено от подобни действия на земеделски производители заради украинското зърно, което се продава в страната и им отнема от техния пазарен дял.

Руската армия има надмощие и на бойното поле в източната и южната част на страната, което изключва или излага на риск ключови минни операции, а нов закон за мобилизацията, целящ набирането на още до 500 хил. украинци, застрашава числеността на персонала.

Някои по-малки компании твърдят, че натрупването на проблеми е довело дейността им в Украйна до ръба на колапса. Собственикът на един от базираните във Великобритания производители на облекло, който не пожела да бъде назован поради търговска чувствителност, заяви, че бизнесът е бил засегнат от протестите по границите, доверието на клиентите и проблемите със застраховките до степен, в която дейността в Украйна е била изложена на риск.

"Сега сме в момент, в който не смятаме, че можем да продължим", каза собственикът, като добавя, че компанията е работила в Украйна в продължение на 25 години. "Въпреки това все още се опитваме."

Други, предимно по-големи фирми и чуждестранни оператори, все още не бият тревога, въпреки че някои от тях са се преместили далеч от фронтовата линия, а има и големи украински корпорации, които са просрочили дълговете си.

Неотдавнашно проучване на Американската търговска камара в Украйна оценява, че само 2% от фирмите са затворили, а други 10% са били сериозно засегнати от 2022 г. насам, въз основа на проучване сред 125 членове, които са предимно по-големи международни компании и по-големи украински дружества.

"Многонационалните компании не напускат, каза Алфонсо Гарсия Мора, регионален вицепрезидент в Международната финансова корпорация, която е част от групата на Световната банка, чиито неотдавнашни проучвания разказват подобна история. Те наистина се задържат там, доколкото могат." Той добави, че една от причините е, че капиталовият контрол по време на войната ефективно е попречил на фирмите да продават или да изпращат парите, спечелени от дъщерните дружества в Украйна, обратно в родината, което означава, че много от тях са на мнение, че ще е по-добре да останат за очакваното евентуално следвоенно възстановяване.

Рискът от ракетни удари и съпътстващи щети означава, че фирмите и организациите се нуждаят от специална застраховка срещу военни рискове, въпреки че почти никой не е успял да си я осигури.

Производителят на дрехи заяви, че не е успял да застрахова стоките по време на транспортирането им, а базираната в Леверкузен компания Bayer, която изгражда завод за производство на царевични семена на стойност 60 млн. евро в близост до Киев, едва сега е намерила застраховател.

"Имаме няколко оферти за военна застраховка и разглеждаме коя от тях да приемем", заяви Оливер Гирлихс, управляващ директор на компанията в Украйна, като добави, че тя обаче ще бъде скъпа.

Някои банкери недоволстват, че няма признаци за глобален или общоевропейски застрахователен механизъм, въпреки че някои правителства започват да се активизират.

Филип Грушко, член на борда на директорите на голямото пристанище ТИС край Одеса, очаква "малки и смели" износители да възобновят контейнерните превози през следващите няколко месеца, а фондът за частен капитал Horizon Capital заявява, че дори започва да разглежда възможността за пускане на акции на фондовата борса за някои от своите фирми през следващата година.

Променящи се фронтови линии

Юрий Риженков, главен изпълнителен директор на украинския металургичен гигант Metinvest, наблюдава променящите се фронтови линии внимателно. Превземането от Русия на Авдеевка в средата на февруари означава, че Mentivest загуби коксовия си завод там, почти две години след като разрастващият се завод за желязо и стомана Azovstal в Мариупол попадна в ръцете на Москва след сериозни щети.

В металургичния сектор в Украйна работеха около 600 хил. души и осигуряваше близо 10% от БВП преди войната. Той все още представлява огромен дял от икономиката и допринася към бюджета с плащаните данъци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар