Китайската икономика надмина очакванията и нарасна с 5.3% през първото тримесечие

БВП е над предвижданията, защото Пекин се опитва да направлява съживяването на производството

Инвестициите в имоти продължават да намаляват
Инвестициите в имоти продължават да намаляват
Инвестициите в имоти продължават да намаляват    ©  Reuters
Инвестициите в имоти продължават да намаляват    ©  Reuters

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай нарасна с 5.3% през първото тримесечие в сравнение с предходната година. Ръстът е по-голям от очакванията на анализаторите, тъй като Пекин се опитва да направлява воденото от производството съживяване на втората по големина икономика в света. Оповестеният във вторник висок темп на растеж през първото тримесечие, който надхвърли прогнозите на анализаторите на Reuters за 4.6% и 5.2% за цялата 2023 г., последва смесените икономически данни през последните седмици.

"Като цяло националната икономика започна добре първото тримесечие... което положи добра основа за... цялата година", коментират от Националното статистическо бюро. Като добавят, че "външната среда става все по-сложна, тежка и несигурна".

Промишленото производство е нараснало с 6.1% през първото тримесечие в сравнение с предходната година, докато цените на промишлените компании са спаднали с 2,7%, тъй като дефлационният натиск е продължил да оказва влияние върху сектора.

През тримесечието инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 4.5% спрямо предходната година, подкрепени от 9.9% увеличение на инвестициите в производството, което компенсира 9.5% спад на инвестициите в имоти. Продажбите на дребно нарастват с 4.7% през тримесечието, което е спад спрямо 5.5% за периода януари-февруари.

По-добре от очакваното

"По-добре е от очакваното, в същото време като цяло данните за продажбите на дребно и за недвижимите имоти изглеждат сравнително слаби", коментира пред Financial Times Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie, по повод растежа през първото тримесечие.

Той предполага, че данните се дължат на "износа и капиталовите разходи за нови енергийни" отрасли, като добавя, че е малко вероятно да се стигне до "засилване" на стимулите, тъй като растежът е в съответствие с официалните цели. "Вероятно ще се въздържат, докато износът не се забави или имотите не се влошат още повече", каза той.

Китайският бенчмарк индекс CSI 300, включващ акции, листвани в Шанхай и Шънджън, се понижи с 1% във вторник, докато индексът CSI 1000 спадна с 2.7%. Другите пазари в Азия също отбелязаха спад след по-силните от прогнозите данни за продажбите на дребно в САЩ, които намалиха вероятността от предстоящо намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Пекин си е поставил за цел да постигне ръст на БВП от 5% през тази година, което е същото като през миналата и най-ниската стойност от десетилетия насам. Инфлацията обаче спадна под прогнозите през март, което свидетелства за запазване на дефлационния натиск въпреки усилията на Пекин да стимулира вътрешното търсене и да неутрализира кризата в имотния сектор.

Кризата в имотния сектор остава

От 2021 г. китайската икономика се бори с вълна от фалити на предприемачи в сектора на недвижимите имоти, които замразиха строителната дейност, а продажбите на жилища се понижиха. Секторът не показа признаци на възстановяване през първото тримесечие, като инвестициите в жилища са спаднали с 10.5% на годишна база. Започнатите нови жилища са се сринали с 27.8% по застроена площ, а завършените - с 20.7% по същия показател.

Износът на Китай през първото тримесечие също е по-слаб в доларово изражение, но според анализаторите обемите продължават да се увеличават, тъй като производителите завладяват все по-голям дял от световния пазар.

От Goldman Sachs заявиха, че ръстът на продажбите на дребно през март е бил по-нисък отчасти заради високия базов ефект от предходната година, когато Китай отмени пандемичните ограничения. Растежът на промишленото производство също се понижи през март отчасти поради по-малкия брой работни дни през месеца тази година в сравнение с година по-рано.

Банката, която преди оповестяването на данните промени от 4.8% на 5% своята прогноза за растежа за цялата година, заяви, че макар данните да показват, че производството все още е силно, Пекин все пак ще трябва да окаже политическа подкрепа на фона на слабостта на жилищния сектор, крехкото доверие и намаляването на задлъжнялостта на местните държавни финансови средства.

В понеделник Китайската народна банка запази основния си средносрочен лихвен процент по кредитите на ниво от 2.5%.

Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch понижи перспективата си за Китай от "неутрална" на "негативна", определяйки "растежа, зависим от недвижимите имоти" като източник на повишена несигурност. В отговор китайското министерство на финансите заяви, че агенцията "не е успяла ефективно да предвиди положителната роля на фискалните политики за насърчаване на икономическия растеж".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар